Siirry sisältöön

Puuhaa perheille

25.07.2022 klo 13:12 - Kirjoittanut Vanhemmuuden asiantuntija , Väestöliitto
Puuhastelu perheen parissa esimerkiksi lukemisen tai lautapelien muodossa ovat hetkiä, jotka jäävät mieleen elämään ja lisäävät perheen sisäistä hyvinvointia vahvistaen vuorovaikutusta. Me Väestöliitossa haluamme tukea perheitä tarjoamalla puuhaa perheille erilaisten pelien ja askartelun myötä sekä helpottamaan arjen kulkua tuottamalla vanhemmille erilaisia materiaaleja. Kaikki tuottamamme materiaalit ja pelit ovat täysin maksuttomia ja kaikille saatavilla.
Tikapuut lautapelin esikatselukuva.

Tikapuut -kannustavaan vanhemmuuteen lautapeli perheille

Yhdessä vietetyt hetket ovat hetkiä, jotka jäävät ikuisesti muistoihimme elämään. Siksipä tällä Tikapuut kannustavaan vanhemmuuteen -lautapelillä haluamme tarjota puuhaa perheille ja luoda teille yhteisen ja lämminhenkisen hassutteluhetken, josta ei jää taatusti uupumaan jännitystä ja naurua. Pelaajat aloittavat pelin ensimmäisestä pallosta ja kilpailevat keskenään siitä, kuka pääsee ensimmäisenä punaisen maalilipun luokse. Peli ei olekaan niin helppo, mitä kuvitella saattaa! Matkan varrella on suoritettava erilaisia hauskoja ja hullunkurisia tehtäviä sekä reitin varrella olevat tikapuut voivat joko hidastaa, tai nopeuttaa matkaa.

Tästä pelistä ei hassuttelulta, jännitykseltä tai nauramiselta voi välttyä! Pelionnea!

Voit tulostaa itsellesi maksuttoman lautapelin tästä.

__________________________________________________

Vauvan päivän kulku

Vauvan syntyminen perheeseen on suuri elämänmuutos koko perheelle. Etenkin ensimmäisten viikkojen aikana saatetaan monesti seurata tarkemmin vauvan päivärytmiä, syömistä, nukkumista sekä vatsantoimintaa.

Tämä vauvan päivän kulku -taulukko auttaa vanhempia seuraamaan vauvan päivän kulkua. Tulostettavaan taulukkon tarkoitus on helpottaa vanhempien arkea. Taulukkoon voi kirjata viimeisen syöttökerran, vaipanvaihdon sekä nukkumisen kellonaikoineen.

Voit tulostaa itsellesi maksuttoman Vauvan päivän kulku -taulukon klikkaamalla tästä.

__________________________________________________

Muistilista perheelle

Mitä kaupasta pitikään ostaa? Koska se seuraava neuvola-aika olikaan? Mitä kaikkea piti hankkia päiväkodin aloitusta varten?

Arjessa on paljon muistettavia asioita ja monesti osa asioita saattaakin unohtua. Nappaa tästä muistilista käyttöösi helpottamaan arjen toimivuutta ja helpottamaan muistettavien asioiden muistamista.

Voit tulostaa itsellesi maksuttoman muistilistan klikkaamalla tästä.

__________________________________________________

Vireysmittari

Lapsi harjoittelee omien tunnetilojen tunnistamista ja oman vireystilan säätelemistä. Hauskasti ja värikkäästi kuvitetun vireysmittarin avulla lapsi voi aikuisen kanssa tutkia ja opetella tunnistamaan omaa vireystilaansa, siihen liittyviä tunteita ja kehon tuntemuksia.

Innostuminen, jännittäminen ja riehaantuminen kuuluvat lapsen elämään. Erilaiset vireystilat ja niihin liittyvät tunteet tuntuvat kehossa. Joskus innostuessa voi olla vaikea pysyä paikallaan ja jännittäessä voi jähmettyä paikalleen. Lapsi voi tarvita aikuisen tukea erilaisten tunteiden tunnistamisessa ja säätelyssä.

Tämän vireysmittarin avulla lapsi voi aikuisen kanssa harjoitella tunnistamaan omaa senhetkistä vireystilaansa ja löytää keinoja rauhoittaa itseään. Apuna ja mallina ovat touhukkaan Pupun erilaiset fiilikset. Mittari on suunniteltu helppokäyttöiseksi arjen apuvälineeksi esimerkiksi tilanteisiin, joissa lapsen olisi hyvä hieman rauhoittua tai ehkä toimia hieman ripeämmin.

Vireysmittarin käyttö:

Leikkaa vireysmittari ja nuoli katkoviivoja pitkin. Pohdi lapsen kanssa, mikä Pupu kuvastaa parhaiten lapsen senhetkistä tunnetta. Laittakaa nuoli osoittamaan Pupua, jolla on samanlainen tunne kuin lapsella. Voitte tutkia kuvasta sitä, miten tuo tunne näkyy pupun ilmeissä, asennossa ja liikkeessä. Entä miltä tunne tuntuu lapsen omassa kehossa? Jos toiveissa on jokin toinen vireystila tai tunne, voi aikuinen pohtia yhdessä lapsen kanssa, minkä Pupun oloa tässä tilanteessa tavoitellaan. Ja mitä keinoja käyttämällä siihen olisi mahdollista päästä. Liikuttakaa yhdessä nuoli tavoiteltavan tunnetilan kohdalle.

Voit tulostaa itsellesi maksuttoman vireysmittarin klikkaamalla tästä.

__________________________________________________

Julkaistu 24.8.2020

Päivitetty 25.7.2022

Aihealueet:  Arki , Vanhemmuus
pdf

Muistilista

pdf

Vauvan päivän kulku

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Lapsen viisi toivetta eroaville vanhemmille

Vanhempien ero on myös lapsen kriisi. Eroavat aikuiset voivat sitä omalla toiminnallaan syventää tai madaltaa. Parhaimmillaan vanhemmat...

Puhutaan rahasta osa 2: Raha-asioista puhuminen lapsen kanssa

Lasten ja nuorten kanssa on tärkeää puhua rahasta ikätasoisesti. Lapsille voi kertoa perheen rahatilanteesta ja siitäkin, että ei ole varaa...

Nuoren itsenäistyminen haastaa vanhemman muutokseen

Itsenäistyvä nuori haastaa myös vanhempaa itsenäistymään. Vanhemman tehtävä on sekä tukea nuorta hänen itsenäistymisessään että kantaa...