BETA Siirry sisältöön

Murrosikäisten vanhemmille

Julkaistu 23.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Murrosikäisten vanhemmille suunnatun Urpot.fi -sivuston sisällöt ovat siirretty tähän Hyvä kysymys -sivustoon. Löydät täältä paljon murrosikään liittyvää tietoa teksteinä ja videoina.

Murrosiässä kaikki muuttuu

Elämä löytyykin yhtäkkiä kaikkialta muualta kuin kotipihasta vanhempien valvovien silmien alta. Vastaan tulee paljon uusia elämänalueita, joissa nuori ottaa ensimmäisiä haparoivia askeleitaan. Vanhempien on hyvä tietää, mitä kaikkea edessä on.

Murrosikään kuuluu monia muutoksia, joihin vanhempien on kyettävä sopeutumaan ja samalla tuettava nuorta tämän kasvukivuissa. Vanhemmat kaipaavat oman kasvatuksensa tueksi tietoa ja neuvoja. Miten toimia nuoren ja koko perheen parhaaksi?

Nuoren elämänmuutokset haastavat koko perheen muutosprosessiin. Nuoren uusi elämänvaihe vaikuttaa monella tavalla perheen arkeen – vanhempien on hyvä olla ajan tasalla nuoren kiinnostuksen kohteista, kaverisuhteista ja koulunkäynnistä. Vanhempi, aivan kuten nuorikin, tarvitsee tietoa murrosiästä. On myös tärkeää hankkia tietoa ja pohtia sitä, miten vanhemmuus muuttuu nuoren kasvaessa.

Murrosikäisen itsenäistymiselle vanhemmat ja perhe antavat ponnistuslankun ja laskeutumisalustan, jossa voi levätä yhä korkeammalle asetetun riman ylittämisen jälkeen – ja silloinkin, kun riman ylitys jää vielä yritykseksi.

Urpot-toiminta tarjoaa tietoa, tukea ja keskusteluja murrosikäisten vanhemmille

Urpot-toiminta on tarkoitettu kaikille meille teini-ikäisten vanhemmille, jotka olemme kuulleet olevamme urpoja tai tunnemme olomme urpoksi. Urpot-toiminta tarjoaa  vinkkejä, apua, vertaistukea ja linkkejä murrosikäisten kanssa toimimiseen.

Näiltä sivuilta löydät tietoa, tukea ja keskusteluja murrosiästä ja vanhemmuuden haasteista. Voit myös lukea murrosikäisten nuorten vanhempien tekemiä kysymyksiä Väestöliiton asiantuntijoille ja saada näin tukea ja vinkkejä myös oman perheesi tilanteeseen: Murrosikäisten vanhempien usein kysytyt kysymykset

Tervetuloa mukaan myös Facebookissa toimivaan, murrosikäisten vanhemmille suunnattuun Urpot – elämää nuoren kanssa –keskusteluryhmään. Urpot-ryhmässä jaetaan tietoa, annetaan tukea ja keskustellaan nuorten vanhempia mietityttävistä, vanhemmuuteen tai nuorten elämään liittyvistä asioista turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä.

Voit seurata vanhemmuuteen liittyviä aiheita myös Vanhempien Väestöliitto -Facebook-sivulla: www.facebook.com/vanhempienvaestoliitto/

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vinkkejä murrosikäisten vanhemmille

Videosarjassa ”Vuoden kasvot” vuodelta 2016, Eva Biaudet, Mikko Kuustonen ja Heikki Koponen antavat vinkkejä ja neuvoja nuorten vanhemmille.

Heikki Koponen: Vinkkejä murrosikäisten vanhemmille

Videosarjassa ”Vuoden kasvot” vuodelta 2016, Eva Biaudet, Mikko Kuustonen ja Heikki Koponen antavat vinkkejä ja neuvoja nuorten vanhemmille. ...

Eva Biaudet: Vinkkejä murrosikäisten vanhemmille

Videosarjassa ”Vuoden kasvot” vuodelta 2016, Eva Biaudet, Mikko Kuustonen ja Heikki Koponen antavat vinkkejä ja neuvoja nuorten vanhemmille. ...