Siirry sisältöön

Mitä tehdä, kun harmittaa ettei toinen halua seksiä?

02.05.2022 klo 15:44 - Tuottanut Väestöliitto
Kun huomaat ettei toinen halua seksiä samalla tavalla kuin sinä, olet tunnistanut rajan seksin suhteen. Rajan tunnistaminen on hieno asia! Kieltäytyminen seksistä voi herättää hankalia tunteita, joita on tärkeää oppia käsittelemään ja ilmaisemaan tavalla, mikä ei loukkaa toista.

Seksiin liittyy toiveita ja rajoja, jotka voivat olla eriparia seksikumppanusten kesken. Halut seksissä eivät kohtaa aina, ja väistämättä tulee tilanteita, joissa seksiä ei toivota samalla tavalla. Kun yksi haluaa seksiä ja toinen ei, voi se herättää hankalia tunteita. Tässä artikkelissa keskitymme sen osapuolen tunteiden käsittelyyn, joka toivoisi seksiä, vaikka toinen ei halua. 

Tunteet kertovat rajan tunnistamisesta 

Kun huomaat ärsyyntyväsi, harmistuvasi tai kokevasi muita negatiivisia tunteita toisen kieltäytyessä seksistä, olet huomannut toisen ihmisen rajan seksin suhteen. Rajan huomaaminen on ensiaskel sen kunnioittamiseen.

Monesti negatiiviset tunteet yllyttävät käyttäytymään tavalla, mikä voi satuttaa toista. Esimerkiksi mököttäminen tai suuttuminen sekä lähelle tuleminen tai koskettelu vastoin tahtoa, loukkaavat toista ihmistä. Sellainen käyttäytyminen ei koskaan lisää halua seksiin eikä rakenna hyvää vuorovaikutussuhdetta ihmisten välille. Päin vastoin, nämä toimintatavat loukkaavat ihmisen kehollista koskemattomuutta ja seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Kukaan ei ole velvollinen seksiin, vaan jokainen on vastuussa omien seksuaalisten tarpeiden tyydyttämisestä. Täältä löydät lisää tietoa kehollisesta itsemäärämisoikeudesta sekä muista seksuaalioikeuksista. 

Erota tunteet ja käyttäytyminen 

Tunteilla on tärkeä tehtävä. Ne kertovat hyvinvoinnista, ja auttavat meitä toimimaan sosiaalisissa tilanteissa. Samaan aikaan omat tunteet eivät monesti kerro siitä, mitä muut ihmiset kokevat. Ihmiset kokevat asioita eri tavoin.  

Tunteet eivät myöskään kerro totuuksia siitä, millainen sinä olet tai toinen ihminen on. Tunteita tulee ja menee samaan tapaan kuin ajatuksia. Tunteita saa tuntea eikä niitä itsessään kannata yrittää muuttaa. 

On kuitenkin tärkeää osata erottaa tunteet ja käyttäytyminen toisistaan. Kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja, käyttäytyminen puolestaan ei. Se, että toinen ei halua seksiä, saa herättää kaikenlaisia tunteita kuten pettymystä, turhautuneisuutta, häpeää tai torjutuksi tulemisen tunnetta. Tunteita ei voi estää, mutta käyttäytymiseen voi vaikuttaa. Omat tunteet on mahdollista tunnistaa ilman, että käyttäytyy epäasiallisesti. Lopulta epäasiallisella käyttäytymisellä ei ainoastaan loukkaa toista vaan murentaa myös luottamusta ihmissuhteissa.

Kannattaa pohtia, miten tunteiden kanssa voi olla ilman, että purkaa niitä toista loukkaavalla tavalla?

Hankalia tunteita on kuitenkin mahdollista ja tärkeää oppia ilmaisemaan toista kunnioittavalla tavalla. Suhteessa voi opetella keskustelemaan seksiin liittyvistä haasteista kuten mieltymysten tai halujen erilaisuudesta. Seksistä puhumiseen voit saada apua täältä. 

Tunnetaitoja voi harjoitella 

Tunteita voi oppia käsittelemään niin, etteivät ne vaikuta käyttäytymiseen muita tai ihmissuhteita rikkovalla tavalla. Voit lähteä liikkeelle harjoittelemalla tunnistamaan omia tunteita tai niiden vaikutusta käyttäytymiseen.  

Tunteiden säätely voi olla nuoruudessa haastavaa. Tämä selittyy osittain tarkastelemalla aivojen kehityksen vaihetta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö tunnetaitoja voisi harjoitella tai etteikö kannattaisi pyrkiä mahdollisimman kunnioittavaan käytökseen vähintään pyytämällä anteeksi mokan jälkeen. Tunnetaitojen harjoittelu alkaa tosiasiassa jo syntymästä, ja niitä harjoitellaan läpi elämän. Vaikeita tunteita voi oppia purkamaan kaikille ihmisille turvallisella tavalla. 

