Siirry sisältöön

Kuinka parantaa kehon ja mielen hyvinvointia?

16.10.2018 klo 13:52 - Tuottanut Väestöliitto
Lue tästä asiantuntijoiden vinkit siihen, miten lisäät mielen ja kehon hyvinvointia ja jaksat paremmin arjen rasituksia.
  • Nuku riittävästi. Murrosikäinen tarvitsee unta 8–10 tuntia vuorokaudessa ja yöaikaan. Liian vähäinen uni heikentää tarmokkuutta, keskittymiskykyä ja mielialaa.
  • Syö riittävästi ja monipuolisesti. Ruokailla tulisi 5 ateriaa päivässä, joista 2 on lämmintä ruokaa. Liian pitkät ruokailuvälit väsyttävät ja heikentävät keskittymiskykyä. Monipuolinen ruokavalio pitää sisällään kaikki tärkeät ainesosat, joita hyvä terveys edellyttää.
  • Liiku riittävästi. Liiku mieluiten puoli tuntia päivässä rivakasti niin, että sinulle tulee hiki ja syke nousee, mutta kaikki liikunta on sinulle hyväksi vaikka ei olisikaan puolin tunnin pituinen tai hikistä. Liikunta auttaa sinua pysymään terveenä ja kehon jaksavana. Liikunta myös tukee mielen hyvinvointia – sopivan liikuntamuodon löytyminen tuottaa nautintoa.
  • Älä tupakoi. Tupakasta ei ole mitään hyötyä, ja se vaarantaa turvallisen kasvun ja kehityksen.
  • Vältä alkoholia. Alkoholilla on vaarallisia vaikutuksia kehittyviin aivoihin, se voi heikentää keskittymiskykyä, muistia ja mielialaa. Humala myös altistaa erilaisille vaaratilanteille.
  • Älä käytä huumeita. Erilaiset huumeet ovat paitsi laittomia, myös vaarallisia kasvulle ja kehitykselle. Esimerkiksi kannabis lisää riskiä masennukselle ja jopa psykoosisairauksille.
  • Harrasta mieleisiä asioita. Mukavat harrastukset pitävät mielialan hyvänä, antavat onnistumisen kokemuksia ja auttavat tutustumaan samanhenkisiin ihmisiin.
  • Pidä huolta kaverisuhteista. Yksinjääminen on suuri riski masennukselle.
  • Kerro huolista turvallisille ihmisille. Vaikeistakin asioista voi ja kannattaa puhua. Puhuminen helpottaa huolta ja kaksin asioiden ratkaiseminenkin on helpompaa.
  • Muista turvataidot. Vaarallisilta ja uhkaavilta tuntuvissa tilanteissa muista seuraavat tärkeät taidot:
    Sano EI! – Poistu paikalta! – Kerro luotettavalle aikuiselle!

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 12.6.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä on astman hallinta? / Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoisku

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa keuhkolääkäri Antti Saarinen Filha ry:stä.

Digilaitteet ja keskittyminen, tehtäviä lapsen kanssa

Tässä osuudessa voitte käsitellä yhdessä lapsen kanssa digilaitteiden vaikutuksia keskittymiseen. Lue alapuolella olevat tehtävänannot....

Vertaistuesta voimaa astman omahoitoon

Astman omahoidolla tarkoitetaan sairastuneen osallistumista oman hoitonsa suunnitteluun ja toteutukseen. Omahoidon toteuttamiseen saat tukea...