Siirry sisältöön
Millainen salasana kannattaa valita, jotta omat tiedot pysyvät turvassa?

Lapset eivät ole hakkereiden ensisijainen kohderyhmä mutta tietoturvaan liittyviä taitoja kannattaa harjoitella pienestä pitäen. Jo muutamalla perusniksillä parannatte perheen hakkerinkestävyyttä huomattavasti. Tietomurroissa ja identiteettivarkauksissa salasanat ovat avainasemassa.  Siksi niiden suojaamiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

  1. Valitse riittävän pitkä salasana: Salasanat liikkuvat verkossa yleensä salattuna, mutta salaus on mahdollista murtaa. Mitä pidempi salasanasi on, sitä vaikeampaa sen murtaminen. Salasanan on kuitenkin hyvä olla sellainen, että sen muistaa ulkoa.
  2. Tee eri salasanat eri palveluihin: Jos salasanasi joutuu vääriin käsiin, murtautuja pääsee helposti sisään muillekin tileille, joissa olet käyttänyt samaa salasanaa. Hyvä salasana onkin esimerkiksi sellainen, jonka alkuosan vain sinä tiedät (ja muistat), ja loppuosa vaikkapa muunnos kyseisen palvelun nimestä. Esimerkiksi salasana Snapchatiin voisi olla marcusmartinus567snap.
  3. Älä kerro kenellekään: Salasanaa ei kannata kertoa edes parhaalle kaverille. Vanhempien on hyvä sopia lasten kanssa, millä ehdoilla he saavat kirjautua lasten tileille. Lasten yksityisyyttä ei saa mielivaltaisesti loukata, eikä heidän tileilleen saa kirjautua lapselta salassa.
  4. Ole tarkkana kalasteluviestien kanssa: Tietojenkalasteluviestit ovat yhä ammattimaisemmin laadittuja. Oudoista osoitteista tulevia viestejä ja niissä olevia linkkejä ei kannata edes avata. Ole erityisen tarkkana aina, kun sinut ohjataan viestistä suoraan jonkin palvelun sisäänkirjautumissivulle. Huom! Mikään taho ei koskaan pyydä sähköpostitse salasanaa tai tunnuslukuja!
Tehtävät

Kuka on salasanakartalla?

Millainen salasana on vahva ja turvallinen salasana?

Tehtävä 18

  • Tutustukaa vinkkeihin ja keskustelkaa

    Tutustukaa lapsen kanssa yhdessä yllä oleviin salasanaturvaa parantaviin vinkkeihin. Keskustelkaa lisäksi siitä, kuinka moni niistä oli teille jo tuttu. Mikä asia oli yllättävä?
  • Kertokaa halutessanne vinkkinne alapuolella olevaan tekstikenttään.
    Lähetettyjä vastauksia voidaan käyttää Pelastakaa Lapset ry:n viestinnässä mutta kuitenkin niin ettei yksittäisiä vastaajia ole mahdollista tunnistaa.
Tehtävät

Yleisimmät salasanat

Arvaatteko, mitkä salasanat ovat kaikkein yleisimpiä?

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...