Siirry sisältöön

Murrosikäisen vanhemman haastavat tunteet

16.10.2018 klo 11:06 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosikäisen vanhempana on joskus vaikeaa. Vanhat toimintatavat ja kasvatuksen keinot joutuvat puntariin – myös kriittisen nuoren taholta. Vanhempi saattaa olla yhtä hämmentynyt kuin nuori muutoksen kynsissä. Kaikki uusi nuoressa ja nuorta ympäröivässä maailmassa tuntuu pelottavalta.

Vanhemmalle nuoren onnistumiset ja epäonnistumiset ovat henkilökohtaisia voittoja ja tappioita. Tämä osoittaa sitoutumista omaan lapseen ja nuoreen, mutta tekee elämästä murrosikäisen kanssa melkoista vuoristorataa. Suru ja haikeus lapsuuden päättymisestä valtaa mielen. Aiemmin eletty vaihe näyttää yhtäkkiä helpolta ja huolettomalta. Nuoren uudet aluevaltaukset huolestuttavat vanhempaa, vaikka ne sujuisivat hyvinkin.

Täytyy sietää epävarmuutta ja luottaa siihen, että tuntee oman nuorensa. Vaikka toiminnan tulos ei heti näy, ollaan oikealla tiellä. Nuoren antama palaute vanhemmalle ei aina ole myönteistä. Kun joutuu olemaan tiukka rajojen asettaja, voi myös olla ylpeä itsestään: ”Välitän nuorestani, siksi jaksan ja osaan myös tämän ikävältä tuntuvan rajanvedon!”

Oman kiukun ja vihan tunteiden noustessa on hyvä ottaa aikalisä, jos mahdollista. Aikuisen tulisi säilyttää aikuisuutensa, jotta nuori saa olla nuori. Joskus saattaa löytää itsensä aggression portailta omaa ikävaihettaan vastaamattomalta, liian varhaiselta tasolta.

Täydellisesti vanhemmuus ei onnistu keneltäkään. Anteeksi voi pyytää, kun huomaa toimineensa hölmösti. Nuorenkin on helpompi hyväksyä oma rajallisuutensa, kun aikuinen antaa siihen mallin.

Vanhemmuuteen kuuluu aina jonkin verran riittämättömyyden ja epäonnistumisen tunteita. Ne kertovat siitä, että aikuinen arvioi omaa toimintaansa kasvattajana. Itsensä soimaaminen kaikista nuoren tekemisistä ei kuitenkaan edistä kenenkään hyvinvointia. Pikemminkin kannattaa todeta: ”Nyt ollaan tässä tilanteessa – mietitään yhdessä, miten tästä päästään eteenpäin parhaalla mahdollisella tavalla.”

Vanhemman on huolehdittava omasta jaksamisestaan murrosiän ravistellessa perhettä. Konekaan, saati sitten ihminen ei toimi ilman akkujen lataamista. Väestöliiton elämän tasapainoa kuvaavan neljän pöydän jalan malli auttaa löytämään jaksamisen avaimia.

Aikuisella on nuorta enemmän kokemusta haastavista tilanteista ja tunteista. Tunteita on hyvä pukea sanoiksi. Näin nuorikin saa nimen omalle olotilalleen ja mallin tunteiden käsittelystä.

Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Bonusvanhemmuus Chat 27.11.2024

Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.

Bonusvanhemmuus Chat 30.10.2024

Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.

Bonusvanhemmuus Chat 25.9.2024

Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.