Siirry sisältöön
Miten toimia, jos kohtaat häirintää urheilussa? -osio on osa Häirintä urheilussa -kurssia nuorille.

Häirintä loukkaa itsemääräämisoikeutta ja seksuaalista koskemattomuutta 

Seksuaalisen häirinnän kokeminen on subjektiivista – se voi tuntua häiritsevältä, loukkaavalta, epämiellyttävältä, ahdistavalta ja/tai pelottavalta. Joskus tekijä saattaa todeta häirinnän olleen vitsi tai heitto – se ei kuitenkaan koskaan oikeuta tekoa ja on aina väärin.

Häirinnän vaikutukset

Jokainen häirintäkokemus on erilainen ja sen vaikutukset vaihtelevet yksilöiden välillä. Syrjintä, häirintä ja haavoittavat kokemukset voivat heikentää itsetuntoa ja lisätä haavoittuvuutta.

Häirintä voi aiheuttaa monenlaisia tunteita, kuten pelkoa, nöyryytystä, ahdistusta, neuvottomuutta, syyllisyyttä, häpeää ja itsesyytöksiä. Häirintä saattaa aiheuttaa ulkopuolisuuden tunteita. Se voi rikkoa luottamusta muihin ihmisiin. Urheilutoiminnassa koettu häirintä saattaa johtaa pelkoon ja vaikeuteen osallistua treeneihin.

Häirinnän kokemuksista voi ja saa kuitenkin toipua. Monet kokevat, että riittävä tuki ja keskusteluapu auttavat häirinnästä eteenpäin pääsemisessä.

Miten toimia, jos kohtaat häirintää?

  1. Pyydä häiritsijää lopettamaan välittömästi epämiellyttävä toiminta 
  2. Poistu tilanteesta, jos mahdollista 
  3. Kirjaa ylös paikka, aika, mahdolliset läsnäolijat ja se, mitä on tapahtunut 
  4. Kerro tapahtuneesta luotettavalle aikuiselle 
  5. Vaadi, että häirintään puututaan esimerkiksi urheiluseurassasi, jossa häirintä tapahtui 
  6. Älä jää asian kanssa yksin!

Kerro häirinnästä

Jos asiasta puhuminen tuntuu vaikealta ja epämiellyttävältä, joskus esimerkiksi kirjoittaminen voi tuntua helpommalta. Tärkeintä ei ole tapa jolla asiasta kertoo, kunhan kokemuksen saa tuotua ilmi. Kokemuksesta kertominen voi tuntua helpoimmalta jakaa turvalliselle ihmiselle kuten esimerkiksi luotettavalle treenikaverille, omalle vanhemmalle tai valmentajalle. Treenikaverille kertominen voi olla ensiaskel, jotta rohkaistut kertomaan asiasta esimerkiksi valmentajalle tai seuran toimihenkilölle. Aikuiselle kertominen on tärkeää, sillä aikuisilla on velvoite viedä asiaa eteenpäin. Voit myös tulla juttelemaan Et ole yksin -palveluun tapahtuneesta anonyymisti ja voidaan yhdessä miettiä, mitä asialle voisi tehdä. 

Sinun ei tarvitse suojella häiritsijää 

Häirintää kokevan ei tarvitse kantaa huolta häiritsijästä. Häirintää kohdatessa sinä saat olla tyly. Sinun ei tarvitse pyytää anteeksi. Sinulla on lupa poistua tilanteesta ja kertoa häirinnästä turvalliselle aikuiselle. Sinulla on oikeus saada tukea häirinnän kokemukseen.

Muista: Sinä et ole koskaan vastuussa häirinnästä, vaan häiritsijä on. Sinun ei tarvitse kantaa huolta häiritsijän tunteista.

Häiritsijällä on oikeus kasvaa ja kehittyä sekä velvollisuus muuttaa toimintaansa jatkossa. Vastuu sen varmistamisesta ei  kuitenkaan koskaan ole häirintää kohdanneella. Seuran ja vastuussa olevien aikuisten tehtävänä on pitää huoli, että häiritsijälle tarjotaan riittävää tietoa häirinnästä ja sen vaikutuksesta.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...