Gå till innehållet

Vad är könssjukdomar?

28.11.2022 klo 13:05 - Producerat av Befolkningsförbundet
Könssjukdomar är smittsamma sjukdomar som orsakas av endera bakterier eller virus och som smittar vid oskyddat sex när slemhinnor eller skadad hud berör varandra och sekret byts ut. Könssjukdomarna är ofta symptomfria och därför lönar det sig alltid att testa sig för könssjukdomar om man misstänker smitta.

Beroende på sexsättet kan könssjukdomar överföras till slemhinnan i penisen, vulvan, ändtarmen eller munnen. Man kan skydda sig mot könssjukdomar med hjälp av kondom och slicklapp (oralsexskydd).  Könssjukdomar smittar inte till exempel från bastulaven eller toalettstolen.

De vanligaste könssjukdomarna

De vanligaste könssjukdomarna i Finland är klamydia, HPV och kondylom samt herpes. Symptom på könssjukdom kan vara till exempel sveda vid urinering eller tätare urineringsbehov, avvikande flytning från urinröret eller slidan, klåda, sveda, knottror, blåsor eller sår i könsorganen, smärta i nedre delen av buken och feber. Könssjukdomar kan också vara symptomfria.

Klamydia

Klamydia är en mycket vanlig könssjukdom som orsakas av en bakterie. Symptom på klamydia kan vara avvikande vitflytning, urinsveda och blodig mellanblödning. För de flesta orsakar klamydia inga symptom. Det enda sättet att ta reda på om man har fått klamydia är att testa sig för könssjukdomar. Klamydia behandlas med antibiotika.
Obehandlad klamydia kan leda till testikelinflammation hos penisbärare och inflammation i inre könsorganen hos livmoderbärare. Detta kan orsaka barnlöshet ifall det lämnas obehandlat. Även en symtomfri sjukdom kan leda till barnlöshet eller öka benägenheten för utomkvedshavandeskap.

HPV och kondylom

HPV, dvs. humant papillomvirus, är det vanligaste viruset som sprids via sex. Papillomvirus smittar vid samlag där man inte har använt kondom och vid oralsex eller via händerna. För att smitta via händerna krävs att man med handen rör vid ett hudområde där det finns virus och därefter omedelbart rör vid en annan persons könsorgan.
Det finns tiotals HPV-typer som smittar via sex. En del av dessa virustyper orsakar kondylom eller vårtor i könsorganen. Kondylom är vårtor som orsakas av virus. Det finns inte något läkemedel mot dem, men symtomen som orsakas av viruset kan behandlas och synliga kondylomvårtor kan förstöras. Andra typer av papillomvirus kan orsaka cellförändringar i könsorganens slemhinnor. Efter att man smittats av HPV kan symtomen uppkomma inom några veckor eller först om några år. HPV är nästan alltid symtomfritt, så även en person som inte vet att hen bär viruset kan smitta det vidare.

Hos de flesta försvinner HPV från kroppen av sig själv. Papillomviruset försvinner från kroppen max 4–5 år efter smittan. HPV-vaccinet ger ett bra skydd mot de aggressivaste HPV-typerna.

Herpes

Herpes är en inflammation som orsakas av virus och yttrar sig genom blåsor. Genital herpes smittar särskilt i det symptomatiska skedet, men också via en sexpartner som är symptomfri eller omedveten om sin smitta. Enligt uppskattningar bär var femte vuxen finländare HSV-2-viruset som orsakar genital herpes, men största delen av bärarna är symptomfria.

När herpesviruset uppkommer första gången i könsorganen orsakar det stickningar och även smärta i huden och slemhinnorna. Därefter bildas små klara vätskeblåsor som efter några dagar spricker, börjar varas och får skorv. Herpes kan inte testas på förhand, utan först när blåsorna har uppkommit. I blåsstadiet kan smittan också konstateras utifrån symtomen.
Man fortsätter vara bärare av herpesviruset under resten av livet och det finns inget botande läkemedel mot herpes. Symtomen kan lindras och uppkomsten av blåsor kan förhindras med hjälp av läkemedel. Mer information om herpes hos kvinnor hittar du här och information om herpes hos män hittar du här.

HSV-2-virus som orsakar genital herpes kan också smitta till munnen, och HSV-1-virus som orsakar munsår kan också smitta till könsorganen.

Andra könssjukdomar är:

Gonorre,  Läs mer om gonorré här.

B- och C-hepatit kan du läsa mera om här.

Syfilis,  Läs mer om syfilis här.

HIV,  mera information om HIV hittar du här.

Könssjukdomar ska alltid behandlas

Könssjukdomar ska alltid behandlas, eftersom obehandlade könssjukdomar kan orsaka följdsjukdomar. Man har en skyldighet att meddela sin sexpartner eller -partners om könssjukdomssmitta, så att hen också kan söka vård. Det är viktigt att också sexpartnern eller -partnerna behandlar en eventuell smitta så att smittkedjan kan brytas.

Könssjukdomen kan också vara symptomfri, så man kan inte veta om man har smittats på basis av att man saknar symptom. En del av könssjukdomarna behandlas med antibiotika. En del av könssjukdomarna kan inte helt botas, utan behandlas med metoder som lindrar symtomen. Du kan läsa mer om konstaterande och behandling av könssjukdomar här (på finska).

Hur kommer man till ett könssjukdomstest?

Du kan testa dig för könssjukdomar tidigast en vecka efter att du haft oskyddat sex. Könssjukdomar konstateras inte nödvändigtvis i prover som tagits för tidigt, även om personen har smittats. Könssjukdomar testas utifrån sexsättet. Det betyder att om man till exempel har haft oskyddat oralsex så ska provet tas från svalget.

Om du själv eller din partner någon gång har haft sex utan kondom lönar det sig inte att lämna bort kondomen innan båda har varit på ett könssjukdomstest.

Könssjukdomstest görs på hälsostationer, privata läkarstationer och polikliniker för könssjukdomar. Testpraxisen varierar från kommun till kommun. Den mest aktuella informationen om könssjukdomstest i din hemkommun får du genom att ringa hälsovårdsstationen eller på välfärdsområdets webbplats.

 

Uppdaterad 14.03.2023

Källor:

Duodecim, Terveyskirjasto 

 

Ämnesområdena:  Sexualitet

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Sexualrådgivningschatt för unga

Sexualrådgivningschatten är riktad till 13-19 åriga unga. I sexualrådgivningschatten kan du diskutera kring frågor relaterade till sexualitet...

Vad är porr?

Porr eller pornografi framställer sex och nakenhet. Porren är en del av underhållningsindustrin. Avsikten med porren är att tittaren blir...

Vad är klitoris?

Klitoris finns i snippan i vulvans område. Den har samma mjuka svällkroppar som penisen. Klitoris har ingen annan egentligen fysiologisk funktion...