Siirry sisältöön

Sinulle nuori, jonka vanhempi on sairastunut syöpään

11.09.2023 klo 15:08 - Kirjoittanut Satu Helminen , sairaanhoitaja AMK, kliininen asiantuntijuus, ylempi AMK tutkinto-ohjelman opiskelija , Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ry
Vanhemman sairastuminen syöpään voi olla rankka asia kohdata. Se herättää meissä monia kysymyksiä ja tunteita. Tälle sivustolle on kerätty pieni tietopaketti, josta on toivottavasti apua sinulle, jonka vanhempi on sairastunut syöpään. Se voi auttaa sinua mm. valmistautumaan siihen, mitä lähitulevaisuus voi tuoda mukanaan.

Mitä on syöpä

Syöpä on yleisnimitys erilaisille taudeille, joiden yhteinen piirre on solujen hallitsematon jakautuminen. Elimistömme rakentuu soluista ja normaalisti solujen jakautuminen onkin tarkasti säädeltyä. Joskus kuitenkin käy niin, että tässä prosessissa tapahtuu häiriö ja vaurioituneet solut muuttuvat pahanlaatuisiksi ja alkavat lisääntyä kehossa hallitsemattomasti. Soluista kasvaa massa, jota kutsutaan kasvaimeksi.

Miksi joku sitten sairastuu syöpään? Useinkaan ei pystytä osoittamaan yhtä yksittäistä syytä sairastumiseen. On kuitenkin olemassa tiettyjä syöpää aiheuttavia tekijöitä, jolloin puhutaan karsinogeeneistä. Esimerkiksi alkoholilla ja tupakoinnilla on todettu olevan yhteys tiettyjen syöpien syntyyn. Toisaalta erityisesti lapsuudessa toistuvasti auringossa palanut iho altistaa ihosyövälle vanhempana. Elintapojen lisäksi syövälle voivat altistaa erilaiset ympäristön altisteet ja virukset sekä joskus taustalla saattaa olla jokin perinnöllinenkin tekijä. Perinnöllisen syövän ollessa kyseessä konsultoidaan siitä genetiikan yksikköä, jossa laaditaan suositukset perheenjäsenten seurantaan. Jos syövän perinnöllisyys mietityttää sinua, voit pyytää vanhempaasi kysymään asiasta hoitavalta taholta tai mennä rohkeasti itse mukaan seuraavalle vastaanotolle kysyäksesi asiasta.

Suomessa syöpä on melko yleinen sairaus, sillä joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään jossakin elämänsä vaiheessa. Hyvien hoitomahdollisuuksien ansiosta suuri osa syöpäpotilaista kuitenkin parantuu kokonaan. Tiesitkö, että syöpä on sairaus, joka ei tartu ihmisestä toiseen. Voit siis huoletta esimerkiksi halata ihmistä, joka on sairastunut syöpään.

Syövän hoitokeinot

Syövän kolme tyypillisintä hoitokeinoa ovat kirurgia, lääkehoidot ja sädehoito.

Kirurgia; Leikkaus on monesti ensisijainen vaihtoehto kiinteiden syöpäkasvainten hoidossa ja  sillä pyritään poistamaan koko syöpäkasvain. Varhaisessa vaiheessa leikatun syövän hoitotulokset ovatkin erittäin hyviä.

Lääkehoidot; Tunnetuimpia syövän lääkehoidossa käytettyjä hoitokeinoja ovat solunsalpaajahoidot. Hoito voidaan toteuttaa joko suonensisäisesti tai tableteilla. Joskus lääke voidaan annostella myös paikallisesti esimerkiksi virtsarakkoon. Hoitosuunnitelma on aina yksilöllinen, joten ei pidä hämmentyä, jos samaa syöpää sairastavat saavat erilaista solunsalpaajahoitoa. Hoitosuunnitelmaan vaikuttaa itse syövän ja levinneisyyden lisäksi potilaan yleiskunto, ikä ja mahdolliset muut sairaudet. Myös hoitojen pituuksissa ja kestoissa on eroja. Jotkut hoidot voidaan toteuttaa ns. polikliinisesti, jolloin potilas tulee sairaalaan vain käymään ja saamaan hoidon, jonka jälkeen hän kotiutuu. Toiset hoidot saattavat kestää useamman vuorokauden, jolloin niiden totutus tapahtuu vuodeosastolla.

