Siirry sisältöön

Saanks mä nähdä kavereita? Näin Norjassa ohjeistetaan perheitä koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi

20.03.2020 klo 08:46 - Kirjoittanut Suvi Leppälahti , Asiantuntijalääkäri, LT , Väestöliitto
Koronaviruspandemian edessä kaikkien vanhempien huulilla on sama kysymys: miten lapsia ja nuoria pitää ohjeistaa ja valvoa, saavatko kaverit tavata? Vastaukselle on todellakin polttava tarve. Vanhempien vastuulle on siirretty nyt valtava lasti.

Tämän uuden tilanteen edessä on jouduttu turvautumaan koviin keinoihin myös Suomessa. Ihmisten sosiaalisia kanssakäymisiä on ohjeistettu rajoittamaan tiukentuvalla tahdilla, viimeisimpänä keinona koulujen sulkeminen. Näin pyritään hidastamaan erittäin tarttuvan taudin leviämistä yhteiskunnassa. Hidastamalla taudin leviämistä, tuemme terveydenhuollon mahdollisuuksia hoitaa joka ikistä vakavasti sairastunutta potilasta, kun kaikki eivät sairastu samaan aikaan. Tällaiset keinot on aiempien epidemioiden aikana todettu toimiviksi.

Rajoituksilla säästetään lukematon määrä ihmishenkiä

Koulujen sulkemisen päätavoite on minimoida lasten ja nuorten päivittäisten kontaktien määrä. Vaikka lapset vaikuttavatkin sietävän koronavirussairautta aikuisia paremmin, eivät he ole immuuneja tälle infektiolle. Lapset voivat tartuttaa muita vähäoireisina tai jo ennen oireiden alkua. Koronaviruksen tapauksessa tiedetään, että tauti leviää eksponentiaalisesti ellei huomattavia rajoituksia sosiaalisissa kanssakäymisissä oteta käyttöön.

Tänään (19.3.) Suomen pääministeri Sanna Marin kommentoi tiukasti liittyen lasten ja nuorten tapaamisiin ja ohjeisti pidättäytymään myös alle 10 hengen kokoontumisista ja ylipäänsä lähikontakteista. Suomen terveysviranomaiset eivät ole toistaiseksi linjanneet tarkemmin kuinka kaverisuhteissa tulisi toimia. Norjassa näin ollaan tehty. Norjan terveysviranomaiset ovat laatineet kansalaisille selkeät linjaukset lasten tapaamisista. Yksinkertaisilla ohjeilla pyritään samanaikaisesti minimoimaan kontaktit, mutta toisaalta ylläpitämään lasten, nuorten ja perheiden mielenterveyttä. Norjassa ohjeistetaan nyt näin:

  • Kaikkia pyydetään olemaan kotona niin paljon kuin mahdollista.
  • Sisaruksia voi hoitaa normaalisti, tämä koskee myös eroperheiden lapsia, joilla on useita koteja.
  • Päätavoite on vähentää kontaktien lukumäärää mahdollisimman vähäiseksi.
  • On suositeltavaa olla kerääntymättä isommalla ryhmällä pelaamaan tai muihin yhteisiin tapaamisiin (Suomessa tämä on kielletty, pääministeri Marin 19.3). Suosituksena on pitää vähintään yhden metrin etäisyys.
  • Kavereiden kanssa yhdessä vietetty aika tulisi rajoittaa (muutamaan tuntiin).
  • Jotta voidaan hoitaa lasten tarve leikkiä muiden lasten kanssa, lapsella voi olla yksi tai kaksi leikkikaveria, jotka pysyvät samoina koko poikkeusolosuhteiden ajan. Sama pätee myös nuoriin.
  • On parempi tavata ulkona kuin sisätiloissa.
  • Leikkikenttiä, joissa on samanaikaisesti useita lapsia, tulisi välttää. Suositus metrin etäisyydestä pätee myös tähän.
  • Syntymäpäiväjuhlia tulisi lykätä.
  • Yökyläilyä tulisi rajoittaa tänä aikana.
  • Pese kädet usein ennen leikkiä, leikin aikana ja sen jälkeen.
  • Lapset ja nuoret, joilla on hengitystieinfektio-oireita, pidetään kotona. Heitä ei saa päästää tekemisiin perheen ulkopuolella olevien lasten ja nuorten kanssa. Tämä koskee myös lieviä oireita.

Lue lisää lähteestä: helsenorge.no

Kannatan vähintäänkin ylläolevien ohjeiden käyttöönottoa myös kaikissa suomalaisissa perheissä. Pääministeri Marinin tuoreen ohjeen voi tulkita tätäkin tiukemmin. Viranomaisten tarkennettuja ohjeita odotellessa kyseessä on yhden lääkärin kannanotto auttamaan vanhempien ja muiden aikuisten harkintaa.  Jos viranomaisilta saadaan tätäkin tiukempia ohjeita, tulee niitä noudattaa heti ja tätä suositusta korjataan.

Asiasanat: korona, koronavirus, korona-virus, corona, covid-19, covid19

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma-chat alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten vanhemmille ja lasta odottaville

Väestöliiton asiantuntijan tarjoamaa keskustelutukea vanhemmuuteen, pari- ja perhesuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyvissä huolissa ja...

Ruokakasvatus perheessä (selkeällä suomen kielellä ja tekstitettynä)

Marttaliiton asiantuntija Päivi Kaipainen ja Ruokakasvatusyhdistys Ruukun asiantuntija Henriikka Jussila antavat vinkkejä ruokakasvatukseen...

Bonusvanhemmuus Chat 27.11.2024

Bonusvanhemmille suunnattu vertaisohjattu keskustelu uusperheellisyyden teemoista, paineista, ratkaisuista ja rakkaudesta.