Siirry sisältöön

Mitä tehdä, jos on kohdannut seksuaalista häirintää?

02.05.2022 klo 17:47 - Tuottanut Väestöliitto
Suuri osa ihmisistä on kohdannut seksuaalista häirintää tavalla tai toisella. Seksuaalisen häirinnän kokemusten kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Apua ja tukea on saatavilla tapahtuneen herättämien ajatusten ja tunteiden käsittelemiseksi.

Tässä artikkelissa pohditaan asioita, jotka voivat olla avuksi, kun on itse kokenut seksuaalista häirintää, tai läheinen on kokenut seksuaalista häirintää. Täältä löydät tietoa siitä, mitä tehdä, jos on itse toiminut toisen rajoja rikkovasti.

Jos olet kokenut seksuaalista väkivaltaa, ja tilanne on akuutti, löydät toimintaohjeita täältä:

Jos sinun rajojasi on rikottu

  • Kerro kokemastasi jollekulle luotettavalle aikuiselle. Pohtikaa yhdessä aikuisen kanssa, millaiset jatkotoimenpiteet ovat tarpeellisia, esimerkiksi rikosilmoituksen teko tai keskusteluapu ammattilaisen kanssa.
  • Älä jää yksin. Tukena voivat olla sellaiset läheiset ihmiset, joihin luotat, kuten vanhemmat ja ystävät.
  • Uskalla ottaa vastaan apua. Ammattilaisen avusta voi olla merkittävää hyötyä vaikeiden kokemusten ja tunteiden käsittelyssä. Artikkelin lopusta löydät listauksen tahoista, joista voi hakea tukea erityisesti seksuaalisen häirinnän kokemuksiin.
  • Löydä turvaa. Esimerkiksi tutut ja rutiininomaiset arkiset asiat voivat lisätä turvallisuuden tunnetta. Pyri syömään, nukkumaan, käymään koulussa ja harrastuksissa, oman jaksamisen mukaisesti.

Jos läheisesi rajoja on rikottu

  • Auta toista avun pariin. Voit esimerkiksi kertoa hänelle, millaisista paikoista ja keiltä aikuisilta voisi saada apua. Voit myös mennä yhdessä hänen kanssaan esimerkiksi kouluterveydenhoitajan juttusille.
  • Jos esimerkiksi koulussa tai nuorisotilalla on tilanteita, joissa nuoret kohtaavat seksuaalista häirintää, kerro jollekulle koulussa/tilassa työskentelevälle aikuiselle. On myös aikuisten tehtävä puuttua häirintään, ja rakentaa ympäristöstä turvallisempi kaikille.
  • Kun olet läheisesi tukena, sinun ei tarvitse osata mitään ihmeellistä, tai keskustella yksityiskohtaisesti läheisesi kokemasta tapahtumasta. Läsnäolo on usein kaikista tärkein tuki, ja esimerkiksi pieni yhteinen tekeminen voi tuoda iloa vaikeiden asioiden keskelle.
  • Muista huolehtia myös omasta jaksamisestasi. Puhu aikuisille, tee itsellesi mieluisia asioita, ja huolehdi myös omista perustarpeistasi, kuten syömisestä, lepäämisestä ja arjen rutiineista.

Apua ja tukea tarjoavia tahoja

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty: 16.3.2023

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille ja nuorille aikuisille

Ajanvarauschat on Väestöliitossa työsuhteessa olevan, koulutetun seksuaalisuuden asiantuntijan ja asiakkaan välinen, kirjoittamalla käyty...

Miten voin toteuttaa BDSM-sessiota turvallisesti?  

BDSM:ää voi toteuttaa monella eri tavalla. BDSM:n turvallisuutta voidaan tarkastella eri näkökulmista. Ehkä tunnetuin turvallisuusperiaate on...

Mikä on klitoris?

Nettiluennolla kerrotaan klitoriksesta. Saat tarkemmin tietää mistä klitoris löytyy ja minkälainen klitoris on.