Siirry sisältöön

Mitä nuoruuden seksuaalikehityksessä tapahtuu?

15.02.2021 klo 16:19 - Tuottanut Väestöliitto
Mitä nuoruuden seksuaalikehityksessä oikein tapahtuu? Muutokset niin kehossa, mielessä kuin myös suhteissa muihin ihmisiin tapahtuvat luonnollisena osana nuoren kasvamista aikuiseksi. Näitä muutoksia kutsutaan seksuaalikehitykseksi.

Seksuaalisen heräämisen ja siihen liittyvän identiteetin kehityksen tahti vaihtelee suuresti yksilöiden välillä. Jokainen on yksilö, siksi kehon muutokset ja kehityksen askeleet tapahtuvat omaan tahtiin, eikä omaa kehitystään voi vauhdittaa. Nuoruuden seksuaalikehitykseen kuuluvat murrosiän muutokset kehossa sekä kiihtyneen hormonitoiminnan myötä seksuaalisen kiinnostuksen herääminen. Murrosiän muutoksista voit lukea lisää täältä.

Jokainen on yksilö, siksi kehon muutokset ja kehityksen askeleet tapahtuvat omaan tahtiin, eikä omaa kehitystään voi vauhdittaa.

Murrosiässä kehon muuttuessa myös aivot kehittyvät muun kehon mukana, mutta eivät välttämättä samassa tahdissa. Vaikka nuoren keho näyttäisikin jo aikuisen keholta, aivojen kehitys ei välttämättä ole yhtään sen pidemmällä kuin kehollisesti enemmän lasta muistuttavalla ikätoverilla. Aivot kehittyvät pitkälle aikuisuuteen. Aivojen vielä kehittyessä omaa käytöstä voi olla haastavaa kontrolloida ja riskejä vaikeaa arvioida. Toisinaan nuori voi tehdä harkitsemattomia ja vaarallisiakin tekoja tunnekuohujen vallassa tai yllytettynä.

Epävarmuutta ja itsenäisyyden harjoittelua

Seksuaalikehitykseen kuuluu usein, että oman muuttuneen kehon normaaliudesta ja kelpaavuudesta saattaa tuntea epävarmuutta. Tietoisuus, kiinnostus ja huoli oman kehon yksilöllisyydestä ja eroista muihin voimistuvat murrosiän edetessä. Omalle keholle saatetaan etsiä myös hyväksyntää muilta ja omaa kehoa vertailla idoleihin sekä kavereihin. On tärkeää muistaa, että esimerkiksi sosiaalisessa mediassa esitetyt asiat harvoin vastaavat todellisuutta. Jokaisen keho on hyvä ja oikeanlainen juuri sellaisena kuin on.

Seksuaalikehitykseen kuuluu myös itsenäisyyden harjoittelu ja omista vanhemmista irtaantuminen. Ikävaiheeseen kuuluva itsenäistymistarve ja elämyshakuisuus voivat johtaa usein vanhempien ja kodin arvojen sekä sääntöjen kritisointiin ja rikkomiseen.

Seksuaalisen kiinnostuksen herääminen

On tavallista, että murrosiässä lisääntyvä hormonitoiminta voi aiheuttaa erilaisia seksuaalisia impulsseja, jotka voivat altistaa tunteiden heilahteluille ja seksuaalisille kiihottumisille. Kiihottuminen voikin tapahtua arjen tuiki tavallisissa tilanteissa. Kiihottuminen itsessään ei aina tarkoita mitään vaan se voi olla vain kiihtyneen hormonitoiminnan aiheuttama fyysinen reaktio. Oman kehon toiminta voi toisinaan hämmentää tai nolostuttaa. Oman kehon reaktioita voi myös olla vaikeaa hallita, mutta iän myötä tilanne usein helpottaa.

Kiihottuminen itsessään ei aina tarkoita mitään vaan se voi olla vain kiihtyneen hormonitoiminnan aiheuttama fyysinen reaktio.

Seksuaalikehitykseen kuuluu, että oma keho kiinnostaa. Itsetyydytys on tällöin monilla aktiivista. Oman kehon tutkimisella ja itsetyydytyksellä voi tutustua kehon tuntemuksiin ja seksuaalisiin mielikuviin, purkaa paineita tai etsiä esimerkiksi lohdun ja turvallisuuden tunteita. Itsetyydytys onkin erinomainen tapa tutustua omaan kehoon, seksuaalisuuteen ja nautintoon. Itsetyydytyksestä voit lukea lisää täältä.

Ihastuksista seurusteluun

Ihastumiset ja rakastumiset ovat usein vahvasti osana nuoren seksuaalikehitystä. Ihastumisia voi olla idoleihin, opettajiin tai muihin saavuttamattomissa oleviin henkilöihin. Tällä tavalla tutustuu ihastumisen tunteeseen ja sen tuottamiin muihin tunteisiin. Sittemmin ihastumiset kohdentuvat oman ikäisiin, kuten esimerkiksi koulukavereihin. Myös seurustelu oman ikäisten kanssa voi alkaa tuntua kiinnostavalta. Jokainen kehittyy kuitenkin yksilöllistä ja omaa tahtiaan, eikä kaikkia kiinnosta seurustelu tai seksi.

Seksuaalikehitykseen kuuluu myös, että usein omaan kehoon ja seksuaaliseen nautintoon tutustutaan yksin, ennen kuin hyvää oloa lähdetään hakemaan yhdessä toisten ihmisten kanssa esimerkiksi seurustelusuhteessa. Hyvä seksuaalinen kokemus toisen ihmisen kanssa vaatii kykyä arvioida ihmissuhteen laatua, turvallisuutta ja luotettavuutta, jotta ei tulisi loukatuksi tai hyväksikäytetyksi.

Nuoruuden seksuaalikehitykseen kuuluu usein myös oman identiteetin ja seksuaalisen suuntautumisen pohtiminen. On hyvin tavallista pohtia omaa seksuaalista suuntautumista sekä sukupuolen kokemusta. Itselleen on suotavaa olla armollinen nuoruuden seksuaalikehityksen myllerryksessä. Huojentava tieto voi olla, että kaikki muutkin nuoret käyvät läpi seksuaalikehityksen askeleet matkalla kohti aikuisuutta.

 

Päivitetty 24.03.2023

 

Lähde: https://www.vaestoliitto.fi/uploads/2020/11/05dd0810-lausunto-alaikaisiin-kohdistuvan-seksuaalisen-kaltoinkohtelun-hyvaksikayton-ja-vakivallan-vaikutuksista-1_2019.pdf

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua...