Siirry sisältöön

Mikä on ehkäisykapseli?

03.08.2023 klo 12:57 - Tuottanut Väestöliitto
Ehkäisykapseli on pitkäaikainen, varma ja turvallinen raskaudenehkäisy. Ehkäisykapseli eli ehkäisyimplantti on ohut hieman tulitikkua pienempi muovinen taipuisa sauva tai kaksi sauvaa, jotka lääkäri asettaa ihon alle käsivarteen paikallispuudutuksessa. Ehkäisykapseli asetetaan paikalleen erityisellä asettimella.

Ehkäisykapseleita on markkinoilla tällä hetkellä Suomessa kaksi, joista toisessa on vaikuttavana hormonina etonogestreeli ja toisessa levonorgestreeli. Kapseleiden käyttöaika vaihtelee 3–5 vuotta. Käyttöaikaan vaikuttaa valittu kapseli, mutta myös käyttäjän paino ja esimerkiksi kuukautisvuotojen määrä.

Ehkäisykapseli sisältää keltarauhashormonia eli sopii ehkäisyksi myös niille, joilla on aurallinen migreeni tai sairastettu veritulppa tai veritulppaan altistavia riskejä.

Ehkäisykapselia on usein mahdollista ensin testata minipillereillä, jotka sisältävät samantyyppistä hormonia kuin kapselissa. Jos minipilleri sopii sinulle hyvin, niin on oletettavaa, että kapseliehkäisy voisi olla toimiva muoto sinulle.

Ehkäisykapselin tavanomaisia haittavaikutuksia voivat olla epäsäännölliset vuodot, ihon rasvoittuminen sekä vaikutus mielialaan. Usein haittavaikutukset ovat lieviä ja helpottavat, kun käyttöä on jatkanut yli 3 kuukauden ajan.

Ehkäisykapselin raskaudenehkäisyteho on erittäin hyvä, koska kapseli vaikuttaa varmasti ihon alla oikeassa paikassa ja ei ole käyttäjän muistamisesta riippuvainen. Ehkäisykapseli ei näy ulospäin, mutta itse voit tunnustella kapselin olemassaolon ihon alta. Ehkäisykapselin poistaa lääkäri ja poistotoimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Poistokohtaan saattaa jäädä pieni lähes huomaamaton arpi.

Ehkäisykapselia voidaan käyttää myös hoitona runsaisiin kuukautisiin.

Voit lukea lisää sopivan ehkäisyn valinnasta täältä. 

 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...