Siirry sisältöön

Turvanupit kaakkoon - vai riittääkö koilliseen?

Julkaistu 06.03.2020 - Tuottanut Pelastakaa Lapset ry
Kuinka hyvin tunnet lapsesi puhelimen turvallisuusasetukset? Entäpä omasi? Jos lapsesi tubettaa, kenelle videot näkyvät ja kuka saa kommentoida? Onko some-profiilien näkyvyysasetukset kohdallaan?

Nykylaitteissa on valmiina monenlaisia turvallisuutta lisääviä ominaisuuksia, joilla voi mm. rajoittaa laitteen ja sovellusten käyttöaikaa ja -oikeuksia, säätää näytettävien sisältöjen ikäraja-asetuksia ja estää yksittäisiä verkkosivuja. Laitteiden avulla voi myös seurata, missä lapsi liikkuu, ja selaushistoriasta näkee millaisia sivuja ja videoita on katseltu. 

Tiukatkaan turvallisuusasetukset eivät takaa täydellistä turvallisuutta. Äärimmäisten turvakeinojen sijaan tehokkaampaa onkin sopiva yhdistelmä lapsen omia turvataitoja ja laitteiden asetuksilla tuotettua turvallisuutta. 

Tehtävät

Digilaitteen turvaominaisuudet

Tarkastelkaa yhdessä, minkälaisia digiturvallisuutta parantavia ominaisuuksia digilaitteillanne on.
1) Keskustelkaa yhdessä, mitä digilaitteen turvaominaisuuksia teillä käytetään

Osaatteko kaikki käyttää niitä ja tietävätkö myös lapset, mitä turvaominaisuuksia heidän laitteensa sisältävät? Oletteko sopineet yhdessä puhelimen turvaominaisuuksien asetuksista? Entä sosiaalisen median tilien julkisuusasetuksista? Pohtikaa lisäksi sitä, miksi yllä olevia turvarajoituksia käytetään. Miksi ne on hyvä olla digilaitteella?

Tehtävä 20

  • 2) Valitkaa, mitkä alla olevista rajoituksista on teillä käytössä:
  • Kertokaa halutessanne tarkemmin alla olevaan tekstikenttään.
  • Tehtävä oli mielestäni
    Lähetettyjä vastauksia voidaan käyttää Pelastakaa Lapset ry:n viestinnässä mutta kuitenkin niin ettei yksittäisiä vastaajia ole mahdollista tunnistaa.
Tehtävät

Lapsi someoppaaksi!

Nyt lapsi saa toimia someoppaana ja näyttää käyttämiensä sosiaalisen median palveluiden yksityisyysasetukset, ikärajat ja kuinka ylläpidolle ilmoitetaan esimerkiksi kiusaamisesta tai häiritsevästä käyttäytymisestä.

Tehtävä 21

  • Millä perustein tilit kannattaa pitää yksityisinä. Onko joitain tilanteita, jolloin tilin haluaisi pitää julkisena? Jos tili on julkinen, millaisia tietoja kuka tahansa voi löytää itsestä? Keskustelkaa myös siitä, millä perusteilla hyväksytte ihmisiä sosiaalisessa mediassa tilin seuraajiksi/kavereiksi. Eroavatko aikuisten ja lasten perustelut keskenään? Miten? Miksi?
  • Tehtävä oli mielestäni
    Lähetettyjä vastauksia voidaan käyttää Pelastakaa Lapset ry:n viestinnässä mutta kuitenkin niin ettei yksittäisiä vastaajia ole mahdollista tunnistaa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Äidinmaidon käsittely ja pakastaminen

Äidinmaito on kallisarvoista ravintoa, jota ei kannata heittää hukkaan. Äidinmaito säilyy oikein käsiteltynä pakasteessa puolisen vuotta, josta...

Voihan rakkula – lasten tyypilliset rokkotaudit

Suurin osa rokkotaudeista on lähes hävinnyt kansallisen rokoteohjelman ansiosta. Osaan rokkotaudeista ei kuitenkaan ole rokotetta, artikkelissa...

Kuinka tukea pienen vauvan motorista kehitystä?

Vauvan käsittely, sylissä pitäminen ja kantaminen auttavat vauvaa hahmottamaan omaa kehoaan ja edistävät vauvan motorista kehitystä. ...