Siirry sisältöön
Seksuaaliterveydestä huolehtimen on tärkeää. Jos olet huolissasi seksuaaliterveydestä, tiedätkö miten toimia?

Jokaisella on oikeus hyvään seksuaaliterveyteen. Tärkeä osa ihmisen hyvinvointia on oma seksuaaliterveys. Siihen kuuluu:

  • Psyykkinen seksuaaliterveys, eli oman mielen suhde omaan seksuaalisuuteen. Ihminen voi hyvin kun hän opettelee tuntemaan itsensä ja luottaa omaan seksuaalisuuteensa.
  • Emotionaalinen seksuaaliterveys, eli sinun tunteesi. Seksuaalisuuteen liittyy paljon erilaisia tunteita.
  • Sosiaalinen seksuaaliterveys. Seksuaalisessa suhteessa on yleensä ainakin kaksi henkilöä. Molemmilla on oma seksuaaliterveys. Sosiaalinen seksuaaliterveys tarkoittaa sitä, että sinä ymmärrät kumppanisi seksuaalisuutta ja, että hän ymmärtää sinun seksuaalisuuttasi.
  • Fyysinen seksuaaliterveys tarkoittaa kehon hyvinvointia ja tietoa kehon toiminnasta. Oikeus nautinnolliseen ja turvalliseen seksin tekemiseen kuuluu kaikille aikuisille.

Kaikki seksuaaliterveyden alueet liittyvät ja vaikuttavat toisiinsa. Tässä kurssin osassa käsittelemme pää-asiassa fyysistä seksuaaliterveyttä. Käymme läpi, miten pidät huolen omasta ja kumppanisi terveydestä.

Tehtävät

Seksuaaliterveys - mitä sanat tarkoittavat

Kun keskustelet seksuaaliterveydestä, läheistesi, lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa, on tärkeää, että ymmärrät, mitä suomenkieliset sanat tarkoittavat.

Ehkäisyteho tarkoittaa sitä, kuinka hyvin valittu ehkäisymenetelmä estää raskaaksi tulemisen.

Perhesuunnittelu tarkoittaa keskustelua ja yhteistä päätöstä siitä, haluaako lapsia, milloin haluaa lapsia ja kuinka monta lasta haluaa. Samalla keskustellaan ja sovitaan siitä, miten voidaan tehdä seksiä niin, että nainen ei tule raskaaksi, jos sitä ei halua.

Hormoni on aine, jota keho tuottaa. Hormonit säätelevät ihmisen kehitystä ja hyvinvointia.

Kuukautiskierto tarkoittaa aikaa, joka kestää naisella kuukautisten alkamisesta seuraavien kuukautisten alkamiseen.

Raskaudenkeskeytys eli abortti. Raskaudenkeskeytyksen voi tehdä lääkkeellä tai kirurgisesti, jos nainen ei halua tai voi synnyttää lasta. Laki raskauden keskeyttämisestä määrittelee, missä vaiheessa raskautta se voidaan keskeyttää.

Sukupuolitauti on intiimisuhteessa tarttuva sairaus. Sukupuolitauti pitää aina hoitaa.

Oireeton tarkoittaa, että henkilö tuntee itsensä terveeksi, mutta kantaa silti bakteeria tai virusta ja voi tartuttaa toisen ihmisen.

Immuniteetti tarkoittaa vastustuskykyä. Sairastettuaan kerran, voi kehossa syntyä immuniteetti samaa sairautta vastaan, eikä siihen enää sairastu uudestaan.

Kohdunkaula on naisen kehossa emättimen yläpuolella. Naiset kutsutaan syöpää ehkäisevään PAPA-kokeeseen säännöllisesti.

Eturauhanen eli prostata on miehen kehossa virtsarakon alapuolella. Eturauhasen liikakasvu on yleinen miehen seksuaalielämää haittaava vaiva.

Perhesuunnittelu ja ehkäisy

Perhesuunnittelu tarkoittaa suunnittelemattomien raskauksien ehkäisyä. Naisella on oikeus omaan kehoonsa ja parisuhteessa päätös hankkia lapsia kuuluu olla yhteinen. Ehkäisyä voi käyttää toinen tai molemmat seksiä tekevistä ihmisistä. Kun molemmat ovat valmiita yhteiselle lapselle, ehkäisyn käytön voi lopettaa. Ehkäisymenetelmiä on saatavilla useita erilaisia. Keskustele hoitajan tai lääkärin kanssa, mikä sinulle tai teille sopisi parhaiten. Käymme alla läpi yleisiä menetelmiä.

