Siirry sisältöön
Tässä jaksossa tuodaan esiin näkökulmia, jotka voivat lisätä nautintoa ja tuoda hyvää oloa arkeesi. Niistä voi olla myös apua löytämään uudelleen halukkuutta, jos toivot sitä.

Seksuaalisuus voi parhaimmillaan toimia voimavarana vauvavuonna

Aikaisemmassa jaksossa käsiteltiin seksuaalista halua vähentäviä tekijöitä vauvavuonna. On tärkeää poistaa ensin esteitä, jotka ovat halun ja nautinnon tiellä. Sen jälkeen on helpompaa lähteä lisäämään asioita arkeesi, jotka lisäävät hyvää oloa ja halukkuuttasi, jos seksuaalinen nautinto on sinulle tärkeää. Seksuaalinen haluttomuus vauvavuotena on hyvin tavallista. Haluttomuus on täysin ok, jos se ei aiheuta kuormitusta sinulle tai mahdolliselle kumppanillesi. Nautinnolliset asiat vauva-arjessa lisäävät hyvinvointiasi ja heijastuvat yleiseen tyytyväisyyteen sekä auttavat jaksamaan. Seksuaalisuus voi toimia vauvavuonna voimavarana.

Tunteet ja ajatukset

Seksuaalinen halu syttyy ihmisen mielessä. Jos seksuaalisuuden toteuttaminen tuo nautintoa ja mielihyvää, mielessä herää kiinnostuminen ja tätä kautta halu sen toteuttamiseen. Seksuaalisesti miellyttävät mielikuvat sekä niihin liitetyt tunteet auttavat kehoa virittymään. Toisaalta kehon kiihottuminen voi saada myös aikaan seksuaalisia mielikuvia. Seksuaalisessa halussa mieli ja keho toimivat yhteistyössä.

Halu on toisaalta tahdosta ja ajattelusta riippuvaista. Ajattelun ja keskittymisen avulla voidaan paljolti vaikuttaa nautintoon. Vauvavuonna keskittymiskykyyn sekä heittäytymiseen vaikuttavat monet asiat. Lue niistä lisää jaksossa Seksuaalinen haluttomuus. Hyväksi koettuja seksuaalisia kokemuksia yhdistää niissä koetut voimakkaat tunteet.

Halun synnyn kannalta on tärkeää kokea olevansa hyväksytty ja haluttu. Vauvavuonna myös turvallisuuden tunteen merkitys halun syttymisen kannalta on monille tärkeää. Tuolloin on helpompaa ajatella seksuaalisia mielikuvia ja virittäytyä tunnelmaan.

  • Pohdi millaisessa tunnetilassa halun on mahdollista syttyä juuri sinun kohdallasi? Esimerkiksi hyvä vireystila, mielikuvitus, hyvä yhteys itseesi ja mahdolliseen kumppaniisi, rento olotila, sopiva jännitys.

Vireystila

Vireystila vaikuttaa merkittävästi seksuaaliseen haluun. Voit tutustua tästä lisää vireystilaan sekä sen säätelyyn. Pohdi millaisessa vireystilassa vietät päiväsi ja miten se mahdollisesti vaikuttaa seksuaaliseen haluusi.

Seksuaaliset mielikuvat

Mielikuvitusmaailmassa kaikki on mahdollista. Seksuaalista halua voi lisätä esimerkiksi kuviteltuina tunnelmina tai mielikuvina. Mielikuvia voi ottaa osaksi sooloseksiä tai kumppanin kanssa toteutettavaan seksiin. Kumppanin suostumus on tärkeää, kun seksiin liittyy toisen toivomat mielikuvat tai kuvitelmat. Joskus mielikuvien jakaminen kumppanille voi toimia halua lisäävästi, jos se tuntuu teistä molemmista hyvältä. Sinulla on oikeus omiin mielikuviisi, niitä ei ole pakko jakaa. On toisaalta hyvä muistaa, että se mikä sytyttää sinua, voikin toimia päinvastoin mahdolliselle kumppanillesi. Omista rajoista on hyvä pitää kiinni.

