Siirry sisältöön

Millainen teinin vanhempi olet?

15.01.2019 klo 13:51 - Tuottanut Väestöliitto
Vanhemmuus on muuttunut nopeasti. Ennen aamusella piti puettuna ja suittuna tervehtiä vanhempiaan kädestä, teititellä ja niiata. Nykyvanhemmat yrittävät hiki hatussa olla oikealla tavalla läsnä ja läheisiä, kuitenkin sopivasti turvallisia aikuisia. Erilaisia ominaisuuksiaan saa vanuttaa ja venyttää äärirajoille. Helppoa se ei ole! Testaa millainen teinin vanhempi olet tämän leikkimielisen tehtävän avulla. Oletko luiskahtanut jossain piirteissäsi jo överiksi?

1. Nuoresi sotkuinen huone ärsyttää sinua. Miten reagoit?

a) Haluat ilahduttaa nuorta ja siivoat koko huoneen.

b) Perustelet sopimuksianne ja sääntöjänne. Kun teini nukahtaa, päätät palata asiaan myöhemmin.

c) Revit pelihoususi ja huudat: Eikö siivous maistu? Teini pakenee ikkunasta.

d) Mahtava organisointikyky! Löysit taas uuden vaatekerran. Mikä visionääri!

e) Olet nettikamerasta havainnut huoneen tilan. Menet Urpojen Facebook-ryhmään keskustelemaan muiden                  siivousstandardeista.

2. Nuoresi viettää paljon ruutuaikaa. Mitä teet?

a) Tilaat nuorellesi pizzan. Hänhän auttaa aina sinua laitteiden kanssa, kun itse olet pulassa.

b) Toimitat nuorelle viimeisimmät tutkimukset istumisen ja sinivalon haitoista. Otat asian esiin koulun vanhempainillassa saadaksesi vertaistietoa.

c) Myyt laitteet huutonetissä. Kyllä ennenkin pärjättiin ilman.

d) Ostat nuorelle lahjaksi kirjan ”Pelaten ja nettipokerilla menestykseen”.

e) Kutsut verkossa salanimellä nuoresi mukaan uusimpaan globaaliin verkkopeliin.

3. Nuoresi kertoo olevansa yksinäinen. Miten toimit?

a) Sanot, että alat nuoresi parhaaksi ystäväksi.

b) Lasket kouluterveyskyselyn valtakunnallisesta analyysistä prosentuaalisen riskikertoimen ja kirjoitat mielipiteen paikallislehteen.

c) Kerrot ystävyyden olevan yliarvostettua.

d) Alat touhukkaasti lukea Mieletön fiilis -kirjaa ja teet Ystävyyden pelisäännöistä lautapelin.

e) Kartoitat nuorten someryhmiä ja lähetät WhatsAppissä nuorellesi liittymissuosituksia.

4. Nuoresi kotiintuloajat venyy ja paukkuu. Miten suhtaudut?

a) Annat nuoren mennä. Kaverit ovat tärkeämpiä kuin perhe.

b) Keskustelet nuoresi kanssa sovituista säännöistä. Mietitte yhdessä, voiko kotiintuloajoista joustaa.

c) Annat kaksi kuukautta kotiarestia.

d) Kehut nuoresi sosiaalisia taitoja ja intoa olla raittiissa ilmassa.

e) Olet pihalla kuin #lumiukko. Eihän mikään voita netin iloja.

5. Nuoresi tulee kotiin kännissä. Mihin ryhdyt?

a) Keität hänelle kahvia ja naureskelette hänen jutuilleen. Pidät hiuksista kiinni kun hän oksentaa.

b) Istutte eteisen lattialla keskustelemassa alkoholin haittavaikutuksista kehittyville aivoille. Kun nuori ei enää pysy pystyssä, asetat hänet kylkiasentoon.

c) Soitat kaikkien kavereiden vanhemmille ja vaadit heitä tilille tehdäksesi poliisi-ilmoituksen siitä, kuka osti nuorten juomat.

d) Onnittelet nuorta. Miten hienosti hän haluaa tutustua aikuisuuteen jo etukäteen. Kiität kun pulautus osuu lähes sivuun karvalankamatosta.

e) Aamuyöllä huomaat, ettet saa vastauksia viesteihisi. Kartoitettuasi tilanteen lähetät linkkejä alkoholin käytön rajoittamisesta.