Solunsalpaajahoitoihin liittyy usein myös haittavaikutuksia. Ne ovat riippuvaisia annettavasta solunsalpaajasta, sen annostuksesta sekä siitä, miten elimistö reagoi käytettävään solunsalpaajaan. Tyypillisempiä solunsalpaajien aiheuttamia haittavaikutuksia ovat mm. muutokset veriarvoissa, pahoinvointi, iho- ja limakalvo-ongelmat, ripuli, hiusten lähtö ja väsymys. Kun solunsalpaajahoidot päättyvät, myös haittavaikutukset ohittuvat ajallaan.  Muita syövän lääkehoidon muotoja ovat hormonaaliset hoidot, vasta-ainehoidot ja täsmälääkkeet eli biologiset syöpälääkkeet sekä uusimpana ns. immunologiset syöpähoidot, joissa pyritään tehostamaan elimistön omaa puolustusjärjestelmää hyökkäämään syöpäsoluja vastaan.

Sädehoito; Sädehoidossa annetaan radioaktiivista säteilyä, jonka tarkoituksena on tuhota syöpäsoluja. Sitä voidaan antaa joko ulkoisesti tai sisäisesti ja se kohdistetaan aina vain syövän alueelle sivuvaikutusten minimoimiseksi. Sädehoidon aiheuttamat haittavaikutukset ovat riippuvaisia kohdealueesta. Esimerkiksi rinnan sädehoidossa voi ilmaantua ihon punoitusta, kuivumista ja kuumotusta, kun taas vatsan alueen sädehoidossa voi ilmaantua pahoinvointia ja ripulia sekä ilmavaivoja.

Syöpäsairaudet ovat erilaisia, jolloin myös hoitokeinot voivat vaihdella. Hoitokeinoihin vaikuttavat myös se, onko syöpä paikallinen vai levinnyt, eli onko se lähettänyt etäpesäkkeitä, ja mikä on potilaan ikä sekä yleisvointi. Hoitosuunnitelma on siis aina yksilöllinen. Jollekin voi leikkaus olla riittävä, joku toinen voi käydä leikkauksessa ja saada sädehoidon, kun taas joku kolmas käy läpi kaikki kolme hoitokeinoa. Halutessasi tietää hoitokeinoista oman vanhempasi kohdalla, keskustele asiasta hänen kanssaan ja pyydä häntä kertomaan asiat niin, että ymmärrät.

Perhe ja arki

Vanhemman sairaus koskettaa luonnollisesti koko perhettä. Perheen kesken olisikin hyvä keskustella avoimesti perhettä kohdanneesta tilanteesta. Avoin ja lämmin ilmapiiri sekä keskusteluyhteys perheen sisällä auttaa sopeutumisessa tilanteeseen.

Hoidon jälkeen esimerkiksi väsymys saattaa vaatia sairastuneelta vanhemmalta enemmän aikaa palautumiseen, eikä hän välttämättä jaksa tehdä samoja asioita kuin ennen sairastumistaan. Sinulta voidaan pyytä apua esimerkiksi kodinhoidossa tai pienempien sisarusten hoidossa. Jos sinusta tuntuu, että sinulle on annettu liikaa vastuuta asioiden hoidossa, kerrothan siitä vanhemmillesi.

