Siirry sisältöön

Onko normaalia, että peniksen kasvu ei ole alkanut 15-vuotiaana?

ID 270599

Olen 15-vuotias poika onko normaalia jos peniksen kasvu ei ole vielä alkanut?

Asiantuntija vastaa

02.02.2022 klo 10:43 , Väestöliitto

Kiitos yhteydenotosta nettineuvontaan!

Pohdit viestissäsi peniksen kasvun alkamisajankohtaa. Heti alkuun on tärkeää todeta, että peniksen kasvu on osa murrosiän kehitystä, mikä alkaa jokaisella yksilöllisesti. Voit siis pohtia, oletko vielä huomannut itsessäsi muita murrosiän merkkejä. Tyypillisessä poikakehossa murrosikä alkaa hieman myöhemmin kuin tyypillisessä tyttökehossa. Täältä löydät tietoa murrosiän muutoksista.

Murrosikä alkaa kivesten kasvulla, mikä alkaa yleensä 9-13-vuotiaana. Täältä löydät lisää tietoa kiveksistä. Tämän jälkeen häpykarvoitus alkaa kasvaa. Noin vuosi kivesten kasvun alkamisesta penis alkaa kasvaa. Penis kasvaa puolesta vuodesta kahteen vuoteen. Täältä löydät lisää tietoa peniksestä.

On mahdollista, että sinulla on murrosikä vielä alkupuolella, jolloin penis ei vielä ole alkanut merkittävästi kasvaa. Toisaalta, jos sinusta tuntuu, että murrosikä on alkanut jo useampi vuosi sitten, mutta tämä ei mielestäsi ole näkynyt peniksen koon kasvussa, on asiasta hyvä rohkaistua juttelemaan kouluterveydenhoitajan kanssa. Monesti sukuelimiin liittyvistä huolista tuntuu hankalalta puhua ammattilaiselle, mutta lopulta keskustelu ammattilaisen kanssa voi rauhoittaa sinua mietteidesi kanssa. Et ole pohdintojesi kanssa yksin, sillä sukuelimiin liittyvät pohdinnat ovat hyvin yleisiä nuorilla.

Toivottavasti vastauksesta on apua sinulle!

 

 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille ja nuorille aikuisille

Ajanvarauschat on Väestöliitossa työsuhteessa olevan, koulutetun seksuaalisuuden asiantuntijan ja asiakkaan välinen, kirjoittamalla käyty...

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13-34-vuotiaille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 35-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan...

Mikä on klitoris?

Nettiluennolla kerrotaan klitoriksesta. Saat tarkemmin tietää mistä klitoris löytyy ja minkälainen klitoris on.