Siirry sisältöön

Astman omahoidon ABC - omahoidolla oireet haltuun

04.09.2023 klo 11:30 - Tuottanut Filha ry
Astman ABC tarjoaa tietoa ja tukea omahoitoon eri elämäntilanteissa oleville työikäisille mahdolliset vuodenaikasidonnaiset haasteet huomioiden.

Oletko saanut astmadiagnoosin juuri äsken vai jo vuosia sitten? Jos olet työikäinen astmaa sairastava ja kaipaat vinkkejä omahoitoosi, tämä on oikea paikka sinulle.

Astmadiagnoosi on voinut tulla sinulle yllätyksenä. Terveydenhuollon vastaanotolla moni asia on voinut mennä ohitse. Tältä sivulta voit saada tukea astman omahoitoosi sekä mahdollisiin vuodenaikasidonnaisiin haasteisiin. Tutustu sisältöihin ja ota tarvittaessa yhteyttä chatin kautta. Astman omahoidon ABC -hankkeessa ei oteta kantaa lääkityksiin eikä henkilökohtaisiin hoitolinjauksiin. Astman omahoidon ABC -hanke ei liity terveydenhuollon palveluihin.

Astman omahoidon ABC on STEA rahoitteinen Filha ry:n hallinnoima kolmevuotinen hanke. Hanketta toteutetaan yhdessä Hengitysliitto ry:n kanssa. Yhteistyökumppaneina ovat Suomen Apteekkariliitto sekä Allergia-, Iho- ja Astmaliitto.

Vaikuttavatko eri vuodenajat astman omahoitoon?

Astmaa sairastavalle eri vuodenajat voivat tuoda erilaisia haasteita hoitoon. Tutustu verkkokurssiimme ja ota astmasi hallintaan, tilanteessa kuin tilanteessa ja vuodenajasta riippumatta (Siirryt uuteen  välilehteen Hyvä Kysymys-alustalla.) Verkkokurssiltamme löydät myös kattavan tietopaketin astmasta sairautena. Huomioithan, että jaksoja ei tarvitse käydä tietyssä järjestyksessä. Jos taivaalla paistaa keväinen aurinko ja lumet sulavat kovaa vauhtia, lue ensin miten kevääseen kannattaa varautua!

Maksutonta tukea omahoitoon apteekeissa lähellä sinua

Haluaisitko ohjausta astman omahoitoon asiantuntijalta? Apteekkikiertueella se on mahdollista! Astman omahoidon ABC -hankkeen työntekijät kiertävät syksyn 2023 aikana Uudenmaan eri apteekeissa. Tarjolla on maksuttomasti ohjausta, neuvoja ja tietoa omahoitoon liittyen.

Syksyn 2023 apteekkiaikataulut: 

Astman omahoidon ABC -hankkeen asiantuntijat ovat tavattavissa joka apteekissa klo 14-17 välillä.

Vuonna 2024 astman omahoidon asiantuntijat vierailevat Hämeen ja Pirkanmaan alueen apteekeissa. Vuoden 2024 apteekit julkaistaan loppuvuodesta.

Kysy asiantuntijalta -chat

Lokakuussa aukeava Kysy asiantuntijalta -chat palvelee sinua omahoitoon liittyvissä kysymyksissä. Kolmesti viikossa oleva chat on maksuton ja toimii jonotusperiaatteella. Kysymyksiisi vastaa astman omahoidon asiantuntija.

Vertaistuesta voimaa astman omahoitoon   

Astman omahoidolla tarkoitetaan sairastuneen osallistumista oman hoitonsa suunnitteluun ja toteutukseen. Astman omahoidon tavoitteena on oireettomuus, sairauden hallinta ja pahenemisvaiheiden estäminen.  Omahoidon toteuttamiseen saat tukea terveydenhuollon ammattilaisilta.  Toisinaan tukea voi kaivata myös joltain, joka on ollut samanlaisessa tilanteessa ja pohtinut ehkä samoja kysymyksiä kuin sinä juuri nyt mietit. 

Hengitysliitto ry on hengitysterveyden puolestapuhuja, jonka tehtävänä on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää, jotta meidän kaikkien olisi helpompi hengittää. Vertaistuki on yksi Hengitysliiton keskeisistä tehtävistä.  Vertaistoiminnassa voit puhua avoimesti ja luottamuksellisesti omasta sairaudesta, muista vaikeista asioista sekä saada voimaa arkeen. Hengitysliiton kouluttama vertainen on vierellä kulkija, joka auttaa sinua löytämään uusia näkökulmia ja polkuja eteenpäin. 

Hengitysliitto tarjoaa vertaistukea puhelimitse, verkossa ja kasvokkain. Lisää vertaistoiminnasta voit lukea Tarvitsetko vertaistukea? – Hengitysliitto 

Hengitysliitto tarjoaa vertaistukeen muun muassa seuraavia palveluita:

Astmaa sairastavien vertaispuhelin 

044 4077012 

Maanantaisin klo 18.00–20.00  

Maksuton, vain puhelinverkkomaksu. 

Päivystäjät Hengitysliiton kouluttamia vapaaehtoisia. 

Verkkotapahtumat – vertaistukea, vinkkejä ja asiantuntijatietoa 

Näiden lisäksi Hengitysliitto järjestää paljon verkkotapahtumia teamsin kautta. Hengitysliiton tapahtumat löydät täältä.

Vertaistukea tarjoaa myös Allergia-, Iho- ja Astmaliitto. 

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

20.11. Vanhempien vertaisryhmächat

Vertaisryhmächat on tarkoitettu syöpää sairastavan tai syövän sairastaneen lapsen vanhemmille, jotka pohtivat arkea ja omaa jaksamista....

23.10. Vanhempien vertaisryhmächat

Vertaisryhmächat on tarkoitettu syöpää sairastavan tai syövän sairastaneen lapsen vanhemmille, jotka pohtivat arkea ja omaa jaksamista....

11.10. Nuorten vertaisryhmächat

Vertaisryhmächat on tarkoitettu syöpää sairastaville tai syövän sairastaneille nuorille, jotka pohtivat arkea ja omaa jaksamista....