Siirry sisältöön

Entä, jos seksi ei kiinnosta?

08.03.2022 klo 14:52 - Tuottanut Väestöliitto
Monilla seksuaalinen kiinnostus herää viimeistään murrosiän myötä. On kuitenkin normaalia, että kaikkia nuoria seksi ei kiinnosta. Millaisia asioita siihen voi liittyä, ettei seksi kiinnosta?

Osalle ihmisistä seksi on tärkeä osa omaa elämää, arkea tai identiteettiä. Osalle muunlaiset asiat tuntuvat merkityksellisemmiltä kuin seksi. Kiinnostus seksiä kohtaan voi elämän aikana vaihdella.

Seksi voi tarkoittaa eri ihmisille erilaisia asioita. Seksiä voivat olla ajatukset, tunteet ja mielikuvat, itsetyydytys, sekä erilaiset teot muiden ihmisten kanssa. Täältä voit lukea lisää siitä, mitä seksi on. Kiinnostus seksiä kohtaan voi riippua myös kyseessä olevasta seksitavasta. Ihmisellä voi olla esimerkiksi kiinnostusta seksiin soolona, mutta ei kumppanin tai kumppaneiden kanssa.

Seksi ei ole vielä ajankohtaista

Seksuaalinen kiinnostus herää usein murrosiässä hormonitoiminnan kiihtymisen myötä. Kiihottuminen voi ajoittain olla myös tämän hormonitoiminnan aiheuttama fyysinen reaktio ilman mielen sisäistä kokemusta halusta johonkin seksuaaliseen toimintaan. Nuoruuden seksuaalikehityksestä voit lukea lisää täältä.

Jokainen kehittyy omaan yksilölliseen tahtiin, niin myös seksuaalikehityksen osalta. Voi olla, että seksi ei vielä tunnu itselle ajankohtaiselta asialta, vaikka se jollekulle kaverille tai seurustelukumppanille sitä olisikin. Silloin on hyvä antaa itselle aikaa ja tilaa rauhassa kulkea omaa kehityksen polkua. Omaa suhtautumista seksiin voi pohdiskella, mutta on täysi lupa myös keskittyä muihin asioihin elämässä.

Seksi ei juuri nyt kiinnosta

On tavallista, että vaikka seksiin olisi mahdollisuus, se ei aina kiinnosta. Syitä tähän voivat olla esimerkiksi seksiin liittyvien toiveiden tai mieltymysten erilaisuus kumppanin kanssa, seksiin liittyvät suorituspaineet, stressi ja huolet, tai kipu. Seksiin voi liittyä pelkoja, jotka johtavat seksin välttelyyn. Näistä kaikista on tärkeää jutella seksikumppanin kanssa. Tarvittaessa myös terveydenhuollon ammattilaisen, seksuaalineuvojan tai -terapeutin tuki voi olla hyödyksi.

Elämässä voi tulla vastaan tilanteita, jolloin seksuaalinen halu on jonkin aikaa kateissa. Tästä käytetään termiä ”haluttomuus”. Haluttomuudesta voit lukea lisää täältä.

Aseksuaalisuus

Osa ihmisistä kokee hyvin vähän tai ei lainkaan seksuaalista vetovoimaa toisia kohtaan. Tätä kutsutaan aseksuaalisuudeksi. Täältä voit katsoa lisää tietoa siitä, mitä aseksuaalisuus tarkoittaa.

Aseksuaalisuus ei ole vika tai sairaus, jota tulisi jotenkin yrittää eheyttää tai hoitaa. Se on seksuaalisen suuntautumisen muoto, jota voi kokea monin eri tavoin. Tällä videolla Elia muistuttaa, että suhteita voi olla erilaisia, ja aseksuaalisuus on oikea ja olemassa oleva tapa kokea seksuaalisuutta.

Suhtautuminen ja kiinnostus seksiin voi muuttua elämän aikana. Jokaisella on oikeus määritellä omaa seksuaalisuuttaan tai olla määrittelemättä sitä. Jos tällä hetkellä ei tunne tarvetta seksuaaliseen kanssakäymiseen, ei se välttämättä tarkoita, että on aseksuaali. Jos aseksuaalisuus terminä tuntuu omaa kokemusta vastaavalta, on sen käyttöönotto oman identiteetin kuvaamiseksi täysin ok.

Seksi ei ole velvollisuus

Syitä seksille voi olla monenlaisia, ja oman innostuksen ohella syy voi olla vaikkapa halu tuottaa kumppanille nautintoa. Seksiin ei tule kuitenkaan ryhtyä kenenkään mieliksi tai vastentahtoisesti. Seurustelusuhde tai aiempi seksuaalinen kanssakäyminen ei velvoita ketään seksiin. Kenelläkään ei ole oikeutta vaatia seksiä toiselta tai painostaa siihen.

Seksiin liittyvistä haluista, toiveista ja ajatuksista on hyvä opetella puhumaan avoimesti ja toista kunnioittaen. Ei ole väärin haluta seksiä tai olla haluamatta sitä.

Seksin on oltava aina suostumuksellista. Suostumuksesta voit lukea lisää täältä. Kukaan muu ei voi määrittää toisen puolesta, kuinka kiinnostunut seksistä tämän tulisi olla. Kaikenlaiset tavat suhtautua seksiin ovat ok, kunhan käytöksellään ei riko toisen ihmisen rajoja.

Seksin merkitystä omassa elämässä voi tulla pohtimaan nuorten seksuaalineuvonnan chattiin.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua...