Siirry sisältöön

Mitä on keskeytetty yhdyntä?

25.10.2023 klo 10:24 - Tuottanut Väestöliitto
Keskeytetyllä yhdynnällä tarkoitetaan emätinyhdyntää, jossa penis vedetään pois emättimestä ennen siemensyöksyä. Se ei ole luotettava ehkäisykeino.

Keskeytetyllä yhdynnällä tarkoitetaan yleensä keskeytettyä penis-emätinyhdyntää eli peniksen vetämistä pois emättimestä ennen siemensyöksyä. Keskeytettyä yhdyntää saatetaan käyttää raskaudenehkäisykeinona, vaikka se ei sitä ole. Tämä johtuu siitä, että myös esiliukaste saattaa sisältää hedelmöityskykyisiä siittiöitä. Lisäksi peniksen ulosvetäminen voi tapahtua niin myöhään, että siemensyöksy on jo ehtinyt alkaa. 

Toisille ihmisille on mahdollista oppia tunnistamaan ja hallitsemaan siemensyöksyn tulo. Ihmisten kokemukset vaihtelevat tämän suhteen. Esiliukasteen tuloa ei kuitenkaan voi hallita itse. Sen tarkoituksena on tehdä seksistä liukuvampaa ja helpottaa siemennesteen liikkumista virtsaputken kautta ulos. Täältä löydät lisää tietoa esiliukasteesta.

Mikäli haluat suojautua raskaudelta, kannattaa tutustua varsinaisiin ehkäisymenetelmiin. Ehkäisymenetelmistä löydät lisää tietoa täältä. Seksitautien ehkäisyssä tulee aina käyttää kondomia tai suuseksisuojaa.  

Aihealueet:  Seksuaalisuus

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...

Seksuaalineuvontachat

Haluatko keskustella seksuaalisuuteen ja gynekologiseen sairauteen/oireyhtymään liittyvistä asioista kahden kesken asiantuntijan kanssa?

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...