Oon bi enkä haluais, mitä teen?

Seksuaalinen suuntautuminen on sitä, kehen ihmiseen ihastuu, rakastuu tai kokee seksuaalista vetovoimaa. Biseksuaalisuus tarkoittaa kykyä kokea tällaisia tunteita sekä miehiä että naisia kohtaan, tai että sukupuolella ei ole väliä. Biseksuaalisuus voi myös olla, että tykkää eri sukupuolen edustajista eri tavalla. Esimerkiksi jos henkilö nauttii seksistä sekä miesten että naisten kanssa, mutta kokee romanttisia tunteita vain oman sukupuolen edustajia kohtaan, voi hän mieltää itsensä homoromanttiseksi biseksuaaliksi.
Vaikka Suomessa homosuhteet pidetään nykyään yhdenvertaisina heterosuhteiden rinnalla, oman sukupuolen edustajiin kohdistuvia tunteita voi edelleen olla vaikeampi itselle myöntää tai hyväksyä. Joskus törmää ajatukseen, että pitäisi pystyä päättämään, tykkääkö joko naisista tai miehistä, tai että biseksuaalisuudessa olisi aina kysymys ohimenevästä vaiheesta. Mutta ei se ihan niin mene.
Heteronormatiivisuus tarkoittaa, että eri sukupuolta olevien ihmisten väliset, eli heteroseksuaaliset romanttiset ja eroottiset tunteet nähdään toivotumpina kuin samaa sukupuolta olevien väliset. Siihen, kokeeko vetoa miehiin, naisiin, muunsukupuolisiin, sukupuolettomiin tai kivoihin ihmisiin sukupuoleen katsomatta, ei kuitenkaan pysty eikä tarvitse yrittää ulkoisesti vaikuttaa. Ei kannata väkisin yrittää tukahduttaa kykynsä kokea ihastumista, rakkautta, intohimoa tai sellaista läheisyyttä, joka tuntuu itselle aidolta tai josta saa parhaimmillaan voimavaroja ja iloa elämäänsä.
Nykyään ajatellaan, että seksuaalinen suuntautuminen voi muuntua ja kehittyä elämän aikana, tai että itsestään voi löytää mahdollisuuksia, joita ei ole aikaisemmin miettinyt tai kokenut tarvetta tutkiskella.
Jokainen voi toki valita, mitkä omista tunteista ja haaveista läheisyydestä – romanttisesta tai eroottisesta – lähtee toteuttamaan todellisuudessa ja kenen kanssa. Osalle kumppanin sukupuolella on siinä kohtaa iso merkitys, monestakin syystä. Vieläkin tärkeämpää on kuitenkin se, ollaanko toisilleen reiluja ja onko yhdessä hyvä olla. Jokainen saa myös itse valita, miten hän itsensä määrittelee (vai onko tarvetta määritellä), mitä hän siitä kertoo muille ja missä vaiheessa.