
Kuinka parantaa kehon ja mielen hyvinvointia?
Lue tästä asiantuntijoiden vinkit siihen, miten lisäät mielen ja kehon hyvinvointia ja jaksat paremmin arjen rasituksia.
- Nuku riittävästi. Murrosikäinen tarvitsee unta 8–10 tuntia vuorokaudessa ja yöaikaan. Liian vähäinen uni heikentää tarmokkuutta, keskittymiskykyä ja mielialaa.
- Syö riittävästi. Ruokailla tulisi 5 ateriaa päivässä, joista 2 on lämmintä ruokaa. Liian pitkät ruokailuvälit väsyttävät ja heikentävät keskittymiskykyä. Monipuolinen ruokavalio pitää sisällään kaikki tärkeät ainesosat, joita hyvä terveys edellyttää.
- Liiku riittävästi. Liiku ainakin puoli tuntia päivässä rivakasti niin, että sinulle tulee hiki ja syke nousee. Liikunta auttaa sinua pysymään terveenä ja kehon jaksavana. Liikunta myös tukee mielen hyvinvointia – sopivan liikuntamuodon löytyminen tuottaa nautintoa.
- Älä tupakoi. Tupakasta ei ole mitään hyötyä, ja se vaarantaa turvallisen kasvun ja kehityksen.
- Vältä alkoholia. Alkoholilla on vaarallisia vaikutuksia kehittyviin aivoihin, se voi heikentää keskittymiskykyä, muistia ja mielialaa. Humala myös altistaa erilaisille vaaratilanteille.
- Älä käytä huumeita. Erilaiset huumeet ovat paitsi laittomia, myös vaarallisia kasvulle ja kehitykselle. Kannabis lisää riskiä masennukselle ja jopa psykoosisairauksille.
- Harrasta mieleisiä asioita. Mukavat harrastukset pitävät mielialan hyvänä, antavat onnistumisen kokemuksia ja auttavat tutustumaan samanhenkisiin ihmisiin.
- Pidä huolta kaverisuhteista. Yksinjääminen on suuri riski masennukselle.
- Kerro huolista turvallisille ihmisille. Vaikeistakin asioista voi ja kannattaa puhua. Puhuminen helpottaa huolta ja kaksin asioiden ratkaiseminenkin on helpompaa.
- Muista turvataidot. Vaarallisilta ja uhkaavilta tuntuvissa tilanteissa muista seuraavat tärkeät taidot: Sano EI! – Poistu paikalta! – Kerro luotettavalle aikuiselle!
Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto
Oliko tästä sinulle apua?
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
Pärjätään töissä ja opiskeluissa -kesäkuun ryhmächat
Tervetuloa chattailemaan työn tai opiskelujen sujumisesta MS-taudin tai harvinaisen neurologisen sairauden kanssa. Chatti on auki klo 18-19.30, mutta...
Hyvinvoiva maksa - keskustelua rasvamaksasta 7.6.22
Miten maksasta voi pitää huolta ja miten rasvamaksaa voi ennaltaehkäistä ja hoitaa? Ruokavalio, liikunta ja elintavat ovat maksaterveyden...
Vertaistukea elämään MS-taudin kanssa
Tule vaihtamaan ajatuksia ja kokemuksia muiden MS-tautia sairastavien kanssa.