  • Kondomi on varmin keino välttää ei toivottu raskaus. Kondomi on myös ainoa keino välttää sukupuolitautiin sairastuminen. Uuden kumppanin kanssa täytyy aina käyttää kondomia. Kondomi asetetaan peniksen päälle seksin ajaksi. Sukupuolitaudit tarttuvat limakalvojen kosketuksesta. Tämä tarkoittaa, että yhdynnän lisäksi tauti voi tarttua suun limakalvon kautta. Kondomin ehkäisyteho oikein käytettynä on 97-98%. On saatavilla myös naisten kondomi, joka estää hyvin tehokkaasti sukupuolitautien leviämisen.

 

  • E-pilleri / Ehkäisypilleri / Ehkäisytabletti on naiskeholle tarkoitettu päivittäin syötävä hormonaalinen ehkäisy. Ehkäisyn lisäksi e-pillerien käyttö voi auttaa kivuliaan ja/tai epäsäännöllisen kuukautiskierron kanssa. Pillereiden  ehkäisyteho on yleensä hyvä. Kaikkein varminta on käyttää e-pillereien lisäksi kondomia.
  • Kierukka on emättimeen asetettava pitkäkestoinen ehkäisymenetelmä. Kierukoita on kahdenlaisia, hormoni- ja kuparikierukoita. Kierukan asettaa ja poistaa aina koulutettu ammattilainen. Kysy lisää terveydenhoitajalta.
  • Sterilisaatio on pysyvä kirurginen ehkäisymenetelmä, jonka peruuttaminen on vaikeaa. Sterilisaatiota varten tarvitaan aina lausunto lääkäriltä. Sterilisaatio on turvallinen sekä miehille että naisille koska se ei vaikuta ihmisen hormonitasapaonoon ollenkaan – sterilisaatio ei esimerkiksi tee miehestä vähemmän miehekästä.
    Keskustele sterilisaatiosta lääkärin taiterveydenhoitajan kanssa.
  • Jälkiehkäisy eli yhdynnän jälkeinen ehkäisy suoritetaan, jos muu ehkäisy ei ole toiminut: esimerkiksi kondomi on mennyt rikki tai yhdynnässä ei ole käytetty mitään ehkäisyä. Jälkiehkäisymenetelmänä toimii hormonitabletti n. 12h sisällä yhdynnästä. Jälkiehkäisytabletin voi ostaa apteekin kassalta.
  • Abortti eli raskaudenkeskeytys ei ole sama asia kuin jälkiehkäisy. Tärkeintä on, että päätös aborttiin on naisen oma. Abortin voi tehdä raskauden kestosta riippumatta kemiallisesti, eli siihen tarkoitetulla lääkkeellä. Raskauden keston ollessa vähemmän kuin 12 viikkoa voidaan abortti suorittaa myös kirurgisesti nukutuksessa, tämän toimenpiteen nimi on imukaavinta. Raskaudenkeskeytystä toivova ottaa ensin yhteyttä omaan terveyskeskukseensa tai yksityislääkäriin, jolla on asianmukainen lupa.

Ota yhteyttä omaan terveyskeskukseesi. Terveyskeskukset, sairaalat, koulu-, opiskelu-, ja työterveydenhuolto tarjoavat ehkäisyneuvolapalveluita. Yksi ehkäisymenetelmä ei välttämättä sovi kaikille. Keskustelemalla ehkäisyneuvolan kanssa löydät itsellesi ja kumppanillesi sopivimman ehkäisyn.
Noin 50:ssä kunnassa tarjotaan nuorille maksuton ehkäisy. Esimerkiksi Helsinki, Vantaa ja Turku (linkit aukeavat uuteen selaimen välilehteen) tarjoavat ilmaisen ehkäisyn alle 25-vuotiaille. Ilmainen ehkäisy tarjotaan myös muille harkinnanvaraisesti.

Lapsettomuus

Lapsettomuus voi johtua monesta eri syystä ja kummasta tahansa puolisosta. Hoitoja on saatavilla useita erilaisia kirurgisista hoidoista inseminaatioon, riippuen lapsettomuuden syystä. Yleensä eniten vaikuttava tekijä hoidon onnistumiseen on naisen ikä.

