Siirry sisältöön

Artikkelit

Artikkelit ovat kirjoitettuja tekstisisältöjä, jotka järjestöjen asiantuntijat ovat tuottaneet. Artikkeleita voi seuloa kohderyhmän tai aihealueen mukaan.

Kaksi nuorta makoilee

Mikä on klamydia?

Klamydia on yleisin seksitauti Suomessa. Klamydiatartunnat ovat yleisimpiä nuorilla ja nuorilla aikuisilla. Klamydia on useimmiten oireeton.
Tuottanut Väestöliitto
Nainen sängyn vierellä lattialla kyykyssä, pää nojaten sängyn reunaan, mustavalkoinen kuva
Tulehdukselliset suolistosairaudet voivat vaikuttaa ihmisen seksuaalisuuteen ja intiimeihin ihmissuhteisiin. Sairauden tai siihen liittyvien hoitojen ei kuitenkaan tarvitse olla este ihmissuhteille ja itselle sopivalle seksielämälle.
Tuottanut Väestöliitto
Väestöliitto teki vuoden 2021 lopulla kyselyn deittailusta pandemian aikaan. Kysely selvitti koronan vaikutuksia nuorten ja nuorten aikuisten sosiaalisiin taitoihin, seksuaaliseen hyvinvointiin ja ihmissuhteiden solmimiseen epätavallisissa olosuhteissa. Vastauksia...
Tuottanut Väestöliitto
Kaksi naisoletettua makoilemassa sängyllä, toinen nojaa sängyn päätyyn, ja toinen pää toisen vatsan päällä
Tyttöjen väliseen seksiin voi liittyä erilaisia mielikuvia ja ennakko-odotuksia. Sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta seksi voi olla monenlaista, eikä ole yhtä ”oikeaa” tapaa tehdä seksiä.
Tuottanut Väestöliitto
Kolme henkilöä rivissä kuvattu takaapäin. Keskimmäinen henkilö pitää reunoilla olevia henkilöitä kädestä kiinni.

Mitä on polyamoria?

Termi polyamoria viittaa ”moniin rakkauksiin” ja se rakentuu kreikan kielen sanasta poly, joka tarkoittaa useaa, ja latinan kielen sanasta amor, joka tarkoittaa rakkautta. Polyamoriassa tavoitellaan pitkäkestoisia rakkaussuhteita enemmän kuin yhden ihmisen...
Tuottanut Väestöliitto
Kaksi henkilöä istuvat kädet ristissä sylissä. Kasvot on rajattu kuvan ulkopuolelle. Kuvassa näkyy lähinnä toinen henkilö, jolla on farkkutakki.
Kun seksuaalista suuntautumista tai sukupuolen kokemusta pyritään muuttamaan hoidon avulla, puhutaan ”eheytyshoidosta”. Tutkimusten mukaan seksuaalista suuntautumista tai sukupuolen kokemusta ei voida muuttaa minkään hoidon avulla. Sen sijaan tutkimukseen...
Tuottanut Väestöliitto
Nuori henkilö istuu maassa tiiliseinää vasten. Polvet ovat koukussa ja pää painettu niitä vasten. Käsivarret ovat kasvojen suojana. Maassa on lehtiä.

Mitä tarkoittaa pedofilia?

Joidenkin henkilöiden seksuaalinen tai romanttinen kiinnostus kohdistuu itseään yli viisi vuotta nuorempiin alle 16-vuotiaisiin henkilöihin. Ihastukset voivat olla ohimeneviä, mutta mikäli ne ovat pysyviä, voi kyse olla lapsikohteisesta seksuaalisesta...
Tuottanut Väestöliitto
Kavereiden kanssa seksistä saa puhua. On kuitenkin hyvä muistaa kunnioittaa mahdollisen seksikumppanin rajoja ja yksityisyyttä, eikä jakaa sellaisia yksityiskohtia seksistä, joita ei ole tarkoitettu muiden korville kuin seksikumppaneille itselleen.
Tuottanut Väestöliitto
Seksuaalisuus ja seksi niin raskauden aikana kuin synnytyksen jälkeen voivat herättää kysymyksiä. Esiin voi nousta myös haasteita. Raskaus ja vauvan syntymä vaikuttavat elämään suuresti. Uudessa tilanteessa on hyvä oppia puhumaan sen herättämistä...
Tuottanut Väestöliitto
Poikaoletettu henkilö ottaa selfien itsestään. Puhelimen näytöltä näkyy hänen kuvansa. Hän hymyilee. Kuva on muokattu Mun valinta -kampanjan kehyksillä, ja keskellä alareunassa on Mun valinta -kampanjan logo.
Some tarjoaa mahdollisuuksia seksuaalisuuden ilmaisulle sekä seksistä puhumiselle. Kääntöpuolena somesta voi ottaa paineita oman seksuaalisuuden ja ulkonäön, seksielämän tai seksuaalisten mieltymysten suhteen.
Tuottanut Väestöliitto
Lataa lisää