Jos sinusta tuntuu vaikealta saada mielikuvitus liikkeelle, voit halutessasi käyttää virittäytymiseen myös eroottista materiaalia, jos se tuntuu sinusta luontevalle. Materiaalia voivat olla kirjat, kuvat tai esimerkiksi itselle sopiva porno. On tärkeää, että eroottinen materiaali tuottaa ennen kaikkea nautintoa ja mielihyvää.

Mahdollisen kumppanin kanssa on hyvä keskustella omista mieltymyksistä, tarpeista sekä toiveista. Eri ihmisillä erilaiset asiat tuottavat nautintoa. Pohdi mille asioille seksuaalisuudessa sanot kyllä, mille ehkä ja mille sanot ei? Voitte käyttää tukena keskusteluun oheista seksistä puhumisen tarkistuslistaa.

Pohdi, mitä sinulle on hyvä seksi tai mikä on ollut nautinnollinen kokemus seksuaalisesti? Olisiko näissä kokemuksissa jotain sellaista, jonka voisi koettaa tuoda tähän hetkeen?

Tehtävä: Nautinnon käsi

Oma nautinto syntyy, kun toiveet ja tarpeet tulevat tyydytetyksi. Tällöin oman kehon herkimmät aistit heräävät. Pohdi seuraavan harjoitteen avulla, millaiset aistikokemukset ovat sinulle seksuaalisuudessa tärkeitä. Jos teet harjoitteen kumppanisi kanssa, voitte lopuksi jakaa ajatuksenne, toiveenne ja tarpeenne toisillenne.

Itselle mieluiset aistikokemukset synnyttävät positiivisia tunteita, jotka voivat auttaa heittäytymään nautintoon. Pohdi eri  aistiesi kautta, mistä asioista nautit. Tarkkaile myös ympäristöä aistiesi kautta. Voit kuvitella myös mahdollista kumppania sekä hänen ominaisuuksiaan. Mikä on aikaisemmin sytyttänyt seksuaalisesti? Mikä puolestaan nyt sytyttää?

Näkö: (Valaistus, vaatetus, esineet, kukat tms.)

Kuulo: (Musiikki, hiljaisuus tms.)

Haju: (Tuoksut, kynttilät, tuli, pesuaine, raikkaus tms.)

Maku: (Hyvä ruoka, hedelmät, iho tms)

Tunto: (lakanat, vaatteet, kosketus tms.)

(Harjoitus on muokattu Maria Vihlmanin (2021) ja Sara Nasserzadehin (2018) harjoituksesta) 

 

Oma keho

On hyvä tutustua omaan kehoon rauhassa raskauden ja synnytyksen jälkeen. Kun tuntee oman kehonsa, voi helpommin kommunikoida myös kumppanille, mistä pitää ja mistä ei. Itsetyydytys tai itsensä hyväily on yksi hyvä tapa tutustua omaan kehoon uudelleen. Voit tutustua kehoosi myös itselle tehtävän hellyysharjoituksen sekä kehonkartta harjoituksen kautta.

Tehtävä: Pohdi Kehonkartta-tehtävän avulla millaisesta kosketuksesta kehosi nauttii.

 

Tehtävät

Kosketusharjoitus itselle

Jokaisella ihmisellä on tarve saada kosketusta. Syystä tai toisesta moni elää kosketusvajeessa. Tämän harjoituksen tarkoitus on oppia antamaan kosketusta itselle ja saada tuntumaa kehon aistimuksiin ja niihin liittyviin tuntemuksiin/tunteisiin. Harjoitukseen on hyvä varata aikaa 15-30 minuuttia ja rauhallinen tila/aika. Keho erittää hyvänolon hormoneja myös itselle annetusta kosketuksesta. Hyvänolon hormonit puolestaan auttavat laskemaan mm. stressitasoasi.

Valmistautuminen

Sinulla ei tarvitse olla harjoitusta aloittaessa hyviä, positiivisia tunteita itseäsi kohtaan. Voit tuntea jopa  vastakkaisia tunteita. Kosketuksen antaminen itselle on monille haastavaa. Jos harjoitus tuntuu liian vaikealta tai pois luotaan työntävältä juuri nyt, voit palata siihen uudelleen myöhemmin. Voit myös toteuttaa harjoitteesta vain jonkin osan, joka tuntuu sinusta luontevalta.

