Siirry sisältöön

Sosiaalisen eristäytymisen haasteet perheelle koronan aikana 

27.03.2020 klo 16:20 - Kirjoittanut Minna Jaakkola , Pari- ja perhesuhteiden asiantuntija , Väestöliitto
Sosiaalinen kanssakäyminen muidenkin kuin oman perheen kanssa on kiistatta tärkeää lapsen kehitykselle ja kasvulle. Koronaviruksen torjumiseksi on kuitenkin tärkeää rajoittaa ennennäkemättömällä tavalla myös lasten sosiaalisia suhteita. Eristäytymiseen liittyy lapsen stressitason kasvu, joka voi vaikuttaa monella tapaa lapsen käytökseen ja toimintaan. Siksi onkin tärkeää tukea lasta kekseliäillä tavoilla poikkeusoloissa.  

Pidä itsestäsi vanhempana hyvää huolta 

Väsyneen ja stressaantuneen vanhemman voi olla haastavaa hallita omia tunteitaan ja pysyä rauhallisena. Arjen muututtua on tärkeää rauhoittaa tilanne ja pysähtyä pohtimaan millä tavoin voit tukea omaa jaksamistasi tässä tilanteessa? Jotta jaksat tukea lasta, on sinun pidettävä hyvää huolta itsestäsi. Missä asioissa voit joustaa, mikä on välttämätöntä juuri nyt? Tärkeintä on panostaa uneen, ravintoon ja asioihin, jotka tukevat jaksamista. Lapsi tarvitsee vanhempaa, joka pystyy vakuuttamaan käytöksellään ja sanoillaan, että tästä kyllä selvitään.  

Yhteydenpito läheisiin 

Lapselle on poikkeustilanteesta huolimatta tärkeää saada pitää yhteyttä hänelle tärkeisiin ihmisiin.  Moni läheinen voi myös kaivata tässä tilanteessa yhteydenpitoa lapseen aivan erityisen paljon. Voidaanko yhteyttä pitää videopuheluiden avulla tai viesteillä? Voisiko tätä tehdä sovitusti ja aiempaa enemmän? Ehkä lapsi voisi myös suunnitella videoesityksen tai innostaa aikuisen pelaamaan verkossa jotakin peliä yhdessä? Lähipiirin aikuisia voi nyt myös pyytää kysymään lapsen läksyjä tai kuulumisia puheluin ja viestein.  

Jos asutaan lähekkäin, mahdollisuuksien mukaan ja ohjeistusta noudattaen myös pihalla voi olla mahdollista tavata ja leikkiä pienellä (ja samalla) joukolla. 

Rutiinit 

Lapselle tavallisen arjen jatkuminen olisi turvattava poikkeusoloissakin. Onko mahdollista tehdä järjestelyjä, joka mahdollistaisi tämän? Mikäli koko perhe viettää aikaa kotona, on hyvä miettiä aikataulua, jonkinlaista lukujärjestystä – milloin syödään, kuinka paljon ruutuaikaa (ja mitkä sisällöt), mitä asioita voitaisiin puuhastella yhdessä? Voiko lapsen ottaa mukaan kotitöihin ja ruuanlaittoon?  Tärkeimpiä asioita ovat ravinto, nukkuminen, turvallisuus ja jokin mielekäs tekeminen. Kaikesta muusta voi tinkiä. 

Vanhemman on syytä olla armollinen itselleen, sillä uudenlainen arki ei varmasti asetu heti. Muutokseen sopeutumiseen menee aikaa. Säännöllisyys ja rytmi luovat lapselle turvallisuutta. Voi tuntua, ettei niillä ole poikkeusoloissa väliä, mutta lapselle päivän kulun ennakoitavuus on tärkeää.  


Naurua ja liikettä 

Tässä tilanteessa mieli voi ymmärrettävästi olla levoton ja raskas sekä lapsella että vanhemmalla. Moni odotettu asia on peruuntunut: matkat, harrastukset, juhlat ja kyläilyt. Ikävä kavereita ja läheisiä voi olla kova ja ruutuimua voi olla vaikeaa vastustaa. Asioiden aloittaminen ja tekeminen uudella tavalla voi olla vaikeaa uudenlaisessa arjessa. Voi aloittaa pienestä, esim. puoli tuntia tänään? 

On tärkeää, että perheissä yritettäisiin löytää hauskoja asioita arkeen poikkeustilanteessa. Mistä syntyy hyvää mieltä, jaksamista tai naurua meidän kodissamme? Saisivatko lapset päättää mitä tehdään yhdessä (ohjeistusten sallimissa rajoissa)? Voidaanko leikkiä seuraa johtajaa tai voiko lapsi pukea vanhemman?  

Jos ulkoilu on mahdollista, siihen kannustetaan päivittäin, kunhan voi välttää muita ihmisiä. Myös kotona voi tehdä temppuradan tai pitää jumppa- tai tanssihetken. Musiikki ja liikkuminen lisää tutkimuksen mukaan kiistatta mielen hyvinvointia ja voi rauhoittaa levotonta lasta.  

Jaa ja etsi vinkkejä! 

Koronaviruksen aiheuttamat muutokset koskevat nyt kaikkia perheitä, jopa isossa osassa koko maailmaa. Verkon välityksellä voimme tukea toinen toisiamme ja kertoa ratkaisuja erilaisiin tilanteisiin. Yritä keskittää huomiota niihin vinkkeihin ja keskusteluihin, jotka tukevat arkea ja hyvinvointia. 

Etsi tukea 

Koronavirus huolettaa ymmärrettävästi nyt meitä kaikkia ja osin on myös epäselvää, mitä tulee tapahtumaan jatkossa tai kauan tätä kestää. Monet pelot ja huolet voivat epävarmassa tilanteessa tuntua ylitsepääsemättömiltä. Vanhemman on tärkeää etsiä tukea läheisiltään tai ulkopuolisilta verkon ja puhelimen välityksellä. Koko ajan syntyy uusia tapoja myös saada tukea tässä tilanteessa. Tärkeää on, ettei jää yksin! Myös Väestöliitto tarjoaa maksuttomia palveluita pienten lasten vanhemmille verkossa.  

Asiasanat: korona, koronavirus, korona-virus, corona, covid-19, covid19

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma-chat pienten lasten vanhemmille ja lasta odottaville

Perhepulman chat on tarkoitettu lasta odottaville ja alle kouluikäisten lasten vanhemmille, jotka kaipaavat tukea vanhemmuuden, parisuhteen tai...

Perhepulma-chat pienten lasten vanhemmille ja lasta odottaville

Perhepulman chat on tarkoitettu lasta odottaville ja alle kouluikäisten lasten vanhemmille, jotka kaipaavat tukea vanhemmuuden, parisuhteen tai...

Perhepulma-chat pienten lasten vanhemmille ja lasta odottaville

Perhepulman chat on tarkoitettu lasta odottaville ja alle kouluikäisten lasten vanhemmille, jotka kaipaavat tukea vanhemmuuden, parisuhteen tai...