Siirry sisältöön

Rakas kehoni Seksuaalisuuden portailla!

05.04.2020 klo 09:04 - Tuottanut Väestöliitto
Keho on monia ihania asioita. Se tarjoaa iloa ja itsetuntoa elämän eri vaiheessa. Myönteinen kehonkuva vahvistuu koko kehityksen ajan. Seksuaalisuuden portaat kertoo myös siitä. Keho saa olla ja näyttää miltä tahansa. Kehosta saa nauttia ja sitä saa suojata. Se on oma, ainoa ja siis paras juuri sinulle.

Olen ihana -portaalla, lapsi innoissaan esittelee omaa, mielestään täydellistä kehoa. Uteliaana hän tutkii myös muita. Oman vanhemman hyväksyvä katse ja kosketus tuo koko kehityksen ajan turvan ja hyvän tunteen kehoon.

Taputus ja pesuhetki viestittävät huolenpitoa, turvaa ja arvostusta. Hoitopaikassa ja sukulaisten luona lämmin kosketus tai halaus kertovat lapsen olevan hyväksytty ja turvassa.

Kaverin tai aikuisen kanssa peuhaaminen, rymy ja läjät ovat kehojen keskustelua parhaimmillaan, täynnä yllätyksellisyyttä ja läheisyyden viestejä. Kiipeily, hippaleikit ja kuperkeikat opettavat läheisyyden sääntöjä ja kehon hallintaa jännityksen ja iloin lomassa.

Tykkäyskaverin kanssa juostaan peräkanaa pusuhipassa, mikä kutittaa koko kehossa. Saatu pusu ja halaus ovat suuri ilo. Nyt opitaan myös sano maan seis, stop!  Lähelle tulemista saa myös rajata. Vanhempaankin voi ihastua. Lapsen on tärkeää kuulla, että kaikilla on erilainen keho ja kaikenlaiset kehot ja tunteet ovat yhtä hyviä. Ja että jokaisen omaa kehoa ja kehotunnetta pitää kunnioittaa.

Kaiken aikaa oma keho kehittää mielihyvää liikunnasta, auringosta, uinnista, kylvystä, tuoksuista ja makunautinnoista. Aistit avaavat keholle hyviä ja kauniita tunteita. Luonnon kauneus ja auringonlaskut koetaan koko kehossa, samoin musiikki ja kaikki taide. Verenpaine laskee, terveys vahvistuu. Hyvä kehotunne kannatta.

Idolirakkaus -portaalla moni löytää itsensä hellittelyn ilon, ja oma keho muuttuu myös seksuaalisen nautinnon tarjoajaksi. Yhdistettynä mielikuvitukseen lapsi voi nyt seikkailla unelmissaan rakkaansa käsivarsilla ja syleilyissä mielin määrin.

Salainen rakkaus on koko kehon sähköistävää jännitystä ja uutta kehotietoisuutta. Nyt herää uudenlainen hämmennys oman kehon kelpaavuudesta. Epävarmuuden hetkissä kaivataan paljon hyväksyvää kosketusta ja arvostavaa puhetta niin ystäviltä, kuin perheeltä ja muilta aikuisilta.

Kaverille kerrottu -portaalla ystävän tai vanhemman jokainen sana on merkityksellinen. Lapsi tai nuori yrittää voittaa epävarmuuttaan. Hän tarvitsee tukea. Nuorelle on tärkeää kuulla, että kaikissa ihmisissä on viehätysvoimaa – häneen voi hyvin ihastua. Ihan tavallinen keho riittää, ei tarvitse olla super sitä tai super tätä.

Tykkään sinusta -viestin antaminen, vaatii usein perheen tai hyvän ystävän tuen. Samalla läheiset vahvistavat nuoren uskoa siihen, että hän kelpaa ja hänen kehonsa kelpaa.

Käsi kädessä -portaalla koetaan ensimmäinen rakkauskosketus. Tuo tykkää minusta, on ihmeellinen ajatus, joka vahvistaa itsetuntoa. Käden kosketus on sähköä ja saa ihmeellisesti koko kehon valppaaksi kumppanin läheisyydestä.

Jossain vaiheessa pusut ja suudelmat ihastuksen kanssa saavat nuoren tuntemaan itsensä valituksi ja hyväksi. Toisen halu koskea ja tulla lähelle, hyväilee ja imartelee nuoren kehoa hellivin ja ylistävin suudelmin ja kosketuksin. Nuoren itsetunto ja muuttuneen kehon arvostus vahvistuvat.

Hyväily -portaalla tuhannet kosketukset ovat ylistyslaulu oman kehon kelpaavuudesta. Nuori janoaa hyväksyvää ja ihailevaa kosketusta joka sentilleen ja tarjoaa samaa kumppanilleen. Vahvistuu kokemus, että jokaisen keho on erilainen ja pystyy tekemään erilaisia asioita, mutta kaikki ovat yhtä arvokkaita. Ulkonäöstä riippumatta keho tuo nautintoa.

Rakastelussa keho toimii jo aikuisella tavalla. Silloin ei tarvitse miettiä miltä näytän tai kelpaanko. Voi antautua nauttimaan omasta ainutlaatuisesta kehosta ja tarjoamaan nautintoa myös kumppanille mielin määrin.

Kehoon asettumisen ja kehoitsetunnon matka polveilee koko elämän. Jos itsensä hyväksyy lapsuuden ja nuoruuden myrskyissä, on helpompi sallia raskaus, sairaudet ja iän muutokset vartalolleen.

Lähde:

Cacciatore & Korteniemi-Poikela: Rakkaus, ilo rohkeus – Seksuaalisuuden portaat. Minerva 2019

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä häpeälle voi tehdä?

Häpeä on tavallinen ja tarpeellinen tunne, jonka kokeminen voi auttaa ihmistä sopeutumaan paremmin yhteisön jäseneksi ja toimimaan viisaasti...

Seksuaalineuvontachat

Sexpo tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin, sukupuolisuuden ja ihmissuhteiden kysymyksissä.

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...