Siirry sisältöön

Mitä ovat raskausarvet?

17.10.2018 klo 12:29 - Tuottanut Väestöliitto
Näitä ihon venymiseen liittyviä "viivoja" kutsutaan usein raskausarviksi. Nimestään huolimatta näitä jälkiä on miltei kaikilla, sukupuolesta riippumatta, jossain vaiheessa elämäänsä. Parempi sana juoville onkin venytysarpi, sillä ne muodostuvat ihon venymisestä, ja niitä voi tulla joka puolelle kehoa.

Näitä juovia tai venytysarpia voi tulla kenelle vain, ihan mihin päin kehoa tahansa. Usein ne tulevat juuri sinne, mihin kertyy paljon rasvaa, kuten rintoihin, lanteisiin, reisiin, pohkeisiin, käsivarsiin,  kylkiin, vatsaan ja pakaroihin. Myös lihasten nopea kasvu voi aiheuttaa arpijuovia.

Erityisesti murrosiässä voi tulla arpijuovia. Syynä on useimmiten nopea pituuskasvu tai painonnousu, jolloin iho ei ehdi venyä riittävästi, vaan ihon sidekudos repeää. Mitään nopeaa ratkaisua arpien vaalenemiseen ei ole, vaan nämä venymisarvet vaalenevat ja ohenevat ajan myötä.

Geenit vaikuttavat ihotyyppiin, ja siten alttiuteen venytysarpien saamiseen. Joillain ihmisillä ihotyyppi ei ole kovin joustava, ja siksi arpia voi tulla helpommin. Joillakin arville alttiin ihoalueen perusrasvaus voi vähentää arpien syntyä.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkeli päivitetty 20.7.2022

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille ja nuorille aikuisille

Ajanvarauschat on Väestöliitossa työsuhteessa olevan, koulutetun seksuaalisuuden asiantuntijan ja asiakkaan välinen, kirjoittamalla käyty...

Miten voin toteuttaa BDSM-sessiota turvallisesti?  

BDSM:ää voi toteuttaa monella eri tavalla. BDSM:n turvallisuutta voidaan tarkastella eri näkökulmista. Ehkä tunnetuin turvallisuusperiaate on...

Mikä on klitoris?

Nettiluennolla kerrotaan klitoriksesta. Saat tarkemmin tietää mistä klitoris löytyy ja minkälainen klitoris on.