Säännölliset testit

Nainen

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Rintoja tulee tutkia itse säännöllisesti: ohjeet rintojen omatarkkailuun.
(linkki aukeaa uuteen selaimen välilehteen). Jos rinnoista löytyy ylimääräinen patti tai möykky, hakeudutaan lääkäriin ja mammografiaan. Mammografia tarkoittaa rintojen röntgenkuvausta. Kuvaus on vaaraton. Sillä saadaan selville, mikä rinnoista löytynyt patti on ja mitä sille pitää tehdä. Yli 50-vuotiaat naiset saavat kutsun mammografiatutkimuksiin säännöllisesti.

Gynekologinen tutkimus on hyvä käydä ainakin 3-5 vuoden välein. Tutkimuksessa naistentautien erikoislääkäri tunnustelee sisäiset ja ulkoiset sukupuolielimet sekä rinnat. Gynekologisen tutkimuksen yhteydessä kannattaa ottaa PAPA-koe eli irtosolunäyte. PAPA-koe paljastaa kohdunkaulan syövän ja jotkin sukupuolitaudit. Yli 30-vuotiaana voi tutkimuksissa käydä useamminkin, koska iän myötä riski sairastua syöpään kasvaa. Oudot oireet ovat syy hakeutua tutkimuksiin nopeasti. Naiset saavat säännöllisesti kutsun PAPA-kokeeseen.

Mies

Urologi on virtsaelimien erikoislääkäri. Yleisimmät vaivat liittyvät eturauhasen- ja suolen toimintaan. Eturauhasen liikakasvu on tavallista miehen vanhetessa. Liikakasvun ja eturauhassyövän oireet ovat hyvin samankaltaiset. Suositellaan, että 35–45 -vuotiaat miehet kävisivät 3–5 vuoden välein aina 50 ikävuoteen asti ja sen jälkeen kahden vuoden välein urologilla keskustelemassa näistä asioista ja ottamassa keskeisimmät näytteet ja tukimukset.

Käy aina testeissä, kun saat kutsun tai, jos sinulla on oireita.  Ajoissa aloitettu hoito antaa parhaan mahdollisuuden parantua. 

Sukupuolitautitutkimukset ovat tärkeä osa säännöllistä oman terveyden tarkkailua. HPV (Human Papilloma Virus), eli ihmisen papilloomavirus on yleisin sukupuolitauti Suomessa. Jotkut HPV:n tyypit nostavat kohdunkaulan syövän riskiä. HPV:n voi naisilla todeta PAPA-kokeesta. Miehillä lääkärin täytyy ulkoisesti tutkia sukupuolielimet.
HPV aiheuttaa usein näppylöitä tai muita näkyviä oireita ihmisen sukuelimissä, tätä kutsutaan kondyloomaksi. Toinen yleinen, ulkoisesti näkyvä virus on herpes. Molemmissa viruksissa oireet voivat uusiutua hoidon jälkeen monta kertaa.

Testeihin ja hoitoon tulee  hakeutua jos huomaa näppylöitä tai muuta tavallisesta poikkeavaa sukuelimissään. Moni virus, kuten HPV ja herpes ovat kuitenkin usein täysin oireettomia. Tällöin sairastava henkilö ei itse kärsi viruksesta, mutta on kuitenkin sen kantaja ja voi tartuttaa muita ihmisiä. Siksi testeissä on hyvä käydä uuden suhteen alussa tai jos epäilee tartuntaa vaikkapa suojaamattoman yhdynnän tai suuseksin jälkeen uuden kumppanin kanssa.

Parannuskeinoja viruksiin ei ole. Oireita voidaan hoitaa tehokkaasti, mutta viruksesta tervehtyy vasta kun oma keho on rakentanut sille immuniteetin. Tässä voi mennä kaksi vuottakin. Koska viruksista on paljon erilaisia versioita, immuniteetti yhteen virukseen ei suojaa uudelta tartunnalta samalta virukselta.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vieraasta Veljeksi

Vieraasta Veljeksi järjestää työelämään keskittyvää mentoritoimintaa ja keskusteluryhmätoimintaa maahan muuttaneille miehille. Palvelu on...

Womento: Vinkkejä etäverkostoitumiseen

Vinkkejä etäverkostoitumiseen Väestöliiton Womento-mentorointiin osallistuville aktoreille sekä mentoreille, mentorointiparin työskentelyn...

Womento: Harjoituksia mentoroinnin tueksi

Käytännön harjoituksia joita aktori ja mentori voivat yhdessä tehdä osana Väestöliiton Womento-mentorointia