BETA Siirry sisältöön

Parisuhde, lapset ja masennus (Miessakit ry - MASI-hanke)

Julkaistu 23.03.2019 - Tuottanut Miessakit ry
Tässä osiossa käsitellään masennusoireiden tunnistamista perheenjäsenellä, niiden vaikutusta perheeseen ja pohditaan eri mahdollisuuksia käsitellä masennusoireita perheenjäsenten kesken.

Mitä sitten, kun normaalin arjen keskellä ”tummat pilvet” alkavat kerääntyä perhe-elämän ylle? Me isät olemme usein luontaisesti herkempiä tunnistamaan perhettä kohtaavia uhkia. Ensimmäisinä merkkeinä voisi pitää parisuhteen kommunikaation muuttumisen ja ehkä epämääräisen ahdistuksen kasvamisen. Tutun turvallisen, arkisen kommunikaation muuttuminen toista osapuolta syyttäväksi, toista osapuolta kannustamattomaksi ja mukana on jopa aggressiivisuutta tai toisaalta apaattisuutta, on meidän isien syytä huolestua. Myös itsessämme kasvava epämääräinen ahdistus, jolle emme voi löytää mitään järkevää syytä, on meille isille merkki reagoida. Edellä mainitut oireet ovat olleet suurin syy hakeutua Miessakkien isätyön asiakkuuteen. Kun asiakkuuden myötä on perheen arkea isän kanssa käyty läpi, on masennuksen tai masennusoireilun löytyminen jommallakummalla vanhemmalla ollut hyvin yleistä. 

Yllättävää kylläkin, ei suurta eroa ole ollut kummalta vanhemmalta masennusoireilua on havaittu, isän reagointi on ollut samankaltaista. Onko meille isille sisäänrakennettu kyky huomioida tämänkaltaisia perheen ongelmia, koska äitihän luonnollisesti keskittyy mitä suurimmassa määrin lapseen tai lapsiin. Jos äidillä on masennusoireilua, sen löytyminen ja asiasta keskustelu on perheen kokonaishyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeää, koska ”syyn” löytyminen kasvattaa isän toimintakykyä ja siten perheen hyvinvointia. ”Nyt vasta ymmärrän mistä on kyse” tai ”olenkin ihmetellyt, miksi ennen hyväksi havaittu tapa toimia esim. lasten kanssa, on pikkuhiljaa muuttunut vääräksi tavaksi toimia”. Jos masennusoireilusta kärsii isä, on isän pohdinnan tuloksena löytynyt masennusoireilu pääsääntöisin ollut isälle vapauttava asia, koska syy ”väärin toimimiselle tai väärin ajattelulle” on ollutkin masennusoireilusta johtuvaa, eikä aitoa tahtoa toimia vastoin perheen hyvinvointia. 

Mitä sitten, kun asia nousee esille? Pääsääntöisesti pitäisi olla positiivinen asia, kun ongelmille alkaa löytyä jokin järjellinen syy. Me ihmiset valitettavasti toimimme joskus ihmeellisesti ja tässä tapauksessa voi reaktio olla vastoin perheen hyvinvointia. Asia kielletään ja yritetään piilottaa. Varsinkin, jos masennusoireinen on äiti, voi isän olla mahdoton toimia viestiviejänä asialle. Keinoina silloin voisi olla viedä asia muuhun perheen senhetkiseen yhteistyörakenteeseen esim. neuvolaan. Me isäthän olemme nykyisin osa neuvolan arkea ja siten huolemme kuullaan neuvolan arjessa. Jos masennusoireinen on isä, on meidän nykyinen MASI organisaatio oiva paikka aloittaa asiasta keskustelu. Aina ja nimenomaan tärkein kanava on kuitenkin avata keskustelu ja huoli oman puolison kanssa. 

Myöhemmässä vaiheessa asia on hyvä avata myös perheen lasten kanssa ja tavasta miten se tapahtuu on monia hyviä oppaita ja neuvoa voi aina tietenkin ensin hyvä kysyä jo olemassa olevien tukiverkostojen työntekijöiltä. Avoimuus ja rehellisyys ovat tärkeitä arvoja suhteessa lapsiimme. Kuitenkin on hyvä tietää mitä ja milloin eri kehitysvaiheessa oleville lapsillemme kerromme. Muista se tosiasia, että esim. masennustamme emme voi salata lapsiltamme, he aistivat ja kokevat ongelman jo aiemmin kuin aikuiset itse sen huomaavat. Ongelman kartoituksessa on myös lasten kuuleminen siis tärkeää. 

Itsenäisiä tehtäviä 

Pohdi omaa rooliasi perheessä ja tapaasi puhua asioista. Saatko ilmaistua itseäsi tehokkaasti, eli sanomaan mitä tarkoitat ilman provosointia. Saatko ilmaistua itseäsi tarpeeksi?

Pohdi mikä saa sinut provosoitumaan.

Miten voisit hallita tunneyllykkeitäsi paremmin? 

Lisätietoa

Lapset puheeksi-materiaalit 

Puheeksi ottaminen lasten kanssa

Mielenterveystalo.fi sisältää lukuisia oppaita eri tilanteisiin, kuten esimerkiksi parisuhteen omahoitoon.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miten luottamusta voi vahvistaa pettämisen jälkeen?

Luottamus ei palaa itsestään, vaan vaatii tekoja. Kummankin tulee osoittaa olevansa luottamuksen arvoinen. Aidosta sitoutumisesta kertovat sekä...

Mistä tietää, että on parempi erota?

Parisuhteissa henkinen ja fyysinen väkivalta ovat asioita, jota ei voi mitenkään selitellä, vaan näiden sattuessa on tärkeää pohtia...

Mitä jos kaverilla on itsetuhosia ajatuksia?

Itsetuhoisuus on vakava asia ja siihen pitää aina suhtautua vakavasti. Itsemurhapuheet voivat olla järkyttäviä ja niihin voi olla vaikeaa...