Valitse sopiva harjoituspaikka, kuten oma sänky, sohva tai jokin muu pehmeä alusta. Tee harjoitus itselle sopivalta tuntuvana hetkenä esimerkiksi suihkun jälkeen. Voit aloittaa harjoituksen halutessasi jo suihkussa käydessäsi.

Keskity tuntemuksiisi ja aistimuksiin suihkussa. Etsi sopiva veden  lämpötila ja voimakkuus. Voit myös vaihdella niitä suihkun aikana. Aisti vesipisaroiden kosketus ihollasi, tuo ajatuksesi juuri tähän hetkeen ja omaan kehoosi. Tunnustele lattiaa, miltä se tuntuu jalkojesi alla. Pese ja kosketa itseäsi tavalla, joka tuottaa sinulle mielihyvää ja nautintoa. Kuivaa itsesi taputellen tai hellästi pyyhkeellä painelleen.  

Laita puhelin äänettömälle. Luo huoneeseen rauhallinen valaistus. Itselle mieluinen musiikki voi tukea  harjoitusta. Kokeilemalla löydät parhaan hetken ja tilan harjoitukselle. Harjoitus on hyvä tehdä  ilman vaatteita tai esim. yöpaidassa, jolloin pystyt saamaan kosketuksen myös paljaaseen  ihoon. Voit  pitää silmiäsi myös kiinni, jos se tuntuu sinusta luontevammalta.  

Hengitys, kosketus ja tuntemukset 

Makoile selälläsi, laita kätesi alimpien kylkiluiden päälle. Voit hengittää ensin syvään sisään laskien samalla neljään, pidätä hetki hengitystä ja sitten ulos laskien samalla kuuteen. Tee näin kymmenisen kertaa. Hengitys rauhoittaa hermostoasi ja voit mahdollisesti huomata kehosi ja mielesi rauhoittuvan hieman. Voit lopettaa laskemisen ja antaa hengityksen kulkea omaan tahtiin sisään ja ulos.  

Kosketa rintakehääsi ja kylkiäsi. Tunnustele ihoasi, hengityksen liikettä  rintakehässä, sydämesi sykettä, erilaisia aistimuksia ja tuntemuksiasi. Voit myös hieroa kevyesti  mahdollisesti kiristäviä kohtia rintakehässä. Voit myös pysäyttää kätesi johonkin kohtaan, jonka aistit kaipaavan kosketusta. Jos kehossasi nousee esille  epämiellyttäviä tuntemuksia, ahdistusta, kipua tai jännitystä, anna käsiesi levätä rauhallisesti siinä kohtaa ja hengitä syvään ja hetki.  Aistimukset voivat muuttua tai sitten eivät.  Tärkeintä on antaa niille tilaa ja hetki aikaa ennen eteenpäin siirtymistä. 

Siirrä tämän jälkeen huomiosi niskaan, kaulaan,  kasvoihin ja päähän. Tunnustele aistimuksia tällä  alueella. Kosketa itseäsi niskasta ja kaulasta. Voit hieroa kevyesti niskalihaksiasi ja kallonpohjaasi. Siirrä kosketuksesi korviisi, voit hieroa tai painella niitä  kevyesti. Kosketa päätäsi, takaraivoasi ja hiuksiasi hyvältä  tuntuvalla tavalla: sivelyllä, haromisella tai hieroen.

Laita kätesi kasvojesi päälle ja anna niiden levätä siinä hetki. Tunnustele sitten kasvojasi eri kohdista – voit koskettaa kulmakarvojasi ja huuliasi, hieroa  kevyesti poskipäitäsi ja leukaasi, jonka lihakset ovat usein kireitä. Muista, että voit aina  harjoitusta tehdessäsi palata takaisin kohtaan, jonka huomaat kaipaavan lisää huomiota ja  kosketusta. 

