Siirry sisältöön

Voiko seksuaalisuutta haavoittavasta kokemuksesta toipua?

04.05.2022 klo 10:12 - Tuottanut Väestöliitto
Vaikean kokemuksen ja hankalien tunteiden keskellä voi tuntua siltä, ettei tilanteesta voi selvitä. Kaikenlaisista seksuaalisuutta haavoittavista kokemuksista voi toipua ja päästä eteenpäin.

Seksuaalisuutta haavoittavat kokemukset

Seksuaalinen häirintä ja seksuaaliväkivalta ovat seksuaalista itsemääräämisoikeutta, koskemattomuutta, yksityisyyttä ja luottamusta haavoittavia tekoja. Täältä voit lukea lisää siitä, mitä seksuaalinen häirintä on. Täältä löydät lisää tietoa seksuaalisesta häirinnästä ja seksuaaliväkivallasta. Kokemuksista voi eri ihmisille jäädä juuri omanlainen haava, joka vaatii juuri itselle sopivia keinoja toipuakseen. Tällaiset kokemukset eivät tee ihmisestä uhria koko loppuelämäksi. Tapahtuneen käsittelemisen avulla on mahdollista nauttia omasta elämästä ja seksuaalisuudesta omaehtoisesti.

Pian tapahtuneen jälkeen

Kokemus voi herättää monenlaisia tunteita, kuten häpeää, syyllisyyttä ja pelkoa. Kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja, ja myös erilainen oireilu on normaalia. Omaa turvallisuutta järkyttäneestä tapahtumasta voi seurata esimerkiksi säikähtelyä tai säpsähtelyä, keskittymisvaikeuksia, turtuneisuutta ja tunteiden laimenemista, epätodellisuuden tunnetta, toistuvia ahdistavia mielikuvia, univaikeuksia tai fysiologisia oireita, kuten päänsärkyä, vatsaoireita tai ruokahaluttomuutta. Näihin oireisiin on mahdollista saada apua.

Toipumisen ensimmäisiä askeleita on jakaa oma kokemus jonkun luotettavan ja turvallisen ihmisen kanssa. Läheisten ja tarvittaessa ammattilaisen riittävä tuki auttavat jaksamaan vaikeissakin hetkissä. Keskustelu ja tapahtuneen kohtaaminen auttavat korjaamaan niitä jälkiä, joita tapahtunut on voinut jättää käsityksiin itsestä, toisista ihmisistä ja seksuaalisuudesta.

Aluksi voi tuntua mahdottomalta ajatella tulevaisuutta, eikä heti tarvitsekaan. Tärkeintä on löytää keinoja pärjätä juuri tässä hetkessä. Toimivaksi koettuja keinoja ovat esimerkiksi ystävien seura, harrastukset, liikunta, luonto, eläimet, musiikki, lepo, arjen rutiinit, leipominen, siivoaminen, ja kaikenlainen luova tekeminen.

Seksuaalisuutta rikkova kokemus on vallan ja kontrollin viemistä ihmiseltä vasten hänen tahtoaan. Vastuu teosta on aina rajoja rikkoneella osapuolella. Kerro jollekulle luotettavalle aikuiselle tapahtuneesta, ja hae rohkeasti apua itsellesi. Jos asiasta kertominen kasvokkain tuntuu vaikealta, voi esimerkiksi kirjoittaa kirjeen. Läheinen voi olla tueksi avun hakemisessa. Vaikeidenkaan asioiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin.

Toipuminen

Reaktiot erilaisiin elämänkokemuksiin ovat hyvin yksilöllisiä ja voivat vaihdella paljon. Jokin tapahtuma voi yhdelle tuntua yhdentekevältä, toiselle musertavalta, ja kolmannelle vaihtelevasti kummaltakin. On tavallista, että suhde koettuun tapahtumaan muuttuu ajan myötä.

Toipuminen on mahdollista niin, ettei tapahtuneen ajatteleminen aiheuta sietämätöntä ahdistusta ja pelkoa. Toipuminen ei tarkoita kokemuksen unohtamista, eikä unohtaminen olekaan hoidon tai tuen tavoitteena. Tapahtunutta ei voi poistaa, mutta siitä voi tulla osa omaa elämäntarinaa, kuten toisenlaisista kokemuksista.

Itselle mielihyvää tuottavan seksuaalisuuden rakentaminen ja vaaliminen on aina mahdollista. Tapahtuneen käsitteleminen itselle sopivin, omaa hyvinvointia tukevin tavoin, auttaa itselle nautinnollisen ja turvalliselta tuntuvan seksuaalielämän muodostamisessa.

Pohdittavaa

Mikään elämässä tapahtunut ei määrittele kaikkea sitä, mitä ihminen on. Se mitä on elämässään kokenut, on vain yksi osa omaa itseä oman elämänhistorian kautta. Jokaisessa on omia, yksilöllisiä vahvuuksia ja voimavaroja, jotka voivat olla apuna raskaina hetkinä. On hyvä muistuttaa itseään näistä tärkeistä ominaisuuksista. Jos tuntuu vaikealta hahmottaa omia vahvuuksia, voi kysyä joltakulta läheiseltä millaisia vahvuuksia hän sinussa näkee.

Esimerkiksi tällaisten kysymysten avulla voi hahmotella omia voimavaroja ja vahvuuksia: Millaisia luonteenpiirteitä sinulla on? Miten sinulle tärkeät ihmiset kuvailisivat sinua? Miten nämä vahvuudet auttavat sinua? Millaiset asiat tuottavat sinulle iloa, innostusta, mielihyvää? Millaisissa paikoissa sinun on hyvä olla? Kenen kanssa? Mitä tehden? Jos tulevaisuuden ajatteleminen tuntuu mahdolliselta, voit pohtia: mitä toivoisit tekeväsi ensi viikonloppuna? Entä seuraavalla lomalla?

 

Tästä artikkelista löydät listan erilaisista tahoista, joilta voi saada tukea seksuaalisuutta haavoittaneen kokemuksen jälkeen.

 

lähteenä: Maaret Kallio: Oon siellä jossain mun – seksuaalisesta väkivallasta toipuminen

Päivitetty:16.3.2023

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...