Siirry sisältöön

Onko hyvä ero mahdollinen?

23.10.2018 klo 15:50 - Tuottanut Väestöliitto
Ero sattuu usein syvästi, sillä erossa haave pitkästä, jopa elämänmittaisesta, parisuhteesta romuttuu. Kun päätös on tehty, erossa on vain hyväksyttävä, että nyt on näin ja muutos on väistämätön. Tulevaisuudenkuvatkin muuttuvat. Eron jälkeen elämä ei muutu välttämättä helpommaksi, mutta ero voi lopettaa riidat oman katon alla. Asiallinen ja hyvä ero on erityisen tärkeä lapsille.

Eron vaikutus lapsiin mietityttää usein eroavia vanhempia. Vanhempi voi kuitenkin tehdä paljon suojellakseen lasta erossa.

Hyvässä erossa

  • Vanhemmat tekevät hyvää yhteistyötä.
  • Vanhemmat toimivat siten, että lapset voivat luottaa kahteen rakastavaan vanhempaan.
  • Onnistuneessa erossa lapsen vaihto– ja noutotilanteessa (tai vaihtaessa lapsen luona asuvaa vanhempaa) ei riidellä.
  • Vanhemmat eivät kosta tai syyllistä, vaan hyväksyvät tosiasiat.
  • Onnistuneessa erossa kumpikin voi antaa toiselle ”luvan” elää onnellista elämää. Tämä ”lupa” näyttää olevan hyvin tärkeä ele ihmisten välillä. Sen voisi muotoilla vaikka näin: ”Me emme pystyneet erilaisuutemme vuoksi elämään yhdessä, mutta toivon silti, että löydät rakkautta ja onnellisuutta itsellesi”.
  • Onnistuneessa erossa kumpikin luottaa toisen vanhemmuuteen ja viestittää hyväksyntäänsä ja luottamustaan myös lapsille. Vaikka olisi vaikea hyväksyä toisen erilaiset tavat olla vanhempi, on tunnustettava, että toisen vanhemmuuteen ei voi kovin paljon vaikuttaa. Lapsi hyväksyy kaksi erilaista vanhempaa. Omasta vanhemmuudestaan voi tehdä läsnäolevamman ja tasapainoisemman.
  • Onnistuneessa erossa lasten tapaamisia voidaan järjestää joustavasti. Tärkeää on luoda luontevat välit lapsille ja molemmille vanhemmille. Yhteydenotot ja ikävän ilmaiseminen tulee hyväksyä myös tapaamisten välillä.
  • Onnistuneessa erossa vanhemmat hakevat lähipiiriltä tai ulkopuoliselta tukea itselleen. He voivat myös tarpeen mukaan pyytää apua  lapselle.
  • Onnistuneessa erossa kumpikin voi hyväksyä toisen uuden seurustelun.
  • Onnistuneissa eroissa kummankin kumppanin uudet puolisot voivat tulla mukaan lasten juhliin ja tärkeisiin tapahtumiin, ainakin kun aikaa on kulunut.

Anteeksi antaminen on mahdollista

Yhteinen käsitys kahden eroavan historiasta auttaa molempia ”sinetöimään” tapahtumat ja jättämään ne taakse. Se helpottaa eteenpäin katsomista. Vasta kun ymmärtää syvästi tapahtuneen, voi ottaa sitä oman vastuunsa ja antaa anteeksi itselleen ja toiselleen. Se on vaikeaa, mutta mahdollista.

Eroa ympäröivä aika on usien hyvin haavoittava, vaikka kumpikaan ei tarkoittaisi satuttaa toista. Ihminen sanoo ja tekee usein harkitsemattomia asioita tuntiessaan itsensä hylätyksi.

Eroavien elämäntilanne on monesti raskas ja monikerroksinen. Esimerkiksi kaikki eivät halua kertoa läheisilleen erosta lainkaan. Salaisuuden pitäminen on kuitenkin yleensä raskaampaa kuin kertominen ja moni eroava hyötyy vertaistuesta.

Tavallisesti eroavilla on hyviäkin muistoja avioliiton ja seurustelun ajoilta. On tärkeää kertoa lapsille hyviä muistoja perheen yhteisestä ajasta.

Keskustelu auttaa ymmärtämään ongelmien taustoja

Keskustelu yhdessä kumppanin kanssa onnistuu usein erotilanteessa paremmin ulkopuolisen avustuksella. Parikeskustelut tai -terapia eroprosessin aikana auttavat molempia ymmärtämään itseään ja toista elämän mahdollisesti suurimmassa kriisissä. Se voi auttaa ymmärtämään, mistä yhteiselämän ongelmat kumpusivat.

Erotessa on syytä olla hyvin tavoiteorientoitunut. Hyvä tavoite on olla erosta huolimatta hyviä vanhempia. Joidenkin tavoite on eteenpäin meneminen, toisilla on tarve käsitellä menneisyyttä. Vaikka haluisit jo mennä eteenpäin, voi eron käsittely antaa hyviä eväitä esimerkiksi tuleviin ihmissuhteisiin.

Kirjoittanut: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Huolettaako lapsen kasvu ja kehitys? Self-help chat on tarkoitettu sinulle, joka mietit miten jaksaa erityistä tukea tarvitsevan lapsen kanssa, Jos...

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Haluatko keskustella parisuhteestasi? Mietitkö, miten vaalia parisuhdetta lapsiperhearjen keskellä? Onko yhteys kumppaniin kateissa? Jos chat on jo...

Perhepulma - ajanvarauschat lapsiperheille

Rajoja ja rakkautta - koetteleeko lapsiperheen arki? Varaat chat-keskustelu Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Jos chat on jo alkanut, eikä se näy...