Siirry sisältöön

Mitä tarkoittaa HLBTIQA+ ?

10.11.2020 klo 12:00 - Tuottanut Väestöliitto
HLBTIQA+ on suomenkielinen versio englanninkielisestä lyhenteestä LGBTIQA+. Se on kokoava lyhenne seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuteen viittaavista sanoista. Samasta lyhenteestä käytetään toisinaan sanaa sateenkaari-ihmiset.

Seuraavaksi kuvataan, mihin sanaan kukin kirjain viittaa lyhenteessä HLBTIQA+. 

H-Homo 

Kirjaimella H viitataan sanaan homo. Mies, joka kokee seksuaalista ja/tai romanttista vetovoimaa lähinnä miehiin, kuvaa itseään usein homoksi. 

L-Lesbo 

Kirjaimella L viitataan sanaan lesbo. Nainen, joka kokee seksuaalista ja/tai romanttista vetovoimaa lähinnä naisiin, kuvaa itseään usein lesboksi.  

B-Biseksuaali 

Kirjaimella B viitataan sanaan biseksuaali. Nainen tai mies, joka kokee seksuaalista ja/tai romanttista vetovoimaa miehiin ja naisiin, saattaa kuvata itseään biseksuaaliksi. Biseksuaaliksi itseään kuvaava voi myös kokea vetoa muihin sukupuoliin. Samaa asiaa voidaan kuvata termillä panseksuaalisuusPanseksuaali usein kuvaa, ettei sukupuoli ole merkityksellinen asia seksuaalisen tai romanttisen vetovoiman kannalta, vaan hän voi kokea vetoa kiinnostavaan ihmiseen. 

T-Trans 

Kirjaimella T viitataan sanaan transTällä termillä tarkoitetaan transihmisiä ja transvestiitteja. 

Transihminen kuvaa usein itseään niin, että ei koe kuuluvansa yksioikoisesti tai lainkaan siihen biologiseen sukupuoleen, mihin hänet on syntymässään määritelty. Voimme siis puhua esimerkiksi transgendereistämuunsukupuolisista, transnaisista tai -miehistä. Jotkut tykkäävät kuvata itseään termillä ei-binäärinen, jolla tarkoitetaan sitä, että ihminen ei koe olevansa nainen tai mies.  

Transvestiitti puolestaan ei yleensä koe syntymässä määriteltyä sukupuolta itselleen ongelmaksi, mutta hän voi kokea tärkeäksi ilmentää ulkoisesti myös vastakkaista sukupuolta. Lisäksi hän usein toivoo, että hänet kohdataan sen sukupuolen edustajana, mitä hän kussakin tilanteessa edustaa. 

I-Intersukupuolinen 

Kun ihminen ei ole biologisesta näkökulmasta katsottuna määriteltävissä tytöksi tai pojaksi, voidaan puhua intersukupuolisuudestaIntersukupuolisuudesta voidaan puhua monenlaisissa tilanteissa. Se voi käydä ilmi esimerkiksi syntymässä, jos sukuelimet eivät ole selkeästi määriteltävissä poika- tai tyttökehotyypillisiksi. Toisaalta intersukupuolisuus voi käydä ilmi vasta murrosiässä, jos kuukautisia ei esimerkiksi kuulu, ja käy ilmi, ettei kehossa ole munasarjoja.  

Intersukupuolisuus voi olla sukupuoli-identiteetti, mutta intersukupuolinen henkilö voi myös olla sukupuoli-identiteetiltään esimerkiksi tyttö, poika tai muunsukupuolinen.  

Q-Queer 

Queer-sanalla viitataan pääasiassa sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvien normien kyseenalaistamiseen ja rikkomiseen. Sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvillä normeilla tarkoitetaan sitä, että sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liitetään yhteiskunnassamme jonkinlaisia sääntöjä, jotka määrittävät sitä, miten ihmisten tulisi olla tai käyttäytyä seksuaalisina ja sukupuolisina olentoina. Termi queer kyseenalaistaa yhteiskunnallisia sääntöjä ja normeja olla seksuaalinen ja sukupuolinen olento 

Queer voi viitata myös identiteettiin. Queer-ihminen voi kokea seksuaalisuuteen ja sukupuoleen viittaavat sanat liian rajoittavinaQueer tekee tilaa sanojen rajoittavalle luonteelle. 

A-Aseksuaali 

Aseksuaali kuvaa itseään usein siten, että hän ei koe seksuaalista vetovoimaa muihin ihmisiin tai kokee sitä hyvin vähän. Aseksuaalisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö ihminen voisi olla kiinnostunut toisesta ihmisestä esimerkiksi romanttisessa mielessä tai toivoa itselleen seurustelusuhdetta. Aseksuaalille sooloseksi voi olla osa elämää, ja aseksuaali voi myös harjoittaa seksiä toisen kanssa. Aseksuaalisuuden sateenvarjon alle mahtuukin eri tavoin seksiä harjoittavia ihmisiä, joita yhdistää hyvin vähäinen seksuaalinen vetovoima toista ihmistä kohtaan. Seksin tekeminen ei välttämättä edellytä juuri seksuaalista vetovoimaa. 

+ eli plus 

+ HLBTIQA-termin perässä pitää mukanaan ajatuksen siitä, että ihmiset ovat seksuaalisuudeltaan ja sukupuoleltaan moninaisia, ja siksi HLBTIQA on lyhenteenä rajallinen. + viittaakin siihen, mitä termissä jää mainitsematta. 

 Artikkelin tarkoitus on kuvata termejä mahdollisimman kattavasti, mutta termien merkitykset muovautuvat aina myös puhujan ja kontekstin mukaisesti. Täten termien merkitykset muovautuvat myös ajassa.  

Artikkelin on kirjoittanut Nuorten Väestöliiton palveluiden asiantuntijat

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 29-vuotiaille nuorille aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan kanssa...