Tunnetaitojen harjoittelu auttaa ihmistä niin oman elämän hallinnassa kuin ihmissuhteissa. Lopulta kyse on siitä, että ihminen oppii tunnistamaan ja kohtaamaan kokemiaan tunteita, käsittelemään erilaisia tilanteita rakentavasti sekä rauhoittamaan tunnekuohuja purkamatta niitä epätoivotulla tavalla. Lisäksi on tärkeää oppia tunnistamaan ja huomioimaan toisen ihmisen tunteet.  

Harjoituksia tunteiden käsittelyyn 

Voit harjoitella tunteiden käsittelyä seuraavien harjoitusten avulla. Voit poimia sinulle kiinnostavimmat harjoitukset kokeiluun. 

  • Pysähtyminen. Tunteille on tärkeää antaa tilaa tulla. Jos valtava tunnekuohu kuten suuttumus yllättää, kannattaa pysähtyä. Jos tunnet valtavaa halua purkaa tunteen toiseen, kannattaa poistua paikalta rauhoittumaan. Omassa rauhassa voit sulkea silmät ja antaa tunteen tulla täydellä voimalla. Pikkuhiljaa saatat tuntea tunteen väistyvän. Tunteesta ei tarvitse päästä eroon, mutta voit huomata suhtautuvasi siihen hetken päästä eri tavalla. Tunteista kannattaa keskustella vasta, kun isoin tunnekuohu on rauhoittunut. 
  • Itsensä rauhoittaminen on erittäin tärkeä tunnetaito. Monesti kehon rauhoittaminen tyynnyttää myös mieltä. Myös tietoisen hengityksen harjoittamisesta voi olla apua. Katso Oivan hengitysharjoitus täältä. Voit pohtia myös muita itsellesi tärkeitä rauhoittumisen keinoja kuten musiikin kuuntelu tai lukeminen.
  • Urheilusta ja luonnossa liikkumisesta voi olla apua esimerkiksi rauhoittumisessa. Tiesitkö, että puusta kuten männystä haihtuvan öljyn hengittämisellä on ihmismieltä rauhoittava vaikutus? Säännöllisestä metsässä liikkumisesta voi olla apua myös tunteiden käsittelyssä. 
  • Tietoisuustaitojen harjoittelusta voi olla apua. Niiden harjoittaminen auttaa sinua kohtaamaan ja tarkkailemaan kaikenlaisia ajatuksia ja tunteita sekä päästämään niistä irti. Katso Mieli Ry:n tietoisuustaitoharjoitukset täältä. 
  • Tunnepäiväkirja. Voit kirjoittaa päivän aikana kokemistasi tunteista päiväkirjaan. Pohdi, miltä tunne tuntui, minkälainen tilanne oli, ja millaiseen käyttäytymiseen se johti. Voit pohtia, miten toivoisit jatkossa toimivasi, kun kohtaat samankaltaisen tunteen. 
  • Luova tekeminen. Voit purkaa tunteita luovan tekemisen kuten piirtämisen, maalaamisen, soittamisen, kirjoittamisen tai tanssin avulla. Voit kokeilla tehdä sarjakuvan tai kertoa tunteista tarinan. 
  • Tutki erilaisia kuvia ja elokuvia. Yritä tunnistaa, minkälaisia tunteita näyttelijät erilaisissa tilanteissa kokevat, ja miten he käyttäytyvät. Miten he voisivat käyttäytyä tunteen kanssa mahdollisimman rakentavalla tavalla? 
  • Kirje toiselle. Voit harjoitella tunteiden ilmaisua kirjoittamalla kirjeen. Pyri ilmaisemaan tunteet syyttämättä toista. Kirjettä ei välttämättä tarvitse lähettää, vaan voit tehdä tämän puhtaasti harjoituksena.
  • Keskustelu ammattilaisen kanssa. Voit keskustella tunteiden käsittelystä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan, -kuraattorin tai psykologin kanssa. He voivat tarjota sinulle työkaluja tunnetaitojen harjoittelemiseksi. 
  • Mitä muita keinoja keksit tunteiden käsittelyyn? 

 Ota vastuu nautinnostasi 

Lopuksi on tärkeää todeta, että sinulla on oikeus seksuaaliseen nautintoon itsetyydyttämällä, jos toinen ei halua seksiä. Itsetyydyttämällä otat vastuun omista seksuaalisista tarpeistasi etkä painosta muita toimintaan, johon heillä ei ole velvollisuutta. Varaa sooloseksille oma tila ja rauha, ja vältä mielenosoittamista sooloseksillä. Sinulla on lupa nauttia muita kunnioittaen. 

 

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalisuus-teemachat 13.5.2024

Miten gynekologinen sairaus ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Seksuaalisuus-teemachat 6.5.2024

Miten gynekologiset sairaudet ja oireet vaikuttavat seksuaalisuuteen? Tervetuloa Korennon teemachattiin keskustelemaan sairauden vaikutuksesta...

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...