Siirry sisältöön
Seksuaalisuus on kaikilla ihmisillä. Seksuaalisuus tarkoittaa monia asioita, tunteita ja ajatuksia. Seksuaalisuus on eri asia kuin seksi. Se millaiseksi ihminen tuntee itsensä, on osa seksuaalisuutta. Seksuaalisuudesta puhutaan eri tavoilla eri kulttuureissa. Eri ihmisille seksuaalisuus voi tarkoittaa eri asioita. Joissain maissa ei puhuta seksuaalisuudesta lainkaan. Seksuaalisuuden ymmärtämiseen vaikuttaa oma kulttuuri ja tavat.

Seksuaalisuutta on vaikea selittää eikä sitä voi nähdä. Jokainen on seksuaalinen koko elämänsä ajan, mutta seksuaalisuus on erilainen kokemus eri ihmisillä. Seksuaalisuus vaikuttaa tunteisiin ja kehoon. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää seksuaalisuutta. Ihmisen seksuaalisuus muuttuu elämän aikana, kun koemme tai opimme asioita. Ihmiset, jotka huolehtivat seksuaalisuudestaan voivat paremmin.

Seksuaalisuuteen liittyy

  • kokemus itsestä ja omasta kehosta
  • kasvaminen lapsesta aikuiseksi
  • intiimielämä
  • läheisyys ja hellyys
  • fyysinen halu
  • tunteet ja ajatukset
Tehtävät

Mitä tiedät seksuaalisuudesta

Käännä ensin sanat omalle kielellesi. Keskustele ystäväsi, kumppanisi tai opettajan kanssa siitä, mitä nämä sanat sinun mielestäsi tarkoittavat.

YKSITYISYYS – jokaisen oikeus omaan rauhaan ja omaan kehoon.

ITSETUNTO – tieto omansta arvosta, itsekunnioitus.

KUNNIOITUS – jokaisen ihmisen arvostaminen sellaisena kuin hän on.

HYVINVOINTI – terveys ja hyvä olo.

HELLYYS – lähiesyys, kauniit sanat ja kosketus.

NAUTINTO – jokin, mistä tulee hyvä mieli ja hyvä olo.

Katso vielä video

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Vertaistoimintaa ja vertaisryhmiä kahden kulttuurin pareille ja perheille

Familian vertaistoimintaa kahden kulttuurin pareille ja perheille järjestetään eri paikkakunnilla ympäri Suomen, sekä verkossa.

Kaksisuuntainen kotoutuminen ja työelämä - Vieraasta Veljeksi -verkkokoulutus vapaaehtoisille

Kaksisuuntainen kotoutuminen ja työelämä on Miessakit ry:n Vieraasta Veljeksi -toiminnan verkkokurssi, joka on tarkoitettu vapaaehtoisten...

OSA 10 Lapsi oppii - Käytä kuvia

LAPSI OPPII - videosarja on suunniteltu lasta odottaville ja pikkulapsivaihetta eläville monikielisten perheiden vanhemmille. Valittavanasi on...