Kokeile erilaisia koskettamisen tapoja: tunnustele, pidä käsiä jonkin kohdan  päällä, hiero kevyesti tai voimakkaasti,  sivele, liikuta kämmeniä ja sormia iholla  hyväillen, haro sormilla, taputa, paina  sormilla tai purista kevyesti.  

Harjoituksen tarkoituksena ei ole  kiihottua, vaikka näin voi tapahtua. Jos  huomaat kiihottuvasi, huomioi asia ja  siihen liittyvät tuntemukset, mutta yritä  pidättäytyä itsetyydytyksestä  harjoituksen ajan.

Nouse hitaasti  istumaan ja tunnustele jalkojasi lantiosta ulkoreittä alas pikkuvarpaaseen ja sieltä isovarpaan kautta  ylös sisäreittä pitkin. Tee tämä vaikkapa kolme kertaa omaan tahtiisi. Hiero sitten jalkateriäsi ja varpaitasi, jotka väsyvät usein huomaamattamme.

Ota vastaan aistimukset ja tuntemukset, joita jalkojen ja pakaroiden alueelta  nousee. Hengitä syvään ja rauhallisesti sisään ja ulos ja laskeudu jälleen selinmakuulle.  

Sulje silmäsi, laske kätesi hetkeksi alavatsasi päälle rauhallisesti. Hengittele syvään sisään  ja ulos muutaman kerran. Voit kiittää itseäsi harjoituksen tekemisestä. Jää hengittelemään ja  aistimaan kehoasi ja tuntemuksiasi niin pitkäksi aikaa kuin sinusta tuntuu hyvältä juuri tänään.  

Lähde: Harjoitus on muokattu Anita Lintulan 2013 harjoitteesta.

Kehoon voi luoda uudenlaista suhdetta synnytyksen jälkeen myös harrastusten avulla. Muun muassa jooga tai venyttely voi auttaa tietoiseen läsnäoloon. Samoin voi toimia myös muut itselle mieluiset tavat liikkua. Liikunta sekä terveellinen ja monipuolinen ravitsemus nostavat kehon energiatasoja ja auttavat vireystilaasi nousemaan. Tämä voi heijastua myös seksuaaliseen haluusi lisäävästi. Toisaalta liian rankka liikunta voi saada sinut väsyneeksi, joka voi puolestaan vaikeuttaa keskittymistä ja laskea halukkuutta. Tutustu myös jaksoihin kehon muutokset ja kehosuhde.

Suorituspaineiden vähentäminen

Keskittyminen seksuaalisiin mielikuviin tai kosketukseen ilman painetta siitä, että sen tulisi johtaa johonkin tiettyyn lopputulokseen, kuten orgasmiin tai seksiin, voi vapauttaa nauttimaan juuri kyseisestä hetkestä. Jos sinulla on kumppani, voit halutessasi kokeilla tehdä hellyysharjoituksen yhdessä kumppanisi kanssa. Tärkeää on se, että seksuaalisuuden toteuttaminen on houkuttelevaa ja nautinnollista, ei niinkään velvollisuus.

Tehtävät

Kosketusharjoitus kumppanin kanssa

Seksistä voi herkästi tulla suorittamista, varsinkin jos sen tekee miellyttääkseen toista tai jos ajatuksena on suorittaa orgasmi. Haluttomuus vauvavuotena on tavallista ja seksikin voi tuntua pois luotaan työntävältä. Tämän harjoituksen tarkoituksena on keskittyä hyväilyyn, nautintoon ja sen vastaanottamiseen. Harjoituksen tavoitteena ei ole seksi ja näin voidaan vähentää kosketukseen liittyviä suorituspaineita. Harjoituksen tarkoituksena on oppia tuntemaan omaa ja kumppanin kehoa, löytää uusia tapoja koskettaa toista ja ilmaisemaan itseään rakentavasti.

Harjoituksen tavoitteena on kosketus, läheisyys  ja hellyys, ei seksuaalinen kiihottuminen, vaikka sitäkin voi tapahtua. Itsetyydytys on sallittua harjoituksen aikana, mutta olisi hyvä pidättäytyä seksistä kumppanin kanssa. 

