Siirry sisältöön

Mitä ovat raskausarvet?

17.10.2018 klo 12:29 - Tuottanut Väestöliitto
Näitä ihon venymiseen liittyviä "viivoja" kutsutaan usein raskausarviksi. Nimestään huolimatta näitä jälkiä on miltei kaikilla, sukupuolesta riippumatta, jossain vaiheessa elämäänsä. Parempi sana juoville onkin venytysarpi, sillä ne muodostuvat ihon venymisestä, ja niitä voi tulla joka puolelle kehoa.

Näitä juovia tai venytysarpia voi tulla kenelle vain, ihan mihin päin kehoa tahansa. Usein ne tulevat juuri sinne, mihin kertyy paljon rasvaa, kuten rintoihin, lanteisiin, reisiin, pohkeisiin, käsivarsiin,  kylkiin, vatsaan ja pakaroihin. Myös lihasten nopea kasvu voi aiheuttaa arpijuovia.

Erityisesti murrosiässä voi tulla arpijuovia. Syynä on useimmiten nopea pituuskasvu tai painonnousu, jolloin iho ei ehdi venyä riittävästi, vaan ihon sidekudos repeää. Mitään nopeaa ratkaisua arpien vaalenemiseen ei ole, vaan nämä venymisarvet vaalenevat ja ohenevat ajan myötä.

Geenit vaikuttavat ihotyyppiin, ja siten alttiuteen venytysarpien saamiseen. Joillain ihmisillä ihotyyppi ei ole kovin joustava, ja siksi arpia voi tulla helpommin. Joillakin arville alttiin ihoalueen perusrasvaus voi vähentää arpien syntyä.

Kirjoittajat: Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Artikkeli päivitetty 20.7.2022

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat nuorille ja nuorille aikuisille

Seksuaalineuvojan ajanvarauschat on tarkoitettu alle 35-vuotiaille nuorille ja aikuisille. Chatissa voit keskustella koulutetun seksuaalineuvojan...

SmartBot vastaa kysymyksiin seksuaalisuudesta - testaa!

Auta meitä kehittämään ja opettamaan tekoälypohjaista SmartBottia kysymällä siltä seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä.

Perustietoa raskaudenkeskeytyksistä

Tällä luennolla kuulet perustietoa liittyen raskaudenkeskeytyksiin. Seuraavan noin 30 minuutin aikana käsitellään yleisimpiä tapoja, joilla ei...