Siirry sisältöön

Turvanupit kaakkoon - vai riittääkö koilliseen?

Julkaistu 06.03.2020 - Tuottanut Pelastakaa Lapset ry
Kuinka hyvin tunnet lapsesi puhelimen turvallisuusasetukset? Entäpä omasi? Jos lapsesi tubettaa, kenelle videot näkyvät ja kuka saa kommentoida? Onko some-profiilien näkyvyysasetukset kohdallaan?

Nykylaitteissa on valmiina monenlaisia turvallisuutta lisääviä ominaisuuksia, joilla voi mm. rajoittaa laitteen ja sovellusten käyttöaikaa ja -oikeuksia, säätää näytettävien sisältöjen ikäraja-asetuksia ja estää yksittäisiä verkkosivuja. Laitteiden avulla voi myös seurata, missä lapsi liikkuu, ja selaushistoriasta näkee millaisia sivuja ja videoita on katseltu. 

Tiukatkaan turvallisuusasetukset eivät takaa täydellistä turvallisuutta. Äärimmäisten turvakeinojen sijaan tehokkaampaa onkin sopiva yhdistelmä lapsen omia turvataitoja ja laitteiden asetuksilla tuotettua turvallisuutta. 

Tehtävät

Digilaitteen turvaominaisuudet

Tarkastelkaa yhdessä, minkälaisia digiturvallisuutta parantavia ominaisuuksia digilaitteillanne on.
1) Keskustelkaa yhdessä, mitä digilaitteen turvaominaisuuksia teillä käytetään

Osaatteko kaikki käyttää niitä ja tietävätkö myös lapset, mitä turvaominaisuuksia heidän laitteensa sisältävät? Oletteko sopineet yhdessä puhelimen turvaominaisuuksien asetuksista? Entä sosiaalisen median tilien julkisuusasetuksista? Pohtikaa lisäksi sitä, miksi yllä olevia turvarajoituksia käytetään. Miksi ne on hyvä olla digilaitteella?

Tehtävä 20

  • Kertokaa halutessanne tarkemmin alla olevaan tekstikenttään.
    Lähetettyjä vastauksia voidaan käyttää Pelastakaa Lapset ry:n viestinnässä mutta kuitenkin niin ettei yksittäisiä vastaajia ole mahdollista tunnistaa.
Tehtävät

Lapsi someoppaaksi!

Nyt lapsi saa toimia someoppaana ja näyttää käyttämiensä sosiaalisen median palveluiden yksityisyysasetukset, ikärajat ja kuinka ylläpidolle ilmoitetaan esimerkiksi kiusaamisesta tai häiritsevästä käyttäytymisestä.

Tehtävä 21

  • Millä perustein tilit kannattaa pitää yksityisinä. Onko joitain tilanteita, jolloin tilin haluaisi pitää julkisena? Jos tili on julkinen, millaisia tietoja kuka tahansa voi löytää itsestä? Keskustelkaa myös siitä, millä perusteilla hyväksytte ihmisiä sosiaalisessa mediassa tilin seuraajiksi/kavereiksi. Eroavatko aikuisten ja lasten perustelut keskenään? Miten? Miksi?
    Lähetettyjä vastauksia voidaan käyttää Pelastakaa Lapset ry:n viestinnässä mutta kuitenkin niin ettei yksittäisiä vastaajia ole mahdollista tunnistaa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Tunnepuhuri - hengitys- ja mielikuvaharjoitus

Tämä tunnesäätelyharjoitus voi auttaa rauhoittamaan lasta tunnekuohun aikana. Kun lapsi hermostuu ja on tunnekuohun vallassa, lapsen vireystila...

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...