Valmistautuminen harjoitukseen

Kun olette sopineet hellyysharjoituksen tekemisestä, pohtikaa sille arjessa sopivimmat ajankohdat ja -paikat. Harjoituspaikaksi sopii esimerkiksi sänky tai jokin muu pehmeä alusta. Harjoituksen voi tehdä esimerkiksi aamulla herätessä tai illalla ennen nukkumaanmenoa (ei kuitenkaan liian  väsyneenä) tai jonain muuna sopivalta tuntuvana hetkenä. Voitte halutessanne sytyttää kynttilän tai jonkun muun pehmeän valon. Harjoitushetken rauhallisuus on tärkeää varmistaa (ovi kiinni, lapset poissa kotoa/nukkumassa, puhelin äänettömällä). Jos harjoitus jostain syystä keskeytyy, voitte antaa sille uuden mahdollisuuden myöhemmin. Rauhallinen taustamusiikki voi auttaa rentoutumaan. Voitte halutessanne käyttää ihovoiteita -tai öljyä.

Harjoitus on hyvä tehdä kahtena eri päivänä. Harjoitukseen on hyvä varata kerralla aikaa noin 20-30 minuuttia. Ensin toinen koskettelee noin 10-15 minuuttia selkäpuolta ja sitten 10-15 minuuttia vatsapuolta. Kosketeltavana olevalla on oikeus nauttia rauhassa hetkestä ja tunnustella kumppanin tuottamaa kosketusta. Toisena päivänä on toisen vuoro vuorostaan. Jos aikaa ja mahdollisuuksia harjoituksen tekemiseen on vähäisesti, voi harjoitteen tehdä myös samana päivänä. 

Kaikilla aisteilla

Hyväile pariasi ensi selkäpuolelta. Katsele ensin parisi selkää, niskaa ja hartioita hetki. Kosketa kumppanisi päälakea, takaraivoa ja hiuksia. Kosketa korvia, niskaa, hartioita, olkapäitä ja käsiä. Tunnustele  hänen ihoaan, lihaksiaan.

Kosketa erilaisin tavoin, voimakkaammin ja hellemmin, hyväile, hiero, purista kevyesti, paina sormilla tai vain pidä kättäsi jonkun kohdan päällä.  Kosketa selkää, pakaroita, reisiä, sääriä ja varpaita. Voit aina palata johonkin kohtaan takaisin. Kumppanin kehossa on mahdollisesti alueita, joita et ole pitkään aikaan tai kenties koskaan koskettanut. 

Huomioi, miltä tuntuu koskettaa. Kuulostele minkä alueen koskettaminen tuntuu sinusta mukavalta, mistä haluaisit koskettaa ja miten. Kun kosketat, niin katsele, kuuntele ja aisti parisi reaktioita. Huomioi muutoksia esimerkiksi  hengityksessä ja lihasten kireydessä. Noin  1o minuutin kuluttua pyydä pariasi kääntymään selälleen ja aloita jälleen koskettelu päästä. 

Kun sinua hyväillään, keskity omaan nautintoosi ja aistimuksiisi. Jos toisen kosketus tuntuu jostain syystä  epämiellyttävältä, esimerkiksi kutittavalta tai ahdistavalta, pyri ilmaisemaan se hienovaraisesti ja hellästi. Voit tarttua hyväilijän käteen, siirtää sen toiseen kohtaan ja pyytää erilaista koskettamisen tyyliä: ”Tekisitkö  mieluummin tästä näin?”. 

Harjoituksen jälkeen voitte halata jos se tuntuu luontevalta. Kertokaa toisillenne, miltä tuntui koskettaa ja ottaa  vastaan kosketusta, minkälaisia havaintoja teitte omista ja toisen reaktioista sekä totutuista tavoista koskettaa ja vastaanottaa kosketusta. Kokeilitteko jotain uutta ja miltä se tuntui? Mikä tuntui erityisen  hyvältä ja mikä ei niin hyvältä? Jos teette harjoituksia  useamman kerran, voi olla hyvä kirjoittaa muistiin  muutama sana siitä, mitä kullakin harjoituskerralla tapahtui ja minkälaisia aistimuksia ja tunteita harjoitus  herätti. 

