Siirry sisältöön

Entä jos ei erottaisikaan?

Julkaistu 06.04.2021 - Tuottanut Erosta Elossa -toiminta , Miessakit ry
Parisuhteessa voi olla ongelmia ja pulmia, mutta ne eivät välttämättä automaattisesti johda eroratkaisuun. Jos koet, että parisuhteessa on vielä rakennettavaa, niin siitä kannattaa pitää kiinni ja hakea uusia väyliä suhteen jatkamiseksi ja kohentamiseksi.

Jokaisessa parisuhteessa on omat vaiheensa, ala- ja ylämäkensä, kipunsa ja vahvuutensa. Suhteessa koetut pettymykset, surut ja murheet voivat jäädä puhumatta auki ja suhde ajautuu tällöin välinpitämättömyyden tai riitelyn kehälle.
Erolle altistavista tekijöistä ja eron tunnusmerkeistä voit lukea lisää esim. Eron tunnusmerkit -artikkelista.

Parisuhteen solmuja on joskus vaikea avata omin voimin tai yhdessä kumppanin kanssa. Ulkopuolinen apu ja tuki voivat auttaa uudenlaiseen keskusteluyhteyteen sekä sanoittamaan hankalia asioita ja tunteita. Ammatillista apua ristiriitojen selvittämiseen on kuitenkin saatavilla.

Pariterapiaa tarjoavat kuntien perheneuvolat, ev. lut. kirkon perheasiain neuvottelukeskukset, järjestöt ja yksityiset toimijat. Kuntien ja kirkon tarjoama pariterapia on yleensä maksutonta. Seurakunnan perheneuvojan puheille voi mennä myös yksin hakemaan apua. Perheasiain neuvottelukeskuksia ei jokaisella seurakunnalla ole omaansa, mutta lähialueeltasi sellainen varmasti löytyy.

Seurakuntien palvelut löydät tästä linkistä tai kotiseurakuntasi nettisivuilta.

Kunnallisten perheneuvoloiden yhteystiedot löydät joko kuntasi tai sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymäsi sivuilta.

Yksityisten toimijoiden pariterapiapalvelut ovat maksullisia. Myös esimerkiksi Väestöliitto tarjoaa maksullisia pariterapiapalveluita.

Seurakunnat, järjestöt ja kunnat tarjoavat myös parisuhdekursseja ja -luentoja. Samalla voitte saada myös vertaistukea muilta mukana olevilta pariskunnilta. Kurssit ja luennot ovat usein maksullisia, mutta etenkin seurakunnat järjestävät myös maksuttomia parisuhdetilaisuuksia.

Entä jos ei erottaisikaan, muistilista:

  • Kartoita parisuhteenne tila: missä mennään, miten mielestäsi ja puolisosi mielestä parisuhteenne toimii.
  • Puhu ja keskustele: ota vaikeat asia rohkeasti esille, myönnä virheesi, ole rakentava.
  • Hae / hakekaa ulkopuolista apua: perheneuvola, kirkon perheasiainkeskus, parisuhdeterapeutti.
  • Älä anna periksi. Jos ette vielä ole hakeneet apua tilanteeseenne, hakekaa!

Erosta Elossa auttaa

Harkitsetko eroa? Haluaisitko jakaa ajatuksiasi parisuhteestasi, onko mielessäsi kysymyksiä eroon liittyen?

Voit jakaa eroon liittyviä ajatuksia Miessakit ry:n erotyöntekijän kanssa tai keskustella vertaismiesten kanssa Tukinet.net -sivustolla.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Erochat sateenkaari-ihmisille

Harkitsetko eroa? Oletko erotilanteen keskellä? Chatissa voit keskustella perheterapeutin kanssa eroon liittyvistä pohdinnoista.

Sinulle, jonka kumppani on ollut uskoton

Uskottomuus aiheuttaa usein kriisin parisuhteeseen. Silloin on tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Asian käsittely joko yksin...

Itsetuhoisen nuoren kohtaaminen chatissa

Kurssista saat tietoa itsetuhoisuudesta kärsivän nuoren kohtaamisesta chatissa. Pääset myös itse kokeilemaan osaamistasi itsetuhoisen nuoren...