Siirry sisältöön

Voiko seksitauti tarttua lusikassa nukkuessa?

ID 263450

Hei! Voiko seksitauti tarttua, jos naisella on stringit jalassa, mutta mies on alasti nukkuessa lusikassa? Nainen ollut tilanteessa pikku lusikka.

Asiantuntija vastaa

04.11.2021 klo 13:28 , Väestöliitto

Hei, ja kiitos yhteydenotostasi nettineuvontaan!

Seksitaudit voivat tarttua suojaamattomissa seksitilanteissa, joissa limakalvot koskettavat suoraan toisiaan, tai eritteiden (esiliukaste/”touhutipat”, emätinerite, sperma, veri)  välityksellä. Limakalvokontakti tapahtuu hieroessa sukuelimiä toisiinsa, hyväillessä sukuelintä suulla, ja emätin- tai anaaliyhdynnässä. Eritteiden välityksellä seksitaudit voivat tarttua tilanteessa, jossa eritteitä kulkeutuu kumppanin limakalvoilta toisen limakalvoille. Seksitaudit eivät tartu esimerkiksi halatessa, lakanoista tai vaatteiden läpi. Seksitaudin tarttuminen lähekkäin nukkumalla on epätodennäköistä, jos suojaamatonta seksiä ei ole tapahtunut. Täältä löydät lisää tietoa siitä, miten seksitaudit tarttuvat.

On kuitenkin hyvä tietää, että seksitaudeista kondylooma (tai hpv) ja genitaaliherpes ovat sellaisia, jotka voivat periaatteessa tarttua intiimien ihoalueiden kosketuksessa toisiinsa tai käsien välityksellä, mikäli genitaalien ihoalueita kosketellaan, minkä jälkeen käsi viedään toisen genitaalien ihoalueille. Kondyloomaa tai genitaaliherpestä ei kuitenkaan testata seksitautitesteissä vaan ne todetaan oireiden perusteella.

Ennen seksiä uuden kumppanin kanssa on hyvä jutella seksitautien ehkäisystä avoimesti yhdessä. Seksitaudeista voit lukea lisätietoa täältä.

Jos seksitaudin mahdollisuus pohdituttaa, varmimman vastauksen omasta tilanteesta saa käymällä seksitautitesteissä. Testauskäytännöt vaihtelevat kunnittain, joten ajankohtaisimman tiedon oman kunnan testauspaikoista saat oman kunnan verkkosivuilta tai soittamalla terveysasemalle.  Lisätietoa siitä, mihin voi mennä seksitautitesteihin, löydät täältä.

Mikäli sinua kovasti huolettaa seksitautien tarttuminen tai niihin liittyy pelkoa, kannattaa tulla juttelemaan seksuaalineuvontachattiimme. 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miksi lantionpohjanlihasten rentouttaminen on tärkeää?

Usein lantionpohjanlihaksista puhuessa törmää ohjeisiin, joissa kannustetaan ainoastaan lantionpohjalihasten supistamiseen sekä treenaamiseen....

Mitä on keskeytetty yhdyntä?

Keskeytetyllä yhdynnällä tarkoitetaan emätinyhdyntää, jossa penis vedetään pois emättimestä ennen siemensyöksyä. Se ei ole luotettava...

Miten voin toteuttaa BDSM-sessiota turvallisesti?  

BDSM:ää voi toteuttaa monella eri tavalla. BDSM:n turvallisuutta voidaan tarkastella eri näkökulmista. Ehkä tunnetuin turvallisuusperiaate on...