Siirry sisältöön

Mitä tehdä jos iho ärsyyntyy ihokarvojen poistamisen jälkeen?

20.09.2018 klo 11:18 - Tuottanut Väestöliitto
Iho voi ärtyä sheivauksen johdosta. Jos karvatupet tulehtuvat ja kutiavat, niin aluetta ei saisi raapia, koska se lisää tulehdusta. Tällöin hoitoina voidaan käyttää ihoa puhdistavia antiseptisiä aineita, sekä antibakteerisia- ja antibioottivoiteita joita voi ostaa apteekista.

Kannattaa kokeilla erilaisia karvojenpoistomenetelmiä, koska joku toinen menetelmä voi ärsyttää ihoa vähemmän kuin toinen. Alushousujen rajalta voi yksittäisiä karvoja poistaa pinseteillä nyppimällä. Tällöin sänkeä ei muodostu yhtä nopeasti ja näppylöityminen on vähäisempää.

Intiimialueen ihokarvojen poisto onnistuu myös silloin helpommin, jos karvaa on pehmitetty etukäteen esimerkiksi lämpimässä suihkussa tai saunassa. Levitä sen jälkeen alueelle joko sheivaukseen tarkoitettua vaahtoa tai pesuainetta.

Höylän liikuttaminen myötäkarvaan vähentää ihoärsytystä. Sheivauksen jälkeen taputtele ihoaluetta desinfiointiaineella (saa apteekista), jolta poistit ihokarvat.

Voitele aluetta ihokarvojen poiston jälkeen miedolla perusvoiteella, joka rauhoittaa ihoa.

Tilanteissa, joissa mikään edellä mainituista konsteista ei auta ihon ärtyneisyyteen sheivauksen jälkeen, kannattaa pohtia kumpi on pienempi paha; ihokarvat vai niiden poistamisesta johtuvat oireet.

Jos karvatupet tulehtuvat ja kutiavat, niin aluetta ei saisi raapia, koska se lisää tulehdusta. Tällöin hoitoina voidaan käyttää ihoa puhdistavia antiseptisiä aineita, sekä antibakteerisia- ja antibioottivoiteita, joita voi ostaa apteekista.

Kosmetologilta saa myös apua ihokarvojen poistoon.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 20.7.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat 13–28 -vuotiaille

Chatissa voit keskustella kirjoittaen koulutetun seksuaalineuvojan kanssa sinua askarruttavista seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä...

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...