Siirry sisältöön

Mitä jos on ahdas esinahka?

Julkaistu 06.02.2020 - Väestöliitto
Esinahka on peniksen uloin osa, joka suojaa terskan eli peniksen pään. Esinahka on rakenteeltaan tuppimainen ja kaksikerroksinen, minkä ansiosta terska sen alla pysyy kosteana ja tuntoherkkänä.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Esinahka on pehmeää ja joustavaa kudosta, joka koostuu ihosta, limakalvosta, verisuonista ja lihassäikeistä. Esinahan terskaan yhdistää kapea ihopoimu jota kutsutaan nimellä frenulum (samanlainen löytyy myös kielen alta). Osalla esinahka peittää terskan kokonaan, toisilla vain osittain tai ei ollenkaan. Esinahka on eräänlainen peniksen esirippu – se suojelee sitä lämpötilojen vaihteluilta, kuivuudelta ja hankaukselta sekä tarjoaa immunologista suojaa bakteereita ja viruksia vastaan. Esinahassa on tiuhassa tuntohermoja, mistä johtuen se on herkkä kosketuksille ja tuottaa seksuaalista mielihyvää.

Esinahan kireys lapsuudessa on täysin normaalia, mutta aikuisilla se vaatii hoitoa. Kaikilla vastasyntyneillä pojilla on ahdas esinahka (esinahkaa ei voi vetää täysin taakse). Esinahka tulee väljemmäksi ensimmäisten vuosien aikana, että jo 3-vuotiailla se on jo valtaosalla (90%) väljä. Esinahka voi olla terskassa kiinni myös sidekudoksisilla kiinnikkeillä. Esinahan ja terskan väliset kiinnikkeet häviävät hitaasti lapsuuden aikana ja esinahka löystyy useimmiten itsestään murrosiän alkuun mennessä. On tavallista kehitystä ja kasvua, että esinahan kiinnikkeet irtoavat yksilöllisesti ja esinahka kypsyy ja liikkuvuus muuttuu vähitellen. Murrosiässä kehon ja peniksen kasvu saattaa vaikuttaa hiukan esinahan kireyteen. Kasvaessa esinahka väljenee ja löystyy niin, että sitä pystyy liikuttamaan ja vetämään taaksepäin.

Mikäli esinahka tuntuu tiukalta vielä teini-iässä, se ei ole vaarallista, kunhan siitä ei koidu vaivaa. Mahdollisia haittoja ovat tulehdukset esinahan alla tai kivut peniksen jäykistyessä, kuten runkatessa tai muissa seksitilanteissa, jolloin esinahan tulisi vetäytyä taakse terskan päältä. Kireän esinahan vuoksi on syytä hakeutua lääkärin hoitoon jos vaiva aiheuttaa jatkuvia tulehduksia tai virtsaamisvaivoja. Kireän esinahan voi tunnistaa siitä, että sitä ei voi vetää normaalisti taakse.

Esinahan tiukkuutta on mahdollista helpottaa varovaisilla venyttelyillä. Sitä voi ja kannattaakin venytellä myös suihkussa pesulla käydessä. Esinahan kireys ei estä peniksen puhtaana pitämistä vain näkyvillä olevan osan peseminen riittää hyvin. Myös itsetyydytyksen yhteydessä tapahtuva esinahan liikuttelu on eduksi. Jos peniksen ollessa lepotilassa saat esinahan terskan taakse ja erektiossa jopa puoliväliin vedettyä, on hyvät mahdollisuudet harjoittelun tuloksena saada esinahka venymään siten, että se myös erektiossa on mahdollista saada terskan taakse. Kun esinahan saa kunnolla terskan taakse erektiossa, myös seksuaalinen nautinto on parempaa, koska terskan reunoilla on paljon tuntohermoja.

Voit harjoitella esinahan venyttelyä vaikka joka ilta siten, että ensin koskettelet penistä siten, että tulee kunnon erektio. Venyttelyn yhteydessä on hyvä käyttää apuna perusvoidetta, liukastetta tai hajusteetonta öljyä. Sen jälkeen vedät esinahkaa taaksepäin sen verran kuin tuntuu sopivalta, pientä kiristystä ja kivun tunnetta voi vähän tuntua. Jatka tasaista venytystä 10 – 15 sekunnin ajan ja sitten löysää. Toista sama n. 10 kertaa. Jos tulee pientä limakalvorikkoa ja verentihkua, ei kannata pelästyä. Tarkoitus kuitenkin on, että venyttelyn ei pitäisi olla niin lujaa, että limakalvoon tulee repeämiä, koska ne arpeutuessaan voivat alkaa kiristyä. Tärkeää on, ettei käsittele esinahkaa liian kovakouraisesti eikä missään tapauksessa saa yrittää vetää esinahkaa väkisin taaksepäin. Jos kuitenkaan yhtään edistymistä säännöllisen venyttelyn jälkeen ei tapahdu, kannattaa käydä lääkärissä.

Esinahkaa venytellessä on syytä muistaa, että venyttelyn jälkeen esinahka tulee aina vetää terskan päälle eikä sitä saa jättää terskan taakse. Esinahka näin ollen voi jäädä jumiin terskan taakse, eikä se pääse enää palaamaan normaaliin asentoonsa. Jos esinahka ei tahdo tulla terskan yli takaisin, kannattaa puristaa lujasti terskasta ja silloin erektio yleensä lakkaa ja esinahan saa vedettyä paikalleen. Peniksen päälle voi myös laskea kylmää vettä, niin sekin vie erektion ja esinahkan saa terskan päälle. Jos mikään näistä ei auta ja esinahka vaan jää itsepintaisesti terskan taakse ja terska pullottaa on syytä mennä pikaisesti päivystävälle lääkärille, joka palauttaa esinahan paikalleen.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Viisi askelta tasapainoisempaan työelämään™ -verkkokurssi

Verkkokurssin on tarkoitus tukea nuorten psyykkisiä työelämävalmiuksia ja kokonaisvaltaista hyvinvointia, auttaen heitä tunnistamaan omia...

Tietoa MS-taudista vastasairastuneelle

Tämä Neuroliiton sopeutumista tukeva kurssi on suunniteltu sinulle, joka olet hiljattain saanut MS-diagnoosin. Haluamme tuoda vastauksia...

Toimintavälineet varhaiskasvatuksessa vammaisen lapsen osallistumisen tukena

Tervetuloa Toimintavälineet varhaiskasvatuksessa vammaisen lapsen osallistumisen tukena -verkkokoulutukseen! Opiskelijaryhmien opettajat saavat...