Miten raskaudenkeskeytys tehdään?
Jos haluat raskaudenkeskeytyksen, ota mahdollisimman pian yhteyttä terveysasemalle tai yksityiselle lääkäriasemalle (maksullinen) ja varaa aika lääkärin vastaanotolle. Raskauden keskeyttäminen tulisi tehdä ennen 12 raskausviikkoa.
Raskauden voi keskeyttää painavasta syystä myöhemminkin, mutta silloin siihen tarvitaan erityislupa.
Tiukka rahatilanne ei ole raskaudenkeskeytyksen este. Raskauden keskeyttämisen hinta vaihtelee sairaalakäyntien määrän ja keskeyttämistavan mukaan. Sairaalan sosiaalityöntekijä voi auttaa aina raha-asioiden järjestämisessä, joten on tärkeää kertoa hoitohenkilökunnalle, mikäli olet huolissasi raskaudenkeskeytyksen maksullisuudesta.
Sinulla on oikeus keskusteluapuun ja tukeen
Raskaudenkeskeytyspäätöstä miettiessä ei kannata jäädä yksin, vaikka päätös siitä onkin jokaisen oma. Tukea voit saada kumppanilta, terveydenhuollon ammattilaisilta, läheiseksi kokemaltasi aikuiselta ja ystäviltä. Jos raskaudesta kertominen vanhemmille tuntuu vaikealta, voit pyytää siihen apua hoitohenkilökunnalta.
Jälkitarkastus on tärkeä
Noin kolme viikkoa raskaudenkeskeytyksen jälkeen on tärkeää käydä jälkitarkastuksessa terveysasemalla tai yksityisellä lääkäriasemalla. Käynnillä otetaan verinäytteestä raskaustesti, jolla tarkastetaan, että kohtu on tyhjentynyt ja raskaus on varmasti päättynyt. Jollei kohtu ole tyhjentynyt, se tyhjennetään sairaalassa kaavinnalla. Jälkitarkastuksen yhteydessä tarkistetaan myös aloitetun ehkäisyn sopivuus.