Siirry sisältöön

Mitä mustasukkaisuudelle voi tehdä?

14.09.2020 klo 09:42 - Tuottanut Väestöliitto
Mustasukkaisuuden tunteen voi lähes jokainen tunnistaa. Kun osaa tunnistaa mustasukkaisuuden fiilikset, voi opetella säätelemään sitä, miten antaa sen vaikuttaa omaan käytökseen. Mustasukkaisuuden tunteen alta löytyy usein muita tunteita kuten kuten pelkoa kumppanin menettämisestä tai omasta riittämättömyydestä.

Mustasukkaisuutta voi tuntea erilaisissa ihmissuhteissa. On mahdollista olla mustasukkainen esimerkiksi vanhemman huomiosta, kavereista tai seurustelukumppanista. Jopa lemmikin huomiosta voi tuntea mustasukkaisuutta!  Seurustelusuhteessa koettu mustasukkaisuus on usein asia, joka tuottaa kärhämää. Pahimmillaan se voi ilmetä piinaavana epäilynä, joka on raskasta suhteen molemmille osapuolille. Mustasukkaisuutta voi olla vaikea myöntää tai edes tunnistaa, ja se voi herättää häpeän tunteita kokijassa. Jos voimakasta mustasukkaisuuden tunnetta ei opi tunnistamaan ja säätelemään, voi se repiä suhteen riekaleiksi. Siksi onkin tärkeää erottaa tunne, ja se, miten tunteeseen reagoi. Tunteita ei voi hallita, mutta jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten paljon antaa tunteen vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. 

Mustasukkaisuus kannattaa tunnistaa 

Jotta mustasukkaisuus ei pääsisi vallalle intiimissä ihmissuhteessa, on tärkeää opetella tunnistamaan ja nimeämään tunne. Tunnetta kannattaa uskaltaa tutkia, ja pohtia, onko mustasukkaisuuden tunteelle tarvetta kyseisessä tilanteessa. Jos mustasukkaisuuden tunne tuntuu lievänä ja ohimenevänä, eikä se vaikuta seurustelusuhteen laatuun millään tavalla, voi tunteen ohittaa, kuten muutkin hetkelliset tuntemukset. Jos tunne puolestaan on toistuvaa ja tuntuu hallitsevalta tai huomaat mustasukkaisuuden rajoittavan omaa tai seurustelukumppanin elämää, on syytä pysähtyä työstämään reagointitapaa sellaiseksi, että se ei häiritse merkittävällä tavalla seurustelusuhteen vointia. 

Mustasukkaisuuden tunne ei usein kerro todellisuudesta 

Voimakas mustasukkaisuuden tunne voi vaikuttaa siihen, miten tulkitsee esimerkiksi seurustelukumppanin käyttäytymistä. Kun kyse on mustasukkaisuudesta, pelkästään seurustelukumppanin pukeutuminen tai somekäyttäytyminen voi herättää huolta siitä, että kumppani flirttailee muille tai hänellä on vispilänkauppaa meneillään jonkun toisen kanssa.  

Mustasukkaisuuden tunne ei kuitenkaan ole merkki kumppanin uskottomuudesta tai epäluotettavuudesta.

 Tunne ei myöskään oikeuta siihen, että syyttää toista asioista, jotka eivät ole todellisia tai pyrkii rajoittamaan seurustelukumppanin sosiaalista elämää ja itsemääräämisoikeutta. Sen sijaan mustasukkaisuuden tunteita voi opetella säätelemään! 

Mitä mustasukkaisuuden tunteille voi tehdä? 

Kun osaa tunnistaa mustasukkaisuuden fiilikset, voi opetella säätelemään sitä, miten paljon antaa niiden vaikuttaa siihen, miten käyttäytyy. Tunteita ei kannata yrittää kätkeä tai torjua, sillä se ei ole mahdollista. Sen sijaan kannattaa pyrkiä hyväksymään, että näin on. Mustasukkaisuuden tunteen alta löytyy usein muita tunteita kuten pelkoa kumppanin menettämisestä, haavoittuvaisuuden tai riittämättömyyden kokemuksia tai pelkoa siitä, ettei kumppani välitä. Mustasukkaisuuden tunteista kannattaakin aina puhua rehellisesti kumppanin kanssa, sillä kumppani voi oppia ymmärtämään, miksi tuntuu siltä kuin tuntuu. Kun asioista puhutaan rehellisesti ilman syyttävää sävyä, syntyy mahdollisuus yhteisymmärrykselle.  

Seurustelukumppania tarvitaan mustasukkaisuudesta ylipääsemiseen 

Jos seurustelusuhteessa ilmenee mustasukkaisuutta, on syytä pohtia, onko mustasukkaisuudelle aihetta. Seurustelusuhteessa tulee noudattaa jonkinlaisia pelisääntöjä sen suhteen, miten muille viestii niin somessa kuin livenä. Yhdessä suhteessa flirttailu tai jopa seksi toisen kanssa on ok, kun taas toisessa suhteessa kumpaakaan edellä mainituista ei katsota hyvällä. Suhteessa on tärkeää pystyä keskustelemaan siitä, minkälaiset asiat tuntuvat loukkaavilta. Usein pelisäännöt määrittyvät jollain lailla itsestään, mutta tarpeen vaatiessa niitä kannattaa kirkastaa keskustelun avulla. 

Keskustelussa kumppanilta ei voi vaatia tietynlaista toimintaa, mutta rehellisyys on jokaisen ihmissuhteen perusta. Mikäli suhteelta toivoo hyvin erilaisia asioita ja pelisääntöjä on vaikea muodostaa, kannattaa pohtia sitä, onko suhdetta järkevää jatkaa. 

Seurustelukumppani voi omalla toiminnallaan myös aiheuttaa mustasukkaisuuden tunteita, jos tieten tahtoen sooloilee, miten tykkää. Sen sijaan seurustelukumppanin kannattaa olla rehellinen, ja toisaalta pitää kiinni sellaisista sosiaalisista suhteista, joihin ei todellisuudessa liity kumppania loukkaavaa toimintaa. Jokaisella on oikeus ihmissuhteisiin seurustelusuhteesta huolimatta. Ystäväpiiriin saa kuulua eri sukupuolta edustavia henkilöitä, eikä tämän pitäisi olla pois seurustelusuhteelta. 

 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Miksi lantionpohjanlihasten rentouttaminen on tärkeää?

Usein lantionpohjanlihaksista puhuessa törmää ohjeisiin, joissa kannustetaan ainoastaan lantionpohjalihasten supistamiseen sekä treenaamiseen....

Mitä on keskeytetty yhdyntä?

Keskeytetyllä yhdynnällä tarkoitetaan emätinyhdyntää, jossa penis vedetään pois emättimestä ennen siemensyöksyä. Se ei ole luotettava...

Miten voin toteuttaa BDSM-sessiota turvallisesti?  

BDSM:ää voi toteuttaa monella eri tavalla. BDSM:n turvallisuutta voidaan tarkastella eri näkökulmista. Ehkä tunnetuin turvallisuusperiaate on...