BETA Siirry sisältöön
Tässä osiossa käsitellään isyyttä ja isäksi kasvamista. Jokaisella pojalla ja tytöllä on jonkinlainen isä jossain. Kasvaessa vanhemmuuteen on hyödyllistä tulla tietoiseksi omien vanhempien vaikutuksista itseen ja keskustella puolison kanssa erilaisista lapsuuden kokemuksista.

Matka omaan isyyteen on miehen elämän yksi suurimpia seikkailuja. Se haastaa ja myös palkitsee miehen siten, että monet isyyden kokeneet miehet sanoittavat sen olleen elämänsä vaikuttavin osa. Miten me sitten pystymme valmistautumaan isyyteen. Jokaisella meillähän on oltava oma isä jossakin. Se on meille kaikille miehille lähtökohta, eikä ole väliä, millainen oma isä meille on ollut. Tärkeämmäksi asiaksi nousee meidän itsemme tapa käsitellä omaa suhdetta omaan isään. Olisikin ihmeellistä, jos isyyden kokeminen olisi jo pedattu etukäteen, eikä meillä muka olisi osaa vaikuttaa siihen. Isäksi kasvaminen on pitkä prosessi ja jokaisella on mahdollisuus kasvaa isyydessä riittävälle tasolle. Riippumatta siitä millainen isäsuhde sinulla on ollut, on tärkeää miettiä, millainen isä minä tahdon olla lapsilleni. Tässä pohdinnassa on hyötyä siitä, jos olet jossakin elämäsi vaiheessa jo pohtinut omaa isää ja suhdettasi häneen. Jos pohdintasi on vasta alkanut, ei hätää, isäprosessi kestää koko elämäsi, joten mukaan ehdit myöhemminkin.  

Pohdintojesi lähtökohdaksi nousee omat kokemukset omasta isästä ja jatko koostuu omista haaveista, toiveista ja puolisosi kanssa yhdessä käydyistä keskusteluista; millainen vanhempi haluan olla. Puolisollasi on oma kokemus omasta isästään, joten kokemusmaailma tuplaantuu yhteisen keskustelun myötä. Rikkautta parisuhteeseen tuo erilaiset haaveet vanhemmuudesta. Lapsellesi on eduksi, jos hän saa kokemuksen kahdesta erilaisesta tavasta ajatella elämästä ylipäätään. Hänellähän tulee myöhemmin ratkaistavaksi, miten elämän eri asioihin suhtautuu, eikä siinä pohdinnassa monisävyisyys, mahdollisuus itse valita ole kuin suuri rikkaus. Usein unohtuu meiltä vanhemmilta se totuus, että annamme lapsillemme myös mallin, miten ratkaista elämän suuret ratkaisut ja siinä mallissa on moniäänisyys ja valinnanvapaus hienoja, tärkeitä arvoja. Hyvään isyyteen kuuluu myös avoin ja hyväksyvä suhtautuminen äidin ehkä erilaisille ratkaisuille tarkastella elämää ja vanhemmuutta. 

Oma isyytesi on malli lapsillesi isyydestä. Ei ole merkityksetöntä millaisen mallin annat lähtöevääksi lapsillesi. Keskusteleva, avoin ja muut huomioon ottava isyys antaa lapsillesi ehkä paremmat lähtökohdat kasvaa itse vanhemmaksi riippumatta siitä onko lapsesi tyttö vai poika. Vanhemmuuden uudet haasteet ovat lapsiemme haasteet omassa vanhemmuudessaan. Koska me emme tiedä tulevaisuuden uusista haasteista, on hyvä valmistaa lapsemme kohtaamaan elämänsä avoimesti ja positiivisesti, koska ne ovat arvoja joita he tarvitsevat. Vanhemmuus on taitolaji, mutta siitä selviää paremmin positiivisesti latautuneena kuin pessimistisesti suhtautuen. 

Itsenäisiä tehtäviä 

Pohdi omaa lapsuuden perhettäsi. Millainen oli sinun isäsi? Millaiset eväät hän sai vanhemmuuteen aikanaan? Mitä tahdot tehdä toisin ja mitä säilyttää? Pohdi millainen isä tahdot olla.  

Lisää tietoa

https://www.miessakit.fi/fi/toimintamuodot/masi-hanke 

https://www.miessakit.fi/fi/toimintamuodot/isyyden_tueksi 

Isätietoa-opas

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mikä on Äimä ry?

Äimä ry lähti vuonna 1998 liikkeelle ajatuksesta, että julkisen terveydenhuollon antaman avun rinnalle tarvitaan myös vertaistukitoimintaa....

Äimä ry:n vertaistukipuhelin

Oletko väsynyt, uupunut tai alavireinen? Onko sinulla synnytyksen jälkeinen masennus tai epäiletkö sitä? Vertaistukipuhelin auttaa.

Miten luottamusta voi vahvistaa pettämisen jälkeen?

Luottamus ei palaa itsestään, vaan vaatii tekoja. Kummankin tulee osoittaa olevansa luottamuksen arvoinen. Aidosta sitoutumisesta kertovat sekä...