Turvanupit kaakkoon - vai riittääkö koilliseen?
Julkaistu 06.03.2020
-
Tuottanut
Pelastakaa Lapset ry
Kuinka hyvin tunnet lapsesi puhelimen turvallisuusasetukset? Entäpä omasi? Jos lapsesi tubettaa, kenelle videot näkyvät ja kuka saa kommentoida? Onko some-profiilien näkyvyysasetukset kohdallaan?
Nykylaitteissa on valmiina monenlaisia turvallisuutta lisääviä ominaisuuksia, joilla voi mm. rajoittaa laitteen ja sovellusten käyttöaikaa ja -oikeuksia, säätää näytettävien sisältöjen ikäraja-asetuksia ja estää yksittäisiä verkkosivuja. Laitteiden avulla voi myös seurata, missä lapsi liikkuu, ja selaushistoriasta näkee millaisia sivuja ja videoita on katseltu.
Tiukatkaan turvallisuusasetukset eivät takaa täydellistä turvallisuutta. Äärimmäisten turvakeinojen sijaan tehokkaampaa onkin sopiva yhdistelmä lapsen omia turvataitoja ja laitteiden asetuksilla tuotettua turvallisuutta.
Tehtävät
Digilaitteen turvaominaisuudet
Tarkastelkaa yhdessä, minkälaisia digiturvallisuutta parantavia ominaisuuksia digilaitteillanne on.
1) Keskustelkaa yhdessä, mitä digilaitteen turvaominaisuuksia teillä käytetään
Osaatteko kaikki käyttää niitä ja tietävätkö myös lapset, mitä turvaominaisuuksia heidän laitteensa sisältävät? Oletteko sopineet yhdessä puhelimen turvaominaisuuksien asetuksista? Entä sosiaalisen median tilien julkisuusasetuksista? Pohtikaa lisäksi sitä, miksi yllä olevia turvarajoituksia käytetään. Miksi ne on hyvä olla digilaitteella?
Tehtävät
Lapsi someoppaaksi!
Nyt lapsi saa toimia someoppaana ja näyttää käyttämiensä sosiaalisen median palveluiden yksityisyysasetukset, ikärajat ja kuinka ylläpidolle ilmoitetaan esimerkiksi kiusaamisesta tai häiritsevästä käyttäytymisestä.
Oliko tästä sinulle apua?
Kiitos palautteesta! Voit myös jättää sanallista palautetta.
Kiitos, sanallinen palaute lisätty arvioon.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
Marttaliiton asiantuntija Päivi Kaipainen ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukun asiantuntija Henriikka Jussila antavat vinkkejä ruokakasvatukseen...
Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.
Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.