Siirry sisältöön

Kuinka pidentää seksin kestoa?

15.07.2020 klo 12:25 - Tuottanut Väestöliitto
Jos seksin kestoa halutaan pidentää, voi siihen kokeilla erilaisia tapoja.

Kannattaa aloittaa keskustelemalla asiasta seksikumppanin kanssa. Keskustelussa ja seksissä on tärkeää, että kunnioitetaan ja huomioidaan omat ja seksikumppanin ajatukset, toiveet ja rajat seksin suhteen. Vuorovaikutus, kunnioitus ja suostumus seksiin ovat nautinnollisen seksin perusasioita. On hyvä muistaa, ettei kokemus seksin riittävästä kestosta riipu sukupuolista.

Käytännössä seksiä voi pidentää kokeilemalla erilaisia seksitapoja ja -asentoja. Ihmiset pitävät erilaisista seksitavoista eivätkä kaikki seksitavat tai -asennot tuota samanlaista nautintoa kaikille. Joskus jokin seksitapa voi myös sattua, ja kipu voi olla syy lopettaa ainakin kyseinen seksitapa kesken.

Erilaisia seksitapoja kannattaa kokeilla ja yhdistellä

Seksin ei tarvitse päättyä siemensyöksyyn tai orgasmiin eikä seksiin välttämättä liity orgasmia tai siemensyöksyä lainkaan. Joskus on tilanteita, joissa siemensyöksyn tai orgasmin tulemisen kestolla voi olla merkitystä, mikäli se tuntuu liian nopealta tai pitkältä tai sitä ei tule ollenkaan.  Nuorella tähän voi auttaa aika, kun seksikokemuksia karttuu enemmän ja oppii tuntemaan oman kehon reaktioita. Myös seksiin liittyvä jännitys voi vaikuttaa monella tavalla kehon reaktioihin. Monesti esimerkiksi seksuaalista nautintoa voi lisätä sooloseksin ja itsensä tutkimisen avulla.  Seksitavoilla on merkitystä nautinnon kannalta. Seksikumppanin kanssa kannattaa myös kulkea seksissä kohti molemminpuolista nautintoa.

On myös hyvä tietää, että jos orgasmi tulee, niin se ei tule välttämättä samaan aikaan kumppanin kanssa. On kuitenkin mahdollista, että yksi kokee nautintonsa jäävän kesken, kun toinen olisi jo valmis lopettamaan. Tällöin esimerkiksi seksitavan vaihtaminen ja kumppanin nautintoon keskittyminen voi auttaa asiaan. Sama seksitapa ei välttämättä ole yhtä nautinnollinen molemmille eikä nautintoa välttämättä saa kaikilla seksitavoilla, jolloin erilaisten seksitapojen ja -asentojen kokeilu voi olla tärkeää. Kannattaa kysyä kumppanilta, että minkälaisesta kosketuksesta hän pitää. Koko keho on potentiaalinen nautinnon lähde! Myös genitaalien anatomiaan kannattaa tutustua.

Harjoittelu kannattaa

Lantionpohjanlihasten harjoitteleminen vaikuttaa myös orgasmin saamiseen ja erektioon. Siksi lantionpohjanlihasten tunnistaminen ja treenaaminen on hyödyllistä kaikille sukupuolille.

Teoriassa ennenaikaisen siemensyöksyn määritelmään kuuluu, että siemensyöksy tulee noin minuutissa yhdynnän aloittamisesta, käytännössä toimivana rajana voidaan pitää kahta minuuttia. Nuorena on kuitenkin tavallista, että siemensyöksy tulee tahattoman nopeasti ja aika sekä seksikokemusten karttuminen yleensä pidentää kestoa. Jos siemensyöksy tulee kovin herkästi, paksumpi kondomi voi lisätä nautintoa, kun seksi kestää pidempään. Siemensyöksyn viivästyttämistä voi myös harjoitella näiden Terveyskirjaston ohjeiden avulla.

On myös tilanteita, jossa peniksen, emättimen tai peräaukon herkät limakalvot ärtyvät, jos koskettelu tai yhdyntä kestää kovin kauan. On myös mahdollista, että erilaiset seksitavat aiheuttavat kipua. Liukuvoiteiden käyttö on tärkeää limakalvojen suojelemiseksi, ja käytöllä voi lisätä myös nautintoa. Liukuvoidetta voi myös joutua lisäämään seksin aikana.

Mikäli jokin seksitapa tuottaa toistuvasti kipua tai sitä ei pysty jatkamaan, on syytä lopettaa seksi kesken tai vaihtaa seksitapaa. Seksiin liittyvästä toistuvasta kivusta kuten myös siemensyöksyyn, erektioon, orgasmiin tai nautintoon liittyvistä asioista voi keskustella seksuaalineuvojan tai seksuaaliterapeutin kanssa. Toistuva kipu on myös syy hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Seksin ei tarvitse sujua aina tietyllä käsikirjoituksella vaan vaihtelu virkistää! Seksissä voi hyödyntää suuta, käsiä tai vaikka seksivälineitä. Seksiä voi myös harrastaa erilaisissa paikoissa. Kannattaa myös panostaa yksityisyyteen, sillä jos pelkää, että huoneeseen pamahtaa joku kesken seksin, voi se vaikuttaa nautinnon kokemukseen. Myös kellonajalla on merkitystä seksin keston kannalta. Seksiä voi harrastaa mihin aikaan päivästä tahansa! On myös tavallista pitää vessa- tai juomataukoja.  Joskus se on oiva keino viivytellä siemensyöksyä tai orgasmia.

Artikkelin on kirjoittanut Nuorten Väestöliiton palveluiden asiantuntijat

 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on suunnattu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on suunnattu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on suunnattu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...