BETA Siirry sisältöön

Seurustelu

Julkaistu 15.10.2018 - Tuottanut Väestöliitto
Yksi nuoruuden tärkeistä muutoksista liittyy nuoren seksuaalisuuden viriämiseen ja sen haltuun ottamiseen. Nuori valmistautuu seurusteluun ja seksuaalisuuden ilmenemiseen läheisessä ihmissuhteessa.

Nuoren vanhemmat saattava pohtia epäuskoisena “Ei kai nyt vielä!?” tai “Mitä sanoa ja miten?”, kun:
• Kymmenvuotias tulee koulusta ja ilmoittaa “olevansa kimpassa” oman luokkansa Mikon / Millan kanssa.
• 13-kesäinen soittaa ja anoo jatkoaikaa kotiintulolle – tullessaan hän peittelee “fritsua” kaulallaan.
• Päättöluokkalainen valitsee jatko-opintopaikkaa seurustelukumppaninsa asuinpaikan mukaan.
On tärkeää kuulla, mitä lapselle tai nuorelle tarkoittaa “kimpassa oleminen”. Vanhempi voi nähdä silmissään kauhukuvia, joiden vuoksi äärimmillään kielletään nuoren alkanut kehitys tai varataan hänelle saman tien aika ehkäisyneuvolaan.

Nuoren tunteita tulee kunnioittaa

Nuorten ihastumiset ovat heille sillä hetkellä elämän ja kuoleman kysymyksiä. Vanhemman on tärkeää kunnioittaa nuoren tunteita ja keskustella hänen kanssaan niistä. Seksi ja seurustelu eivät ole sama asia, ja nuorille on hyvä puhua niistä myös erillisinä. Seurustelusta keskusteltaessa puhutaan ihmisten välisistä suhteista ja toistensa kuuntelemisesta ja kunnioittamisesta.

Ensimmäiset ihastumiset ja seurustelun harjoittelut alkavat usein ryhmässä. Kaveriporukkaan kuuluu kummankin sukupuolen edustajia toisin kuin muutamaa vuotta aiemmin. Ihastumisesta kerrotaan ensin ehkä salaisuutena omalle kaverille. Myöhemmin uskaltaudutaan jo kertomaan ihastuksen kohteellekin. On kutkuttavan ihanaa “olla kimpassa” oman ihastuksen ja rakastumisen kohteen kanssa.

Nuorten ensimmäisiin seurustelusuhteisiin ei usein liity lainkaan seksuaalista kanssakäymistä, vaikka vanhempia saattavat näin kuvitella ja olla huolissaan asiasta. Seurustelusuhteessa nuori harjoittelee ensin tunteiden tunnistamista ja osoittamista sekä yhdessäoloa. Seurusteluun, kuten ystävyyteenkin, tarvitaan tunne- ja ihmissuhdetaitoja.

Murrosiässä seksuaalisuuteen ja seksiin liittyvät asiat koskettavat ensimmäistä kertaa nuorta omakohtaisesti. Kehittyminen ja rohkaistuminen vaatii rauhaa ja aikaa, eikä sitä pidä häiritä kiirehtimällä. Seksuaalisuus on jokaiselle hyvin henkilökohtaista aluetta. Nuoren seksuaalista kehitystä tulee suojata sen kaikilla kolmella tasolla, eli järjen, tunteiden ja biologisen kehityksen osalta.

Vanhemmat ja muut aikuiset toimivat nuorille malleina siitä, miten toista ihmistä kohdellaan ja miten parisuhteessa ollaan.

Seksuaalisuuden portailla nuori etenee omaa vauhtiaan. Vanhemman on tärkeää tunnistaa nuoren kehitysvaihe ja auttaa häntä olemaan kiirehtimättä.

Kirjoittajat: Vanhemmuuden asiantuntijat, Väestöliitto

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Kotiintuloajat. Teinien vanhempien arkea, osa 3

Murrosikäinen tarvitsee kavereita itsenäistymisen tueksi. Nuoren muuttuessa ja kasvaessa perheen vuorovaikutuskin muuttuu. Arki murrosiässä olevan...

Teinien vanhempien päivystyschat

Mietityttääkö sinua murkun jatkuva pelaaminen, äksyily, vetäytyminen, valvominen tai omat tavat toimia vanhempana? Tervetuloa...

Perhepulma -chat

Mietityttääkö sinua arjen, vanhemmuuden tai parisuhteen kysymykset? Tule mukaan keskustelemaan ilman ajanvarausta kahden kesken Väestöliiton...