Siirry sisältöön

Miksi mököttäminen ei kannata?

Julkaistu 24.10.2018 - Väestöliitto
Mököttäminen on kova rankaisukeino. Nykyään tiedetään, että se tuntuu samalla tavoin kuin fyysinen kipu. Se todella sattuu.
Tuottanut Väestöliitto

Jokainen varmaan tunnistaa mököttäneensä joskus ystävälle tai rakkaalle. Yleensä hiljaisuudessa piilee pettymys toiseen. Mököttämisessä toiselle yritetäänkin näyttää oma suuttumus. Se näytetään viemällä toisen mahdollisuus yhteyteen itsen kanssa. Toista rankaistaan jättämällä hänet yksin.

Mököttämisellä voi siis saada toisen kokemaan, että nyt sinä todella loukkasit minua. Siinä on vain se huono puoli, että se jumiuttaa. Toinen saattaa itse vetäytyä myös ja sitten yhteys katkeaa kokonaan. Sitä me harvoin todella toivomme.

Mököttämisessä todellinen viesti jää piiloon.

Toinen ei välttämättä tiedä tällöin suuttumuksen todellista syytä. Siksi kiukun kanssa parhaiten toimii se, että tunnistaa pettymyksen ja loukkauksen syyt ja pystyy kertomaan ne toiselle. Silloin antaa toiselle mahdollisuuden vastata pettymykseen ja pyytää anteeksi.

Tämä ei ole useinkaan mahdollista heti, kun tunne on voimakkaimmillaan. Onneksi meillä on kuitenkin jälkeenpäin mahdollisuus kertoa, mistä todellisuudessa harmistuimme.

Pyri tunnistamaan syyt mököttämisen takana

Mököttäminen tai vetäytyminen on suojautumista. Se tarkoittaa sitä, että yleensä mököttämisen taustalla on hankalia tunteita, joista on vaikea kertoa avoimesti toiselle. Jos tunnistaa olevansa mököttäjä, olisi hyvä tutkiskella sitä, että mitä haluaisi sanoa toiselle ja mikä tunne estää sanomasta. Kun tulee tutummaksi oman mököttämisen syiden kanssa, on helpompi yrittää toimia toisin. Mököttämisen sijaan olisi hyvä lähestyä toista ja kertoa siitä, miksi suuttui toiselle.

Katso myös video: Miksi huutaminen on huono keino saada toinen kuuntelemaan?

Katso myös video: Miten pyydetään anteeksi?

Katso myös video: Miten ollaan riidoissa satuttamatta toista?

Lue myösKuinka opin riitelemään rakentavasti?

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten abortti voi vaikuttaa intiimiin ihmissuhteeseen?

Suomessa tehdään vuosittain noin 8000 aborttia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (2021) mukaan valtaosa raskaudenkeskeytyksistä tehtiin...

Luontoseikkailut ihmissuhteiden tukena

Miten ammattilaiset voivat käyttää luontolähtöisiä menetelmiä läheisten ihmissuhteiden tukemisessa? Millaisia periaatteita kannattaa huomioida...

Kokemus kohtaa uteliaisuuden - miten luonnossa seikkailu tukee lapsen ja isovanhemman suhdetta?

Millainen isovanhempi sinä olet? Tuntuuko roolisi sinulle sopivalta, entä miten isovanhemmuuden luonne on muuttunut vuosien ja vuosikymmenten...