Siirry sisältöön
Häirintä somessa ja puhelimessa -osio on osa Häirintä urheilussa -kurssia nuorille.

Some ja puhelin ovat monille tärkeitä ympäristöjä yhteydenpitoon sekä kuulumisten jakamiseen. Somen ja puhelimen käytön lisääntyessä on myös seksuaalisuutta loukkaava ja sukupuoleen perustuva häirintä lisääntynyt verkkoympäristöissä.

Sinulla on aina oikeus turvallisuuteen ja omiin rajoihin myös somessa. Somessa kirjoitusten tai omien kuvien ja videoiden julkaiseminen ei koskaan tarkoita sitä, että sinun pitää hyväksyä tai sietää häirintää ja kiusaamista. 

Somessa pätevät samat säännöt kuin livenäkin, eikä aikuinen saa koskaan lähestyä alle 16-vuotiasta seksuaalisessa tarkoituksessa. Kyseessä on aina rikos, sillä Suomen laki suojelee alle 16-vuotiaita suojaikärajalla. Aikuinen on aina vastuussa tällaisista teoista.

Myös 16-17-vuotiaita nuoria koskettaa suojaikäraja, joka suojelee 16-17-vuotiaita nuoria valta-asemassa olevien taholta tulevalta tai perheensisäiseltä seksuaalisuutta loukkaavalta häirinnältä. Valta-asemassa voivat olla esimerkiksi valmentajat, huoltajat, ohjaajat ja opettajat. Aikuinen on aina vastuussa teoistaan, eikä häirintä ole koskaan nuoren vika.

Suojaikäraja ei kuitenkaan kosketa tasavertaisia seksuaalisia suhteita tai tekoja nuorten kesken. Suomen lain mukaan nuoret saavat harrastaa seksiä ja tehdä seksuaalisia tekoja keskenään, kunhan he ovat tasavertaisessa suhteessa keskenään. Tasavertainen suhde tarkoittaa sitä, että nuoret ovat kehitykseltään ja iältään lähellä toisiaan.

Täältä voit lukea lisää suojaikärajoista: https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/mita-suojaikaraja-tarkoittaa/

Toisinaan häirintä voi tapahtua myös nuorelta nuorelle ja myös nuori voi syyllistyä rikokseen esimerkiksi jakamalla toisen nuoren alastonkuvaa eteenpäin. Kenenkään alastonkuvaa ei saa koskaan jakaa eteenpäin ilman lupaa. On myös tärkeää tietää, että alle 18-vuotiaan alastonkuvan levittäminen on aina rikos.

 

Seksuaalinen häirintä puhelimessa tai somessa voi olla esimerkiksi

 • Asiattomia huomautuksia ja kommentteja ulkonäöstä tai seksuaalisuudesta
 • Seksin ehdottelua tai sillä vihjailua 
 • Alastonkuvien tai -videoiden pyytämistä tai kiristämistä, niiden levittämistä eteenpäin
 • Pyyntöjä riisuutua, tyydyttää tai harrastaa seksiä netin välityksellä
 • Riisuuntumista tai tyydyttämistä web-kameran välityksellä
 • Sukuelinten kuvien lähettämistä tai linkkien lähettämistä pornosivuille tai videoihin 

 

Mitä voit tehdä jos huomaat somessa seksuaalista häirintää?

 • ​Puutu häiritseviin kommentteihin
 • Ilmoita seksuaalisesta häirinnästä alustan ylläpitoon
 • Ole uhrin tukena ja osoita, että olet hänen puolellaan -> voit esimerkiksi kommentoida viestiketjuun tai laittaa häirintää kokeneelle yksityisviestiä.
 • Voit ottaa yhteyttä Väestöliiton Et ole yksin -palveluun ja keskustella turvallisen aikuisen kanssa. Yhteyttä voi ottaa myös Väestöliiton Nuorten seksuaalineuvonta-chattiin tai Sua varten somessa -palveluun.

 

Mitä tehdä, jos kohtaat somessa seksuaalista häirintää? 

 • Kerro häiritsijälle, että hänen käytöksensä loukkaa/ei tunnu hyvältä
 • Sinulla on lupa olla jämäkkä ja suora, eikä sinun tarvitse olla kohtelias
 • Säilytä häirintää koskettavat viestit tai ota kuvakaappaus keskusteluista
 • Ilmoita seksuaalisesta häirinnästä alustan ylläpitoon
 • Voit blokata henkilön tarvittaessa
 • Puhu turvalliselle aikuiselle häirinnästä. Voit ottaa yhteyttä Väestöliiton Et ole yksin -palveluun tai Väestöliiton Nuorten seksuaalineuvonta-chattiin. Yhteyttä voi ottaa myös Sua varten somessa -palveluun.

 

 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...