Gå till innehållet

Låt inte småbarnslivet köra över parrelationen

22.05.2023 klo 08:38 - Skrivet av Sini Rantakari , Familjerådgivare, par- och familjepsykoterapeut och utbildningspsykoterapeut , Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland
När familjen får barn är det mycket som förändras, och det kan vara svårt att få tid för närhet. För närhet behövs lämpliga, lugna förhållanden utan störande faktorer som elektronik, barn eller djur. Små barn kan sova eller passas av någon annan eller kanske titta på barnprogram på tv, medan större barn kan vara borta på något fritidsintresse eller vara medvetna om att föräldrarna inte får störas just nu. Det är bra att kunna låsa sovrumsdörren för att garantera att man får vara på tumanhand.

När familjen får barn är det mycket som förändras. Förlossningen kan förändra bådas förhållande till den egna och den andras kropp. När man sköter barnet i nära hudkontakt kan det påverka behoven i andra nära relationer. Rollen som nybliven förälder kan vara så inspirerande, givande eller utmanande att allt fokus ligger på den.

I vissa situationer är det bra att ha tålamod och vänta på bättre tider, men det är inte alltid det bästa. Medan man tar hand om barnen hemma kanske man tänker att senare, när barnen blir större, får vi mer tid för varandra. Att återvända till ett stressigt arbetsliv ökar ändå inte nödvändigtvis krafterna eller den sexuella lusten. När barnen växer upp orkar de kanske vaka längre än sina föräldrar och inte heller då är det lätt att hitta lämpliga tillfällen för närhet i parrelationen.

Om både dagar och nätter fylls av barnets eller barnens behov, kan de egna och partnerns behov lätt bli åsidosatta i väntan på ett lämpligare tillfälle. I en barnfamilj uppstår inte nödvändigtvis sådana lämpliga tillfällen om man inte särskilt ser till att skapa dem. Många par har löst problemet genom att ordna sexträffar med sin partner.

Sexträffar betyder att paret frigör tid i kalendern för närhet. Närheten kan vara precis sådan som passar båda i den stunden. Ibland kan det vara en lugnare, rofylld närhet, ibland mer passionerat. I bästa fall kan sexträffarna ge paret en möjlighet att njuta av gemensam närvaro utan att den nödvändigtvis måste leda till samlag, orgasm eller något annat specifikt.

För närhet behövs lämpliga, lugna förhållanden utan störande faktorer som elektronik, barn eller djur. Små barn kan sova eller passas av någon annan eller kanske titta på barnprogram på tv, medan större barn kan vara borta på något fritidsintresse eller vara medvetna om att föräldrarna inte får störas just nu. Det är bra att kunna låsa sovrumsdörren för att garantera att man får vara på tumanhand.

Varför kan det vara bra att boka in sex i kalendern?

  • Då behöver man inte varje kväll spekulera i om det måntro i dag är läge för sex
  • Man behöver inte oroa sig för att det kanske aldrig blir rätt tid för sex
  • Ingen behöver fundera på vem som ska ta initiativet (det gör kalandern)
  • Det är möjligt att spara på krafterna när man vet att det finns en bra orsak till det
  • Man kan försätta sig i rätt stämning när man vet att det finns en chans till närhet
  • Sex behöver inte vara en prestation som man trött snabbt stökar undan så att man kan få sova
  • Man kan fokusera på att vara närvarande med sin partner när man vet att man inte blir avbruten
  • Man kan hitta många nya njutningsfulla former för närhet när man vet att det finns tid och plats för dem
  • När man reserverar tid för närhet har man möjlighet att genuint mötas, förstärka kontakten och vila i varandra

 

 

Var det här till hjälp för dig?

Du kanske också är intresserad av dessa

Tror du att du känner din partner utan och innan? Du kan bli överraskad

Ofta tror vi att vi vet allt om vår partner efter många år tillsammans. Är det verkligen så? Du kan bli överraskad också i ett långvarigt...

Det går att frigöra sig från skammens makt

Skam är något som är bekant för många. Skammen uppstår när en kontakt bryts. Skam är en övergripande känsla av oduglighet som rubbar vår...

Hur ska man samordna krävande arbete och familjeliv?

Arbete och familjeliv kan stöda varandra eller så kan de bli varandras konkurrenter, och då löper makarna risk att hamna i en cirkel av konkurrens...