Siirry sisältöön

Älä jätä parisuhdetta lasten jalkoihin

27.04.2023 klo 15:31 - Kirjoittanut Sini Rantakari , Perheneuvoja, pari- ja perhepsykoterapeutti sekä kouluttajapsykoterapeutti , Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Kun perheeseen tulee lapsia, moni asia muuttuu ja aikaa läheisyyteen voi olla vaikea löytää. Läheisyys tarvitsee sopivat, rauhalliset olosuhteet, joissa ei ole häiriötekijöitä kuten elektroniikkaa, lapsia tai eläimiä. Pienet lapset voivat olla nukkumassa, hoidossa tai Pikku Kakkosta katsomassa, isommat harrastuksissa tai tietoisina siitä, että tänä aikana vanhempia ei saa häiritä. Lukko makuuhuoneen ovessa on tarpeellinen lisä kahdenkeskisyyden varmistamiseen.

Kun perheeseen tulee lapsia, moni asia muuttuu. Synnytys voi muuttaa sekä synnyttäjän että kumppanin suhdetta omaan ja toisen kehoon. Lapsen hoivaaminen läheisessä ihokontaktissa voi vaikuttaa tarpeisiin muissa läheisissä suhteissa. Vanhemmuuden opettelu voi olla niin innostavaa, antoisaa tai haastavaa, että kaikki huomio keskittyy siihen.

Joissain asioissa on hyvä olla kärsivällinen ja odottaa parempaa aikaa, mutta aina se ei kannata. Kotihoitovaiheessa voi ajatella, että kyllä me sitten, kun lapset ovat isompia. Työelämän paineisiin siirtyminen ei välttämättä lisää voimia ja seksuaalista halukkuutta. Kun lapset muuttuvat nuoriksi, he jaksavat valvoa pidempään kuin vanhempansa eikä silloinkaan sopivia tilaisuuksia parisuhdeläheisyydelle synny itsestään.

Jos päivät ja yöt täyttyvät lapsen tai lasten tarpeiden huomioimisesta, omat ja kumppanin tarpeet jäävät helposti syrjään, odottamaan sopivaa hetkeä. Lapsiperheen elämässä näitä sopivia hetkiä ei välttämättä tule, jos niitä ei erikseen järjestä. Monet ovat ratkaisseet asiat järjestämällä kumppaninsa kanssa seksitreffejä.

Seksitreffit tarkoittavat oman kumppanin kanssa läheisyydelle varattua aikaa. Läheisyys voi olla juuri sellaista kuin sinä päivänä kummallekin sopii. Joskus voi olla rauhallisempaa, joskus kiihkeämpää. Parhaimmillaan seksitreffit antavat mahdollisuuden nauttia yhteisestä läsnäolosta ilman, että sen on pakko johtaa yhdyntään, orgasmiin tai mihinkään muuhunkaan tiettyyn asiaan.

Läheisyys tarvitsee sopivat, rauhalliset olosuhteet, joissa ei ole häiriötekijöitä kuten elektroniikkaa, lapsia tai eläimiä. Pienet lapset voivat olla nukkumassa, hoidossa tai Pikku Kakkosta katsomassa, isommat harrastuksissa tai tietoisina siitä, että tänä aikana vanhempia ei saa häiritä. Lukko makuuhuoneen ovessa on tarpeellinen lisä kahdenkeskisyyden varmistamiseen.

Miksi seksille kannattaa varata aika kalenteriin?

  • Ei tarvitse arvuutella joka ilta, että onkohan tänään sen aika
  • Ei tarvitse olla huolissaan, että sitä aikaa ei ikinä tule
  • Ei tarvitse miettiä, kuka tekee aloitteen (kalenteri tekee sen)
  • On mahdollista säästellä voimia, kun tietää, että sille on nyt hyvä syy
  • Voi virittäytyä sopivaan tunnelmaan, kun tietää, että läheisyyttä on luvassa
  • Seksin ei tarvitse olla suoritus, joka väsyneenä ja äkkiä hoidetaan pois alta, että pääsee nukkumaan
  • Voi keskittyä läsnäoloon kumppaninsa kanssa, kun tietää, että keskeytyksiä ei ole tulossa
  • Voi löytyä monia uusia nautinnollisia yhdessä olemisen tapoja, kun niille on aikaa ja tilaa
  • Lähekkäin yhdessä vietetty mahdollistaa kohtaamista, yhteyden vahvistumista ja lepoa

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Keskusteluapua nuorille aikuisille suhteisiin ja deittailuun

Asiantuntija tukee sinua, alle 29-vuotias, suhteiden pyörteissä

Keskusteluapua nuorille aikuisille suhteisiin ja deittailuun

Asiantuntija tukee sinua, alle 29-vuotias, suhteiden pyörteissä

Keskusteluapua nuorille aikuisille suhteisiin ja deittailuun

Asiantuntija tukee sinua, alle 29-vuotias, suhteiden pyörteissä