Siirry sisältöön

Voiko vanhempien kanssa puhua seksistä?

Julkaistu 14.11.2019 - Väestöliitto
Seksistä puhuminen vanhempien kanssa mietityttää monia murrosiän alettua. Kehon muutokset hämmentävät ja seksuaaliset halut alkavat heräillä. Monesti uusien asioiden puheeksi ottaminen vaatii rohkeutta ja harjoitteluakin, kummaltakin osapuolelta. Parhaimmillaan tämä on molemmille mahdollisuus oppia tuntemaan toisensa paremmin, mikä on voimavara jos joskus tulee isompiakin mutkia matkaan.
Poikien Puhelin -
Tuottanut Väestöliitto

Aina oma vanhempi ei kuitenkaan ole se luontevin tyyppi, jonka kanssa näitä keskusteluja käydä. Vanhemman sijaan se voi olla toinen tärkeä ja turvallinen aikuinen, vaikka sukulainen. Myös nuoriso-ohjaajan, kouluterveydenhoitajan tai kuraattorin kanssa voi keskustella seksiin liittyvistä asioista.

Miksi näistä asioista edes täytyy keskustella vanhemman tai jonkun muun aikuisen kanssa? Lasten ja nuorten tiedot seksistä perustuvat usein koulun oppitunteihin, kavereiden juttuihin sekä television ja netin antimiin, myös pornoon. Joskus osa näistä tiedoista jää puutteellisiksi tai ne voivat olla jopa virheellisiä. Kaverinkaan apu ei välttämättä ole riittävä.

Keskustelussa kannattaa pyrkiä puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä ja pyytää vanhemmalta samaa, jolloin tilanne tuskin on läheskään niin kiusallinen, jos ollenkaan. Joskus nuoria mietityttää, miten vanhemmat saattavat reagoida tai se, ettei heitä haluta huolestuttaa. Tässä vaiheessa on hyvä muistaa, että kaikki aikuiset ovat olleet nuoria. Eivät välttämättä tismalleen samanlaisessa tilanteessa, mutta todennäköisesti kuitenkin niin, että osaavat samastua uteliaisuuden ja epävarmuuden tunteisiin seksiin liittyvien asioiden suhteen.

Asioista puhuminen kannattaa aloittaa silloin, kun se itsestä tuntuu ajankohtaiselta ja ottaa asia kerrallaan keskusteltavaksi. Tässä muutama mahdollinen vinkki tai keino miten aikuisen kanssa voi asioita ottaa puheeksi. Nämä pätevät myös muihin keskusteluihin, kun pelkästään seksuaalisuuteen liittyviin.

Nykyteknologia ja älypuhelimien viestitoiminnot mahdollistavat helpon tavan tavoittaa aikuinen minkälaisessa tilanteessa vain. Ihan perinteinen kirjeen kirjoittaminen saattaa olla jollenkin nuorelle hyvä keino ilmaista itseään ja saada mielessä olevat asiat vanhempien tietoon. Seksiin liittyvän asian voi ottaa puheeksi vaikka elokuvaa katsellessa, jonka päätyttyä voi jatkaa siitä keskustelua. Automatkalla on yleensä aika helppo jutella, kun se ei tapahdu kasvotusten, jos tilanne sinällään jännittää. Vanhemmille voi vaikka ilmoittaa jo etukäteen, että: ”Hei, meillä kun on viikonloppuna vapaata niin voidaanko vaikka jutella vähän seksistä?”. Näin vanhempikin saa aikaa varautua ja valmistautua keskusteluun. Voit vaikka kirjoittaa valmiiksi paperille kysymyksiä mihin haluat saada vastauksia. Se varmasti auttaa teitä molempia keskustelemaan asioista.

Seksuaalisuuteen ja murrosikään liittyvistä aiheista voi aina olla yhteydessä myös Poikien Puhelimeen – tai kysyä neuvoja ja näkökulmia siihen, miten tärkeitä asioita voidaan tärkeiden ihmisten kanssa ottaa puheeksi. Netistäkin löytyy paljon asiallista ja tärkeää tietoa aiheesta, esimerkiksi Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta, http://www.hyvakysymys.fi.

Oliko tästä sinulle apua?

Saatat olla kiinnostunut myös näistä

Mitä tehdä, jos raskaudenpelko on suhteettoman suuri?

On tavallista, että raskauden mahdollisuus herättää jonkinasteista huolta ja pelkoa. Jos huoli on voimakasta ja pitkäkestoista sekä rajoittaa...

Seksuaalineuvontachat

Haluatko keskustella seksuaalisuuteen ja gynekologiseen sairauteen/oireyhtymään liittyvistä asioista kahden kesken asiantuntijan kanssa?

Mitä tehdä, kun seksitauti pelottaa valtavasti?

Seksitautitartunnan pelko on tavallinen tunne tilanteissa, joissa kondomi tai suuseksisuoja on jäänyt käyttämättä. Jos pelko vaikuttaa...