Siirry sisältöön
Miten puuttua häirintään urheilussa? -osio on osa Häirintä urheilussa -kurssia nuorille.

Miksi on tärkeää puuttua?

Häirintä vaikuttaa kokijoihin eri tavoin, mutta häirintään ei tulisi koskaan suhtautua olan kohautuksella. On yleistä, että häirintää kokeneet ihmiset tuntevat pelkoa, häpeää, ahdistusta tai epävarmuutta.

Häirinnän sivustaseuraaminen ja siitä vaikeneminen saattavat antaa häirintää kohdanneelle vaikutelman hiljaisesta hyväksynnästä häirinnälle. Häirintää ei tulisi koskaan hyväksyä tai sallia. 

Seksuaalinen häirintä tapahtuu usein tilanteissa, joissa on myös muita ihmisiä läsnä. Häirintää havaitsevilla on valta puuttua ja keskeyttää tilanne. On tärkeää tuomita häiritsijän teko ja osoittaa tukensa häirintää kokevalle. Se vaatii kuitenkin sen, että joku puuttuu siihen mitä huomaa. Häirinnän kokijaa ei tulisi koskaan jättää yksin, vaan hänelle pitää tarjota mahdollisuus puhua tapahtuneesta. Kannusta häirittyä keskustelemaan tapahtuneesta turvallisen aikuisen kanssa. 

Huoneentaulu

Katso video: Miten toimia, jos havaitset toiseen kohdistuvaa häirintää? Jos video ei näy, tarkista selaimesi evästeasetukset.

 Miten toimia, jos havaitset häirintää?

Tunnista häirintä – älä jätä kaveria yksin

Häirintä voi olla toisinaan vaikea tunnistaa. Siksi onkin tärkeää kysyä tilanteessa mukana olevilta, että miten he tilanteen kokevat. Tärkeintä on, että kaveria ei jätetä yksin tilanteeseen jonka epäilet olevan häirintää. Kysy, kuuntele ja tue kaveria mahdollisessa häirintätilanteessa. Yhdessä tilanteeseen puuttuminen on helpompaa.

Puuttuminen on jokaisen vastuulla

Jokaisella urheilutoiminnassa mukana olevalla on vastuu puuttua havaitsemaansa häirintään. Toisinaan häirintä voi olla vaikea tunnistaa. Monet meistä tunnistaakin tilanteita menneestä, jolloin ei ole uskaltanut puuttua tai ei ole tunnistanut häirintää. Niistä ei kannata itseään soimata, koska häirintään puuttuminen vaatii myös harjoittelua.

Häirinnän tunnistaminen ei  ole yksin sinun vastuullasi, vaan siitä on myös lupa puhua muille tilanteessa mukana oleville. Kysy rohkeasti tilanteessa mukana olevilta, että miten he tilanteen kokevat. Voit esimerkiksi kysyä, että “onko sinulla turvallinen olo tässä tilanteessa?”, “koetko tilanteen häirintänä?” “Onko sinulla hankala olo tässä tilanteessa?” tai esimerkiksi “haluatko, että puutun tilanteeseen?”.

Kenelle kertoa?

Häirinnän kokemus saattaa tuntua vaikealta ja häirintää kokenut saattaa syyttää tilanteesta itseään. Häirintä on kuitenkin aina häiritsijän vastuulla ja häirityllä on aina lupa kertoa häirinnästä turvalliselle aikuiselle. Häiritsijää ei koskaan tarvitse suojella. Häirinnästä kertominen on vastuullista ja jokaisen häirintää kokeneen oikeus.

Urheiluseurassa voit kertoa häirinnästä esimerkiksi: 

  • Huoltajalle
  • Valmentajalle
  • Valmennuspäällikölle
  • Hallituksen jäsenelle
  • Tai muulle turvallisen tuntuiselle aikuiselle

Jos sinusta tuntuu, ettei urheiluseurassa ole luotettavan oloista aikuista, voit ottaa yhteyttä myös omaan lajiliittoosi ja tiedustella, kuka heillä vastaa häirintätapausten käsittelystä. Väestöliiton Et ole yksin -palvelussa voit keskustella häirinnästä ja epäasiallisesta käytöksestä nimettömästi:  http://etoleyksin.fi

Mitä jos joku kertoo sinulle aiemmasta häirintäkokemuksesta?

Saatat joskus joutua myös tilanteeseen, jossa joku kertoo sinulle kohdanneensa häirintää. Silloin tärkeää on pysähtyä kertojan kokemuksen äärelle. Kuunnella ja luottaa hänen kertomaansa. Älä vähättele, syytä tai naura kaverille, joka kertoo häirinnästä. On myös erityisen tärkeää kannustaa kaveria kertomaan häirinnästä turvalliselle aikuiselle ja tarjota mahdollisuutta mennä kertomaan häirinnästä yhdessä. Tärkeintä on, että häirintää kokenut saa tilanteeseen apua ja tarvitsemaansa tukea. 

 Älä jää yksin

Häirintä ei kosketa vain häirintää kohdannutta, vaan se saattaa herättää monenlaisia tunteita myös henkilössä, joka on puuttunut häirintään tai havainnut häirintää. Ensisijaisen tärkeää on, että häirintää kohdannut saisi tarvitsemaansa tukea tapahtuneeseen. Mutta myös muilla on lupa ja oikeus hakea tukea kokemuksen käsittelyyn. Tilanteesta voi hakeutua juttelemaan esimerkiksi Väestöliiton Et ole yksin -chattiin tai lähipiirissä olevalle aikuiselle.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Nuori tarvitsee aikuisen tukea selvitäkseen

Nuoruuteen kuuluu monenlaiset irtiotot läheisistä aikuisista. Ilman läheistä aikuista nuoren on kuitenkin vaikeaa selvitä nuoruuden...

Poikien Puhelimen Sällivisa

Sällivisa - visailu ulkonäköön ja kehoon liittyvistä odotuksista ja oletuksista.

Nuorten tukeminen chatissa – neuvoja ja työkaluja haastaviin tilanteisiin

Kurssista saat tietoa, miten toimia haastavissa nuoren kanssa käydyissä chat-keskustelutilanteissa. Lisäksi saat työkaluja auttamistyössä...