 

Tulokset:

Eniten a-vastauksia: Kepeä kelluja

Olet mainio kaverina, mutta vielä kehittymistä kaipaava vanhempi. On hyvä olla rento ja lempeä, mutta vaikuttaa, että joskus otat nuoren tekemiset ehkäpä turhankin keveästi. Kannattaa muistaa että sinä kuitenkin olet vanhempi ja vastuussa alaikäisestä. Hänellä on kehitys kiihkeimmillään, mutta vastuullisuus ja riskien arviointi kehittyvät hitaasti ja myöhään. Ihan aina ei kannata pyrkiä miellyttämään nuorta. Oikean elämän sääntöjä ja seuraamuksia pitää myös jo opettaa, sillä on vain muutama vuosi täysi-ikäisyyteen. Harjoittele jämäkkyystaitoja, kritiikin kestävyyttä ja säännöllisyyttä.

Eniten b-vastauksia: Arjen filosofi

Olet erinomainen filosofi ja pohtija, jonka viisaus pitäisi saada myös arkikäyttöön. On toki hyvä selittää syyt sääntöjen takana, mutta kaikella on rajansa ja suhteellisuudentaju kannattaa säilyttää. Nuoren vastaanottavuus ja vireystila kannattaa myös huomioida. Perusteluille on aikansa ja paikkansa. Harjoittele ein sanomista ja väittelytaitoja. Joskus on viisasta pysäyttää nuoren toilailut heti alkuunsa toimimalla lempeästi ja jämäkästi.

Eniten c-vastauksia: Hienotunteinen maantiejyrä

Olet taitava rajan vetäjä, mutta yhtä hienotunteinen kuin maantiejyrä. Totteleminen, kuri ja rangaistukset ovat tavallinen kasvatusperintö menneiltä ajoilta. Niiden teho on kuitenkin osoitettu monissa tutkimuksissa huonoksi ja itsetuntoa murentavaksi. Nyt onkin aika ottaa itseä niskasta kiinni ja katsoa peiliin: toivotko nuorellesi parempaa tulevaisuutta? Kapinakirjan lukeminen ja aggressionhallinnan kurssi voisi auttaa.

Eniten d-vastauksia: Ylipositiivinen unelmoija

Kannustavan kasvatuksen taidot ovat sinulla hienosti hyppysissä. Kaikilla pilvillä on myös hopeareunukset, mutta joskus kannattaa huomata varsinaiset pilvetkin. Vastoinkäymisten ja pettymysten jakaminen saa nuoren tuntemaan itsensä kohdatuksi ja auttaa häntä selviytymään. Nuoresi tarvitsee rinnalla kulkijan tukea. Ihailu ja kehu on tärkeää, mutta ei kanna aivan kaikkien rotkojen yli. Harjoittele tunteiden sietämistä ja toisten kannattelua tunnekuohun yli.

Eniten e-vastauksia: Ruutupeikko

Vaikka musta korppi ei jaksa nuortasi viedä, niin alkaa olla aika katsoa pois ruudusta. Nuoresi tarvitsee läsnäoloasi ja reaalimaailman katsekontaktiasi. Lämpö ja läheisyys välittyvät arjessa tapahtuvien iloisten kohtaamisten ja kannustavien kosketusten kautta. Niitä et voi välittää hänelle ruudun välityksellä. Harjoittele nettipaastoa ja astu rohkeasti sisään nuoren huoneeseen. Tulet yllättymään miten paljon maailmassa tapahtuu myös ruudun ulkopuolella.

Yhtä paljon erilaisia vastauksia: Kameleontti

Olet joustava ja taipuisa vanhempi, ja hoidat tilanteet luovasti. Teinin on aivan mahdotonta ennakoida sinun kulloistakin strategiaasi. Nuoret ovat monipuolisia, kokeilevia innovoijia, jotka ajattelee laatikon ulkopuolelta. Tutkimusten mukaan kuitenkin johdonmukaisissa säännöissä nuoren ei tarvitse testata joka päivä samaa temppua kanssasi, nähdäkseen miten tänään reagoit. Jonkinlainen linja kannattaa siis ottaa. Harjoittele valitsemaan asiat, joista aina vaadit nuorta tilille ja toisaalta ne, joista saatat myös joustaa. Ennakoitavuus voi olla tylsää, mutta tuo turvallisuutta.

Kuulisimme mielellämme mielipiteesi tästä testistä. Voit antaa palautetta alla olevalla pikapalautteen kautta.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vertaischat sateenkaarevien lasten ja nuorten vanhemmille 27.6.2023

Pohtiiko lapsesi sukupuoltaan tai seksuaalista suuntautumistaan? Tai kuuluuko hän sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön? Mitä tunteita ja...

Vanhemmuuden päivä

Vanhemmuus on tärkeä tehtävä, jossa jokainen tarvitsee jossain vaiheessa muiden tukea. Silti liian moni sinnittelee hankalassakin paikassa yksin,...

Duo vanhempainvalmennusta vauvaa odottaville kahden kulttuurin pareille

Duo vanhempainvalmennus on tarkoitettu vauvaa odottaville kahden kulttuurin pareille. Englanninkielinen valmennus koostuu vanhempien...