Kun harjoitus sujuu hyvin ja taustalla on useampi  harjoituskerta, niin voitte koskettaa myös rintoja ja  sukupuolielimiä. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan  kiihottuminen tai orgasmin saaminen, joten  koskettelun on tärkeä olla tunnustelevaa ja ei vaativaa. Kiihottuminen ja orgasmi voivat tapahtua, jos ovat tapahtuakseen, mutta niihin ei pyritä. 

Suihkuharjoitus  

Harjoitusta voi kokeilla myös suihkussa  tai saunassa. Tällöin pestään vuorotellen toinen toistensa kehot. Ensin selän ja sitten vatsan puolelta.  Pestessä käytetään vain saippuoituja käsiä. Huuhtoa voi pesutilasta riippuen suihkulla tai valelemalla vettä kauhalla. Aikaa käytetään tilan lämpötilasta riippuen sen aikaa kun mahdollista. Voitte myös kuivata toisenne rauhallisesti pyyhkeellä painellen. Muutoin ohjeet  noudattavat hellyysharjoituksen ohjeita.

Harjoitus on muokattu Anita Lintulan 2013 harjoitteesta.

Erilaisia haluja

Elokuvista tuttu näky on se, kun halu syttyy spontaanisti, se on tajunnanräjäyttävää ja se syttyy osapuolille yhtä aikaa. On tärkeää tietää, että haluja on erilaisia, eikä spontaani halu suinkaan ole ainoa oikea ja tavoiteltava halun muoto. Joskus on niin, että jos jää odottamaan spontaanin halun syttymistä, varsinkin yhtä aikaa mahdollisen kumppanin kanssa, voi sitä joutua odottelemaan hyvinkin kauan.  Erityisesti vauvavuonna voidaan tarvita oikeanlaisia aistiärsykkeitä, jotta halun on mahdollista syttyä. Molemmat tavat kokea halua ovat yhtä hyviä ja oikeita.

Muun muassa seuraavat asiat voivat edistää halun syntymistä ja sen tiedostamista:

  • Kiinnostuminen omasta nautinnosta
  • Kiinnostava kumppani
  • Riittävä terveydentila (psyykkinen ja fyysinen)
  • Aiemmat hyvät kokemukset
  • Sopiva määrä itsekkyyttä
  • Riittävä itsetunto
  • Oman kehon tunteminen
  • Tietoinen läsnäolo
  • Mukautuminen kummankin osapuolen toiveisiin, kunnioittaen omia sekä kumppanin rajoja

Keskustelutehtävä kumppanin kanssa

Jos sinulla on kumppani, voit tehdä seuraavan keskustelutehtävän hänen kanssaan. Täydennä lauseet ja jaa ajatuksesi kumppanillesi:

  • minusta on ihanaa kun…
  • pidin siitä, kun kerran…
  • minusta on ihana tuottaa sinulle mielihyvää…
  • olen tyytyväinen…
  • haluaisin kokeilla…
  • minua kiinnostaa…
  • voimme ehkäistä vaikeuksia…
  • voisimme parantaa…

Viettely ja leikkisyys auttavat ylläpitämään hyvää ilmapiiriä ja mielenkiintoa. Leikkisyys voi olla mitä hyvänsä lautapeleistä hippaleikkeihin tai seksuaalisiin leikkeihin. Viettelijänä tai vieteltävänä voi toimia kumpi vain suhteen osapuoli. Moni haluaa olla ”ykkönen” kumppanin mielessä, muistathan kertoa sen mahdolliselle kumppanillesi. Monille on merkityksellistä kuulla olevansa haluttava ja kokea olevansa haluttu.

Lähteet:

Tanskanen Elina, Parempaa seksiä 2017
Kontula Osmo, Mielen seksuaalisuus 2017
Minna Oulasmaa & Riikka Riihonen, Sexfullness 2017
Hattunen Leena, Haluttaako? Seksuaalisen halun ääriviivoja. 2007
Väestöliiton asiantuntijoiden kokemuksia seksuaalineuvonta- ja terapiatyöstä 2018-2022

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...