Siirry sisältöön

Voiks munakarvoissa olla täitä?

Julkaistu 21.10.2019 - Väestöliitto
Kyllä voi, mutta häpykarvoituksessa eläviä veijareita kutsutaan satiaisiksi. On olemassa useampi täilajit, jotka loisivat ihmisessä. Mutta niille kaikille on yhteistä se, että ne käyttävät ihmisen verta ravinnokseen. Ne eivät selviydy ihmisen elimistön ulkopuolella kuin muutamia päiviä hengissä.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Yleisimmät täilajit suomessa ovat vaatetäi, päätäi sekä satiaiset. Vaatetäi on näistä harvinaisin ja se asuu nimensä mukaisesti vaatteissa. Se kuitenkin ruokkii itseään puremalla ihmistä ja imemällä siitä verta. Päätäi taas asuu nimensä mukaisesti päässä. Päätäi on yleinen lapsilla ja ihmisillä joilla on pitkät hiukset. Se leviää myös helposti perhepiirissä. Päätäi tykkää elää karvaisilla alueilla, varsinkin hiuksissa. Parrassa tai muussa karvoituksessa sitä tavataan harvemmin. Päätäi imee myös verta ihmisestä jotka aiheuttavat kutisevia näppylöitä. Päätäi laskee munansa hiuksiin jotka näkyvät pieninä vaaleina nystyröinä. Niitä kutsutaan saivareiksi.

Satiaiset ovat sitten oma lukunsa. Ne elävät nimenomaan häpykarvoituksessa. Mutta niitä voi löytyä myös muualta vartalon karvaisilta alueilta, kuten kainaloista. Satiaiset tarttuvat yleensä seksin yhteydessä. Satiainen lisääntyy melko hitaasti ja saattaa kulua viikkoja tartunnasta, ennen kuin mitään oireita huomaa edes. Oireita ovat punoittavat ja kutiavat näppylät jotka ilmestyvät puremakohtiin. Myös satiainen munii munansa karvoihin ja ne ovat myös vaaleita ja nystymäisiä. Monesti tartunta todetaan nimenomaan munien löytämisellä, koska itse loisen löytäminen saattaa olla välillä vaikeaa. Tartunnan toteaminen voidaan kuitenkin tehdä ihan paljaalla silmällä, eikä siihen tarvita mitään erityistoimenpiteitä.

Jos huomaat omaavasi satiaisia, niin apteekista saa tähän tarkoitukseen tarkoitettua shampoota. Normaalisti pelkkä häpykarvoitusalueen hoitaminen riittää. Kutina saattaa kuitenkin vielä jatkua useamman päivän, mutta sitä voidaan hoitaa kortisonivoiteilla.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä on astman hallinta? / Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoisku

Tallenne Astman omahoidon ABC -hankkeen tietoiskusta. Luennoimassa keuhkolääkäri Antti Saarinen Filha ry:stä.

Digilaitteet ja keskittyminen, tehtäviä lapsen kanssa

Tässä osuudessa voitte käsitellä yhdessä lapsen kanssa digilaitteiden vaikutuksia keskittymiseen. Lue alapuolella olevat tehtävänannot....

Vertaistuesta voimaa astman omahoitoon

Astman omahoidolla tarkoitetaan sairastuneen osallistumista oman hoitonsa suunnitteluun ja toteutukseen. Omahoidon toteuttamiseen saat tukea...