Siirry sisältöön

Mistä tunnistaa kireän esinahan?

ID 296117

mistä tunnistaa kireän esinahan/ miltä kireä esinahka näyttää?

Asiantuntija vastaa

29.06.2023 klo 15:00 , Väestöliitto

Kiitos yhteydenotostasi nettineuvontaan!

Kysymyksesi koskee kireää esinahkaa ja pohdit miltä kireä esinahka näyttää. Esinahkalla tarkoitetaan peniksen ulointa osaa, jonka tehtävänä on suojata peniksen pää eli terska. Esinahka on kaksikerroksinen ja tuppimainen, jotta se suojaa herkkää terskaa sekä pitää terskan pään kosteana. Ahtaan esinahan tunnistaa siitä, kun esinahan vetäminen terskan taakse on vaikeaa.

Esinahka on luonnostaan kireä vastasyntyneillä pojilla ja useilla vielä lapsuudessa ennen murrosikää. Esinahka voi olla terskassa kiinni sidekudoksellisilla kiinnikkeillä, jotka usein katoavan iän ja kehityksen myötä. Myös murrosikä ja peniksen kasvu voivat vaikuttaa, että esinahka tuntuu yllättäen murrosiässä kireältä. Yleensä kasvun ja kehityksen myötä esinahka väljenee ja sen liikuttaminen eteen ja taakse onnistuu.

Mikäli esinahka tuntuu vielä teini-iässä tiukalle, niin se ei ole vaarallista ellei siitä koidu vaivaa. Kireä esinahka voi  esimerkiksi aiheuttaa esinahan alaiset tulehdukset ja virtsaamisvaikeudet. Ahdas esinahka voi myös jäädä jumiin terskan taakse. Joskus kipua voi tuntua myös peniksen jäykistyessä ja esimerkiksi seksitilanteissa, itsetyydytyksessä tai yhdynnässä. Näissä tapauksissa asiasta on hyvä käydä puhumassa lääkärin kanssa. Täältä voit lukea, miten pääset lääkäriin.

Omahoitona peniksen esinahkaa voi varovasti venytellä esimerkiksi suihkussa, liukuvoiteen tai perusvoiteen kanssa. Venyttely ei saa tuottaa kuitenkaan kipua tai saa aiheuttaa repeämiä, koska arpeutumat voivat aiheuttaa kiristymistä lisää. Lisävinkkejä löydät täältä, Poikien puhelimen videosta.

Voit tulla juttelemaan asiasta myös seksuaalineuvontachattiimme, jonka löydät täältä.

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mikä on klitoris?

Nettiluennolla kerrotaan klitoriksesta. Saat tarkemmin tietää mistä klitoris löytyy ja minkälainen klitoris on.

Millaisia erilaisia kondomeja on?

Nettiluennolla kerrotaan erilaisista kondomien materiaaleista ja annetaan neuvoja sopivan kondomityypin valintaan. Luento antaa sinulle lisätietoa,...

Mitä ovat synteettisestä hartsista valmistetut kondomit?

Synteettinen hartsi on uusi materiaalivaihtoehto kondomeihin.