Siirry sisältöön

Mihin aggressiota tarvitaan?

17.10.2018 klo 14:37 - Tuottanut Väestöliitto
Aggressio on nimitys monille vaikeille ja haastaville tunteille. Aggressio on hyödyllinen tunne, sillä se antaa voimaa tarttua asioihin. Aggression avulla saadaan muutoksia aikaan. Ilman sisuuntumista moni asia jäisi tekemättä ja muuttumatta. Ongelmia tulee silloin, kun haastavia tunteita kanavoidaan huonoilla keinoilla.

Kaikki tuntevat aggression tunteita. Haastavia, aggressiivisia tunteita voivat olla esimerkiksi pettymys, pelko, kateus, kauna, vallanhalu, raivo, kostonhimo tai mustasukkaisuus.

Aggressio ei ole paha tai huono asia, vaikka sen vallassa saatetaan tehdä huonoja ratkaisuja ja tekoja. On kuitenkin tärkeä ymmärtää, etteivät aggressio ja muut haastavat tunteet ole väkivaltaa. Kaikki tunteet ovat sallittuja, mutta kaikki teot eivät. Väkivaltaa ei voi puolustella sillä, että on vihainen. Tunteiden hallitseminen voi olla vaikeaa, mutta se on mahdollista ja sitä voi opetella. Täältä voit lukea lisää tunteiden säätelystä.

Jos huomaa, että itsellä on vaikeuksia pärjätä omien haastavien tunteiden kanssa, esimerkiksi huomaa käyttäytyvänsä toistuvasti huonosti toisia ihmisiä kohtaan, kannattaa hakea keskusteluapua esimerkiksi oman terveysaseman kautta, koulukuraattorilta tai koulupsykologilta. Apua on saatavilla.

Aggressio

  • ei tarkoita väkivaltaa
  • on tunne, joka voin antaa voimaa
  • sen voimalla voit tehdä huonoja tai hyviä ratkaisuja
  • omista teoista on vastattava, olipa tunne mikä tahansa
  • päätöksiä tulee tehdä järjellä, ei tunteella.

Nuorten palvelujen asiantuntijat, Väestöliitto

Päivitetty 14.06.2023

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä on astman hallinta? / Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoisku

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa keuhkolääkäri Antti Saarinen Filha ry:stä.

Digilaitteet ja keskittyminen, tehtäviä lapsen kanssa

Tässä osuudessa voitte käsitellä yhdessä lapsen kanssa digilaitteiden vaikutuksia keskittymiseen. Lue alapuolella olevat tehtävänannot....

Vertaistuesta voimaa astman omahoitoon

Astman omahoidolla tarkoitetaan sairastuneen osallistumista oman hoitonsa suunnitteluun ja toteutukseen. Omahoidon toteuttamiseen saat tukea...