Siirry sisältöön

Mistä verenvuoto yhdynnän jälkeen voi johtua?

ID 299518

Hei! Harrastin ekaa kerraa yhdyntää ja vuodan hieman verta vähän pari päivää sen jälkeen. Kauan sen vuodon kuuluu kestää, meneekö se pois itsestään?

Asiantuntija vastaa

04.10.2023 klo 12:36 , Väestöliitto

Kiitos yhteydenotosta nettineuvontaan!

Kerrot viestissäsi, että sinulla on ollut ensimmäisen kerran yhdyntää, ja pohdit mistä verinen vuoto yhdynnän jälkeen johtuu. Vuoto saattaa selittyä esimerkiksi limakalvoihin tulleella nirhaumalla eikä siitä useinkaan tarvitse olla huolissaan. Limakalvot paranevat nopeasti, kun niille antaa aikaa parantua. Samaan aikaan viestisi perusteella on vaikeaa sanoa, mistä juuri sinun tilanteessasi on kyse. Viestissäsi ei käy ilmi, onko vähäistä vuotoa ollut pari päivää vai alkoiko vuoto pari päivää yhdynnän jälkeen. Lisäksi viestissäsi ei käy ilmi, liittyykö vuotoon kipua tai oliko yhdyntä kivuliasta. Hienoa kuitenkin, että löysit tämän palstan, ja pyrin vastaamaan pohdintoihisi parhaimpani mukaan. Suosittelen myös, että soitat terveydenhuollon neuvontaan, jossa voit kertoa tilanteestasi tarkemmin, ja voitte pohtia, olisiko tässä aihetta tutkimukselle ja mahdollisesti seksitautien testaukselle.

Oletan viestisi perusteella, että kyse on ollut emätinyhdynnästä. Emätinyhdynnän jälkeiseen verenvuotoon voi olla monta eri syytä. Heti alkuun on tärkeää pohtia, onko seksitaudin mahdollisuutta olemassa. Esimerkiksi klamydia voi aiheuttaa veristä vuotoa, mutta toki infektion oireet eivät ala kesken yhdynnän tai heti yhdynnän jälkeen. Yleisesti ottaen klamydian oireet alkavat 1-3 viikon kuluessa mikäli oireita edes tulee. Jos kumppanillasi ei ole aiemmin ollut seksiä muiden kanssa, tai hän on käynyt seksitautitesteissä ja näytteet on otettu seksitapojen mukaisesti, et ole voinut saada häneltä seksitautitartuntaa. Lisäksi kondomi ja suuseksisuoja suojaavat tehokkaasti tartunnalta. Löydät lisää tietoa seksitaudeista täältä.

Toiseksi on tärkeää pohtia, että koitko tai koetko kipua tällä hetkellä vuodon lisäksi? Verenvuotoa voi tulla, vaikka kipua ei olisi tuntenut, mutta kipu on selkeä merkki siitä, että seksi on voinut olla esimerkiksi liian rajua. Jos kosteutta ei ole ollut riittävästi, voi herkkiin limakalvoihin tulla nirhauma. Myös hymen saattaa venyä enemmän kuin aiemmin, ja siihen voi tulla pieni nirhauma. Vuotoa voi joissain tapauksissa tulla myös kohdunkaulasta erilaisista syistä. Hormonaalinen ehkäisy voi tehdä emättimen limakalvoista kuivemmat ja näin myös herkemmät rikkoutumiselle, mutta liukuvoiteesta saa apua tähän vaivaan. Täältä löydät lisää tietoa liukuvoiteista. Suosittelemme liukuvoiteen käyttöä kaikenlaisessa seksissä kaikenikäisille. Liukuvoiteita on erilaisia ja eri seksitapoihin soveltuvia.

Joissain tilanteissa myös endometrioosin mahdollisuus on hyvä sulkea pois. Endometrioosi voi oireilla esimerkiksi yhdyntäkivuin, mutta erityisesti voimakas kuukautiskipu sekä alavatsakipu jo ennen kuukautisia, voi viitata endometrioosiin. Endometrioosista löydät lisää tietoa täältä.

Monesti vuotoon liittyvissä huolissa kannattaa ottaa yhteyttä oman hyvinvointialueen terveydenhuollon neuvontaan, jotta tiedät miten kannattaa toimia tässä tilanteessa. Syytä huoleen tuskin on, mutta koska vuoto voi selittyä monilla seikoilla, on lisäkysymyksiäkin tarpeellista kysyä, jotta syy voidaan löytää. Myös kouluterveydenhoitajan juttusille voi hakeutua. Olet myös lämpimästi tervetullut seksuaalineuvontachattiimme keskustelemaan tilanteestasi lisää. Chatin löydät täältä.

Toivottavasti vastauksestani on apua niin, että pääset tilanteessasi eteenpäin!

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...

Seksuaalineuvontachat

Haluatko keskustella seksuaalisuuteen ja gynekologiseen sairauteen/oireyhtymään liittyvistä asioista kahden kesken asiantuntijan kanssa?

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...