Vanhemman sairaus saattaa aiheuttaa ahdistusta ja viedä voimavarjoja. Joskus asiat voivat tuntua liian hankalilta ja tuen tarve voi lisääntyä. Tällöin on hyvä pyytää apua. Se voi tuntua aluksi vaikealta, mutta itse asiassa moni läheinen tai ystävä auttaa mielellään. Heillä on saattanutkin olla halu auttaa, mutta he eivät vain ole löytäneet oikeita sanoja sen tarjoamiselle. Jos koet, että esimerkiksi koulunkäynti on haastavaa vanhemman sairastumisen takia, kannattaa siitä kertoa avoimesti opettajalle. Jos koet hankalana ottaa asian puheeksi itse opettajan kanssa, voit pyytää vanhemman apua tässä.

Vapaa-aika ja ystävyyssuhteet

Vanhemman sairastumisesta huolimatta, on tärkeää, että jatkat myös omaa elämääsi. Vanhempasi sairastuminen voi hämmästyttää myös ystäviäsi. Joillekin voi olla hankalaa, kun ei oikein tiedä, mitä sanoa tai mitä saa sanoa. Sinun ei pidä kuitenkaan potea huonoa omatuntoa siitä, että vietät aikaa ystävien kanssa ja teillä on hauskaa tai siitä, että käyt omissa harrastuksissasi. Tekee hyvää saada välillä ajatukset muualle. Itse asiassa moni sairastunut vanhempikin toivoo, että lasten elämä jatkuisi jotakuinkin ennallaan omasta sairastumisesta huolimatta.

Tunteet

Vanhemman syöpäsairaus voi herättää monia tunteita; pelkoa, surua, vihaa ja jopa syyllisyyttä. Kaikki tunteet ovat sallittuja. Älä kuitenkaan syyllistä itseäsi, sillä sinä et mitenkään ole voinut aiheuttaa vanhempasi sairastumista. Oloa voi helpottaa, jos pystyt keskustelemaan tunteista vanhempiesi kanssa. Saatat huomata, että he käyvät läpi samoja tuntemuksia.

Täysi-ikäisyyden kynnyksellä itsenäistymisellä on suuri rooli. Pitäisi suunnitella opiskeluja, mahdollisesti kotoa muuttoa jne. Voi olla vaikeaa pohtia ja suunnitella omaa tulevaisuutta, kun oman vanhemman sairaus on tuonut mukanaan epävarmuutta. Myös näistä asioista kannattaa keskustella vanhempien kanssa.

Jos olo on ahdistunut, voit tarvittaessa kääntyä myös kouluterveydenhoitajan, -kuraattorin tai -psykologin puoleen. Apua tarjoavat myös Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelu ja alueellisten syöpäyhdistysten neuvontahoitajat omilla vastaanotoillaan. Paikallisesta syöpäyhdistyksestä voit tiedustella myös mahdollisuutta vertaistuelle. Joskus voi olla helpompaa keskustella sellaisen henkilön kanssa, jolla on kokemusta samanlaisesta tilanteesta.

Jos jäit kaipaamaan vielä jotakin tietoa, käy tutustumassa Syöpäjärjestöjen sivulle. Sieltä löydät luotettavaa ja ajankohtaista tietoa syövästä ja sen hoidosta sekä läheisten ja omaisten tukemisesta. Myös Terveyskylän taloista, kuten syöpä- ja kuntoutumistalo, löytyy lisätietoa.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Väkivaltaa Kokeneet Miehet

Väkivaltaa Kokeneet Miehet auttaa henkistä tai fyysistä väkivaltaa lähisuhteissaan tai kadulla kokeneita miehiä. Keskusteluapua on tarjolla...

Erosta Elossa – erokriisiapua miehille

Erosta Elossa tukee ja opastaa miehiä ero-ongelmien käsittelyssä ja niistä selviämisessä tarjoamalla henkilökohtaista keskusteluapua, neuvontaa...

Maksutonta neuvontaa kahden kulttuurin pareille ja perheille

Familian pari- ja perheneuvonta on kahden kulttuurin pareille ja perheille tarkoitettua lyhytkestoista keskusteluapua ja vertaistukea huolta...